Obavijesti

Show

Komentari 5

Optužen seks gubitnik: Hoće li Hollywood nakon njega biti top

Optužen seks gubitnik: Hoće li Hollywood nakon njega biti top
14

VLADAR FILMSKOG SVEMIRA Scenarij kojeg je on 'amenovao' odmah je pretvaran u film, a redatelji su znali da je Weinstein spreman napraviti sve da film dobije nagrade

VIDEO

Nekada ‘svemoćnome’ producentu Harveyju Weinsteinu (66) sudit će se radi nekoliko slučajeva silovanja. Nakon više desetaka optužbi, bankrota kompanije Weinstein i MeToo pokreta uslijedio je konačni pad čovjeka kojeg je Meryl Streep (68) nazivala bogom.

84th Academy Awards - Arrival

Kako će Hollywood i filmska industrija izgledati nakon što je sa scene tako neslavno iščeznuo jedan od njezinih patrijarha? S jedne bi strane, barem u teoriji, sad kada je sav 'prljavi veš' o tome kako se žene i glumice tamo tretiraju izvučen na površinu Hollywood bi trebao postati idilično mjesto za rad. Praksa, naravno, ipak često treba mnogo više rada kako bi se glumice prestale tretirati kao roba, jednako plaćati i biti jednako zastupljene u scenarijima kao i muškarci. 


Film producer Harvey Weinstein arrives at the 1st Precinct in Manhattan in New York

Neovisna The Weinstein company osnovana je 2005. godine, a godišnje je producirala (a još više i distribuirala) između sedam i 15 filmova. Sam Harvey Weinstein je, iako nije potjecao iz jedne od 'velikih' produkcijskih kuća, bio posljednji veliki producent u pravo smislu riječi koji je kao u 'zlatnoj eri' vladao životima i karijerama. Osim što je bio kralj sudbina Weinstein je, piše Vanity Fair, izmislio kampanje za Oscara kakve poznajemo danas. Svoja je ostvarenja na taj način i birao.

Avengers: Infinity War Premiere - Los Angeles

Iako se proslavio žestokim filmom 'Pakleni šund' 1994. godine dok je još radio u Miramaxu, Weinstein je svoju kompaniju temeljio na sentimentalnim filmovima s patinom liberalne agende koji dodatno ostvarenjima daje na važnosti. Upravo je ta dodana vrijednost tako dobro kotirala na Oskarima, pa je tako Weinstein, navodno, vlastoručno za film o znanstveniku tragične sudbine Alanu Turingu 'The Imitation Game' smislio slogan 'Dajte počast čovjeku tako što date počast filmu'.

U isto se vrijeme, znalo se i tada ali pune dimenzije tek sada izlaze na vidjelo, nije libio blatiti konkurenciju, pisati Akademiji ili plasirati dezinformacije (neki bi rekli laži). Weinstein je i veće studije, poput DreamWorksa, 'istrenirao' da ulažu u kampanje gotovo koliko i u same filmove pa je tako 1999. godine rat između Weinsteinovog 'Shakespeare in Love' i DreamWorksovog 'Saving Private Ryan' bio prljav i skup.

PFW - Haute Couture - Chanel - Photocall - Paris

Harvey je - tada je to s prezirom negirao - na kampanju potrošio pet milijuna dolara, a 'Saving Private Ryan' je okolo olajavao govoreći kako film 'svoj vrhunac dostiže nakon 20 minuta'. Za svoju ulogu u 'Shakespeare in Love' Oskara za glavnu ulogu dobila je glumica Gwyneth Paltrow koja se u, jako dosadnom govoru prepunom lažnih suza i dramatike, zahvalila i Harveyju Weinsteinu na 'bezgraničnoj potpori'.

Harvey Weinstein sada planira snimiti film za svoju obranu...
Harvey Weinstein sada planira snimiti film za svoju obranu...
Film producer Harvey Weinstein leaves the 1st Precinct in Manhattan in New York

I tu je razotkriven apsurd i groteska Hollywooda jer je Weinstein od glumice kada je imala 22 godine i snimala 'Emmu' za Miramax tražio da dođe u njegovu hotelsku sobu i izmasira ga. Nakon što je ona odbila on je podivljao i izgovorio joj prijetnje i uvrede. U MeToo eri to je potvrdio i njezin tadašnji dečko Brad Pitt koji ga je, ispričala je Paltrow, htio prebiti.

Weinsteinov je sudionik godinama bio sam Hollywood jer oni koji su za zlodjela znali su ili priželjkivali angažmane, očekivali novac i potporu za projekt, preporuku koja od njega zlata vrijedi ili pak naprosto nisu htjeli - poput Mire Sorvino, Ume Thurman i Ashley Judd završiti na 'crnoj listi' koju je vodio Weinstein.

90th Academy Awards - Oscars Arrivals - Hollywood
Harvey Weinstein na sudu: Ne osjeća se krivim za silovanje
Harvey Weinstein na sudu: Ne osjeća se krivim za silovanje

Osim što je izgubio kredibilitet, dobro ime, svoju kompaniju, a uskoro možda i slobodu Weinstein je izgubio i suprugu, dizajnericu Georginu Chapman koja i dalje tvrdi kako 'ništa nije znala i mislila je da imaju sretan brak'.

U nedavnom intervjuu rekla je kako prodaju i kuću u New Yorku u kojoj ona živi s njihovom djecom, Indijom i Dashiellom. Prije toga je rekla da sa suprugom godinama nije bila intimna ali da ove optužbe prije nije čula. U vrijeme Weinsteinovog raspada konkurencija se maksimalno trudi da 'preuzmu' katalog filmova kompanije jer znaju da i kad za nekoliko godina ova priča više ne bude interesantna ti će filmovi i dalje itekako vrijediti.

2018 Film Independent Spirit Awards - California

Valja spomenuti kako je Weinstein od 2010. imao čak pet filmova koji su zajedno zaradili 1.5 milijardi dolara. To je 'rupa' koju će teško itko u dogledno vrijeme itko popuniti, a dok se svijet bavi njegovom sudbinom, MeToo pokretom i feminizmom poduzetnici znaju da onaj tko bude u posjedu Weinsteinovih radova - sjedi na zlatnoj koki.

VIDI OVO:  BEYONCE OPET SRUŠILA INTERNET!

EE British Academy Film Awards  2018 - Red Carpet Arrivals

- One žene koje mu nisu bile po volji, koje s njime nisu spavale ili koje je iskoristio ili silovao stavio je na crnu listu i mi više nismo radile. Pogledajte samo gdje je moja karijera, ili od Ashley Judd ili pak Rose McGowan - rekla je o Weinsteinu Oskarovka Mira Sorvino. Peter Jackson priznao je kako mu je Weinstein rekao da 'ni pod koju cijenu ne angažira Sorvino'. Paradoksalno je da iza nekadašnje zlatne koke, danas čudovišta - ostaje pregršt dobrih filmova.

VIDI OVO: 7 najčudnijih mjesta na kojima dečki masturbiraju

 

70th Anniversary Party - 70th Cannes Film Festival
Predao se policiji sa smješkom: Weinstein optužen za silovanje
Predao se policiji sa smješkom: Weinstein optužen za silovanje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Baby Lasagna juri prema prvom mjestu na kladionicama! Šanse za pobjedu rastu nakon probe
PRVI SU ŠVICARSKI PREDSTAVNICI

Baby Lasagna juri prema prvom mjestu na kladionicama! Šanse za pobjedu rastu nakon probe

Marko Purišić prije druge probe imao je 17% šanse za pobjedu, a u proteklih nekoliko sati počeo se penjati na kladionicama
Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu