Obavijesti

Show

Komentari 38

Ono kad na kiosku u Španskom sretneš slavnog Van Dammea

Ono kad na kiosku u Španskom sretneš slavnog Van Dammea
6

Iako se ne sjećam detalja, nikada neću zaboraviti prizor koji me dočekao kada sam na jedno obično podne išla u kvartovski kiosk. Ispred mene su bili Cro Cop i Jean Claude Van Damme

VIDEO

Osjećala sam se kao da se nalazim u nekoj situaciji koja će kasnije postati vic. Mirka Filipovića (43) sam odmah izdaleka prepoznala, no kraj njega je stajao neki niski, nabijeni frajer sa šiltericom i sunčanim naočalama. Obojica su stajali ispred kioska u Španskom u kojem sam redovno kupovala 'pljuge' (bila sam klinka). Što sam se više približavala, to mi je lice tog muškarca pored Filipovića bila poznatije.

Stala sam iza njih i vidjela sam ga iz profila. Bio je to Jean Claude Van Damme (56). Iako, kada sam kasnije provjerila, njegov profil na Wikipediji tvrdi da je visok 177 cm, bio je gotovo iste visine kao ja (170 cm). Ta apsurdna situacija, da čekam u redu iza Jean Claude isusebože Van Dammea, brzo je završila. Mirko i Jean završili su kupnju, pozdravili tetu s kioska i otišli. Sada, kada god vidim i čujem ime Van Dammea, sjetim se tog kioska. 

Jedan od najpoznatijih akcijskih junaka te 2007. posjetio je Hrvatsku na poziv 'Cro Copa'. Van Damme se prvi javio Filipoviću jer je čuo da je njegov veliki obožavatelj. Nakon jednosatnog razgovora telefonom, Mirko ga je pozvao k sebi. Posjetili su, između ostalog, i Mirkovu rodnu Privlaku, ali i Mirkov kafić u zagrebačkom kvartu Špansko.

Jean Claude Van Damme, rođen 18. listopada 1960. u Bruxellesu, postao je jedno od najpoznatijih lica akcijskih b-filmova zbog filma 'Krvavi sport' koji je, uz 'Kickboxer' ujedno bio i film zbog kojeg se Cro Cop zaljubio u borilačke vještine. 

via GIPHY

Prije no što se proslavio filmovima u kojima sam bez kaskadera, radi sulude i opasne vratolomije, uključujući i po prepone opasne špage, Van Damme je bio posvećen borilačkim vještinama. 

S 12 godina počeo je trenirati karate, a nakon četiri godine dobio je mjesto u belgijskom karate timu. Van Damme je u periodu od 1976. do 1980. imao 44 pobjede i 4 poraza. S 18 godina, već je imao crni pojas, a kasnije se posvetio dizanju utega te je proglašen misterom Belgije na natjecanju bodibildinga.

Kao 16-godišnjak, upisao se u školu baleta kako bi postao fleksibilniji, brži i okretniji. Školu je pohađao pet godina, a upravo zahvaljujući tim godinama, danas je poznat po 'nemogućim' špagama. 

- Balet je umjetnost, ali i jedan od najzahtjevnijih sportova na svijetu. Ako možete preživjeti vježbanje na satu baleta, možeš preživjeti u bilo kojem sportu - kazao je jednom prilikom. 

Osim karateom, bavio se i tekvondoom te tajlandskim boksom. 

Po završetku uspješne sportske karijere, preselio se u SAD kako bi ostvario filmsku karijeru. Nakon filmova 'Bloodsport' i 'Kickboxer' koji su ga učinili zvijezdom, uslijedili su i drugi uspješni filmovi poput 'Lionhearta', 'Hard Target' i 'Double Impact'. U filmskom svijetu, postao je poznat po tome što rijetko koristi kaskadere za akcijske scene.

Jean Claude uskoro je postao akcijska ikona pa je bio i inspiracija za videoigricu 'Streetfighter'. 

Na vrhuncu svoje slave, dok je nizao angažmane jedan za drugim, bivši sportaš odao se poruku. O svojoj ovisnosti o kokainu progovorio je tek prije par godina. Otkrio je da je znao trošiti i do 10.000 dolara tjedno na drogu, a dnevno bi konzumirao i do 10 grama kokaina. Krajem 1990-ih, uhićen je zbog vožnje pod utjecajem. Prijavio se u rehabilitacijski centar ne bi li se riješio ovisnosti, no to mu nije pomogla. Umjesto toga, odlučio je iznenada prekinuti s konzumiranjem te je počeo više vježbati. 

Osim toga, 1998. mu je dijagnosticiran bipolarni poremećaj zbog kojeg, rekao je, ga 'nekad možete obožavati, a nekada mrziti'. Otkrio je da je i kao dijete patio od ekstremnim promjena u raspoloženju. 

Van Damme iza sebe ima pet brakova s četiri žene. S trećom suprugom, bodibildericom Gladys Portugues ima dvoje djece, Kristophera (30) i Biancu (27). Aferu s glumicom Darcy LaPier započeo je 1992. Zbog nje je ostavio Gladys, te se s njom 1994. godine i oženio.

Istine godine, šuškalo se, imao je kratkotrajnu aferu s kolegicom Kylie Minogue, koja je s njim glumila u filmu 'Street Fighter'. LaPier je tada bila trudna s njihovim sinom, a za aferu s pjevačicom saznala je 2012., kada je sam to priznao u javnosti. 

Glumicu je ostavio 1999. te se vratio svojoj bivšoj Portugues. Bodibilderica je dva puta predala papire za razvod do danas, no oba puta je odustala. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...