Obavijesti

Show

Osvoji ulaznice za operu Lennon u zagrebačkom HNK

Osvoji ulaznice za operu Lennon u zagrebačkom HNK

Opera Lennon skladatelja Ive Josipovića, nakon rasprodanih izvedbi prošle sezone te zahtjeva publike za dodatnim predstavama, od sredine rujna ponovno je na repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

24sata daruje deset najvjernijih čitatelja s dvije ulaznice za operu Lennon u zagrebačkom HNK-u, a u natječaju možete sudjelovati prijavom na obrazac.

Pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, velika produkcija opere Lennon u režiji Marine Pejnović ostvarila je izvanredne kritike te je na rasporedu 16. i 18. rujna, a ulaznice su već u prodaji. Praizvedena je 22. travnja 2023. godine u koprodukciji s Muzičkim biennaleom Zagreb.

Sudbina Johna Lennona, jednoga od slavnih Beatlesa, dugo je vremena intrigirala skladatelja Ivu Josipovića.
Više od desetljeća priželjkivao sam pisati operu o ubojstvu Lennona, primarno motiviran odnosom ubojice i ubijenoga. Ali, bile su to tek nejasne konture radnje kako sam je ja zamišljao. Razgovarao sam s više naših poznatih pisaca. Svi su htjeli raditi libreto za moju operu, ali ne Lennona. Imali su, ili gotov tekst koji su nudili, ili prijedlog neke druge teme. A ja sam htio samo Lennona..... Prije oko godinu i pol, dvije, zazvonio mi je mobitel, a ugodan glas s druge strane predstavio se kao profesorica Marina Biti iz Rijeke. Kaže, ima nacrt libreta, zanima li me. Naravno, rekoh. Pročitao sam libreto i oduševio se konceptom, a i samim tekstom koji je sjajan, ispričao je Josipović

Ova priča o ubojstvu koje je uzdrmalo suvremeni svijet sadržava i nadrealističke komponente. U središtu radnje je John Lennon ali i ljudi koji su zauzimali važna mjesta u njegovu životu te lik ubojice s njegovim specifičnim psihološkim profilom.

U operi Johna Lennona igra Domagoj Dorotić, Marija Kuhar Šoša utjelovljuje Yoko Ono Lennon, Ozren Bilušić nastupa kao Lennonov ubojica Mark Chapman, a Dubravka Šeparović Mušović kao May Fung Yee Pang. Dario Ćurić je utjelovio Stuarta Sutcliffea, Mimi Smith tumači Kristina Đopar, Cynthiu Lennon tumači Helena Lucić Šego, Juliu Stanley Lennon je utjelovila Sofia Amelie Gojić. Siniša Galović tumači Paula McCartneya, Alen Ruško glumi Juliana Lennona, Siniša Štork utjelovljuje Briana Epsteina, Georgea Harrisona igra Siniša Hapač, dok je ulogu Ringa Starra dodijeljena Davoru Radiću. Dječake Lennone tumače Borko Bajutti i Noa Vlčev. Kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, Ivan Lušičić Liik zadužen je za scenografiju, Barbara Novković Novak za koreografiju i scenski pokret, Elvis Butković za oblikovanje svjetla, a asistent režije je Patrik Sečen. Zborovođa je Luka Vukšić, asistent dirigenta Vjekoslav Babić i asistentica kostimografkinje Ana Trišler.
Sudjeluju i zbor, orkestar i članovi Baleta zagrebačkog HNK.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski
Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti  'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici
EUROSONG KARAOKE I KVIZOVI

Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti 'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici

Da Baby Lasagna ima ogromnu podršku, pokazuje i to što će se u pojedinim gradovima organizirati gledanje Eurosonga, uz nastupe domaćih zvijezda. Stela će fanove zabavljati u Rijeci