Obavijesti

Show

Komentari 4

Opraštaju se od glumca Janjića: U 'Čarugu' je unio sreću, a bio je lutajući poeta i vječni dječak

Opraštaju se od glumca Janjića: U 'Čarugu' je unio sreću, a bio je lutajući poeta i vječni dječak
8

Redatelj Rajko Grlić prisjetio se rada s glumcem Davorom Janjićem u kultnom filmu 'Čaruga'. Njegovi kolege Zijah Sokolović i Zijad Gračić zovu ga lutajućim poetom

VIDEO

Duboko me potresla vijest da nas je Davor napustio. Bio je vrhunski glumac, raskošnog talenta. Nikad neću zaboraviti njegove velike dječačke oči, kojima je upijao znanje, kad je pravio prve glumačke korake, kaže nam glumac Branko Durić Đuro (60), koji je s preminulim glumcem Davorom Janjićem debitirao u bosanskohercegovačkom filmu ''Ovo malo duše''.

Kolege se opraštaju od Janjića: 'Obilježio si našu mladosti i otišao kao dobri duh Sarajeva'
Kolege se opraštaju od Janjića: 'Obilježio si našu mladosti i otišao kao dobri duh Sarajeva'

Janjić je preminuo u ponedjeljak u 55. godini. U ''Ovo malo duše'' s 14 godina igra Đurićeva sina Nihada Halilovića.

- Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže - njegova je kultna rečenica iz filma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Đurić dodaje da se uvijek s ponosom, kao njegov filmski otac, radovao svakom njegovom uspjehu.

- Sjećam se jutra kad je pozvonio na mojim vratima da mi prvom kaže da je dobio nagradu u Montrealu. Bio je vječiti dječak, takvog ću ga se uvijek sjećati. Moje misli sad su s njegovim roditeljima, porodicom i bliskim prijateljima - kaže nam Đuro.

Janjić će ostati zapamćen po nizu briljantnih uloga, među kojima se izdvaja uloga u filmu "Čaruga" Rajka Grlića (75).

- Mogu samo reći da je bio fantastičan glumac s jednom izuzetnom, lijepom energijom, punom veselja, koja mi je zaista bila potrebna u 'Čarugi'. Davor je filmu dao taj duh veselja i za to sam mu uvijek bio zahvalan - rekao nam je Grlić.

Hrvatska publika posljednji ga je put gledala na malim ekranima u sapunici ''Ponos Ratkajevih''. Janjić se pojavio u ulozi zloglasnog ustaše Franje Valenta, koji maltretira suprugu, Židovku Lisu Cohen. Na setu se najviše družio s drugim ''ustašom'', glumcem Zijadom Gračićem, i ''srpskim potporučnikom'' Aleksandrom Srećkovićem.

- Jednom smo nakon snimanja otišli na noćno skijanje na Sljemenu, a sa Srećkovićem smo se dobro zarakijali u restoranu Sofra u Zagrebu - prisjeća se Gračić.

Zijad za Janjića kaže da je bio izuzetno drag, talentiran i nadaren glumac, no veliki slobodnjak.

- Nije imao neku uporišnu točku u nekoj sredini i to mi je ostalo u sjećanju. Mi smo se dugo družili. Davor je kroz sve prolazio na specifičan način. No najviše ću ga pamtiti po talentu i profesionalnosti - kaže Zijad.

Janjićev filmski otac bio je i glumac Zijah Sokolović (71), a surađivali su u tad najuspješnijem slovenskom filmu ''Outsider''.

- Bilo je vrlo lijepo surađivati s njim. Davor je bio lutajući pjesnik umjetničkih prostora. U tim lutanjima nailazio je na divne romantične stvari koje su ga nosile. Po tome ću ga pamtiti. Žao mi je što više nije igrao u kazalištu - kaže Zijad.

Dakako, nikako ne smijemo zaboraviti na Janjićevu ulogu u tad kontroverznom filmu Krste Papića ''Život sa stricem'' (1988), prema scenariju Ivana Aralice. Janjić je tad imao 17 godina i upravo upisao sarajevsku glumačku akademiju. Za ulogu Martina Kujundžića dobio je nagradu na međunarodnom festivalu u Montrealu. Janjića su filmski kritičari uspoređivali s glumcem Montgomeryjem Cliftom, a za Davora je to bio veliki kompliment. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje