Obavijesti

Show

Komentari 9

Osnivača The Rolling Stonesa su pronašli mrtvog u bazenu

Osnivača The Rolling Stonesa su pronašli mrtvog u bazenu
6

Brian Jones je u proljeće 1962. godine osnovao The Rolling Stones skupa s pijanistom Ianom Stewartom, pjevačem Mickom Jaggerom i Keithom Richardsom

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Gitarista Rolling Stonesa, Briana Jonesa, je u noći na 3. srpnja 1969. godine djevojka Anna Wohlin pronašla na dnu bazena u dvorištu njegove kuće. Odmah je pozvala hitnu pomoć, a bila je uvjerena kako je još živ jer mu je mogla opipati puls. Liječnici su ga proglasili mrtvim čim su došli, a patolog je istaknuo kako su Jonesu otkazala jetra i srce zbog alkohola.

Malo nakon Jonesove smrti opljačkana mu je kuća te su lopovi ukrali glazbene instrumente, kao i nekoliko neobjavljenih pjesama. Pete Townshead iz grupe The Who posvetio mu je pjesmu "A Normal Day for Brian, A Man Who Died Every Day", a pjesme su mu posvetili i frontmen The Doorsa, Jim Morrison te Jimi Hendrix. Morrison i Hendrix preminuli su malo nakon Briana Jonesa, također u dobi od 27 godina.

Jones je jedan od osnivača Rolling Stonesa

Lewis Brian Hopkin Jones rođen je 28. veljače u engleskom Cheltenhamu. Njegovi roditelji također su bili glazbenici, a do srednje škole je Jones naučio svirati klavir, klarinet, saksofon i gitaru. Ispisao se iz škole nakon što je dobio sina, kojeg je njegova majka dala na posvajanje te je odlučio postati glazbenik.

Preselio se u London, gdje je nastupao po lokalnim kafićima, a u proljeće 1962. godine osnovao je The Rolling Stones skupa s pijanistom Ianom Stewartom, pjevačem Mickom Jaggerom i Jaggerovim prijateljem Keithom Richardsom. Basist Bill Wyman i bubnjar Charlie Watts kasnije su se pridružili bendu.

U proljeće 1962. godine osnovao je The Rolling Stones s Mickom Jaggerom, Ianom Stewartom i Keithom Richardsom

U početku karijere The Rolling Stonesa, Jones je bio vođa benda i njihov menadžer. U početku je bio i ikona stila što se benda tiče te je bio najpopularniji član legendarne grupe. Bend je 1963. godine angažirao Andrewa Looga Oldhama kao menadžera, što je ujedno značilo i kraj vođenja benda za Briana Jonesa. Ubrzo nakon toga u središte pažnje došli su Jagger i Richards zbog pisanja pjesama.

Iz benda su ga izbacili nakon snimanja 8. albuma

Iako je Jones u prvom planu bio gitarist benda, uz Keitha Richardsa, tijekom karijere u bendu je svirao nekoliko instrumenata uključujući tamburicu, klavijature i harmoniku. Jones je do sredine 60-ih godina sve manje surađivao sa Stonesima, a sve više je počeo konzumirati drogu i alkohol. Prvi put je zbog uzimanja droge uhićen u svibnju 1967. godine, a godinu dana kasnije snimao je posljednji album s Rolling Stonesima.

Nakon snimanja albuma "Let It Bleed", Jonesa su izbacili iz benda 8. lipnja 1969. godine

Nakon snimanja albuma "Let It Bleed", Jonesa su izbacili iz benda 8. lipnja 1969. godine. Bend je objasnio kako više nisu mogli podnijeti njegovo ponašanje, a već su ga ranije upozoravali. U javnosti se prikazivalo da je Jones sam odlučio napustiti bend, a rekli su mu i da u javnost s tim izađe kako god želi. Dan kasnije objavio je službenu izjavu u kojoj je rekao kako se razilazi s drugim članovima benda u idejama te da se ne slažu više oko snimanja albuma. U bendu ga je zamijenio mladi gitarist Mick Taylor. Mjesec dana kasnije Briana Jonesa su pronašli mrtvog, a kao uzrok smrti navodi se nesreća.  

Sumnjali su na ubojstvo

Nakon smrti počele su kružiti glasine da je Brian Jones ubijen, a u kolovozu 2009. godine policija je odlučila provjeriti te navode prvi put nakon 1969. godine. Policiji je nove dokaze dao Scott Jones, istraživački novinar iz Velike Britanije. Jonesa je živog posljednji vidio Frank Thorogood, za kojeg je novinar tvrdio da ga je i ubio. Navodi i da je policija uništila dokaze kasnije te da su sve prikazali kao nesretan slučaj. Nakon kratke istrage 2009. godine policija je zatvorila slučaj te su naveli kako nema novih važnih dokaza oko Jonesove smrti.

Janis Joplin se predozirala, a ekipi je ostavila novac za tulum

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško