Obavijesti

Show

Komentari 19

Osvojila je Vogue i promijenila ulogu žene u arapskom svijetu

Osvojila je Vogue i promijenila ulogu žene u arapskom svijetu
2

Sukobila sa središnjicom u New Yorku, a kad je 'Vogue' u pitanju, osnovno je pravilo ne zamjeriti se šefici iz pakla – vječnoj i još uvijek nezamjenjivoj Anne Wintour, no Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz postigla je puno za žene

VIDEO

Ima 45 godina i ikona je modnog stila. Princeza Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz rođena je 26. prosinca 1975. u Kaliforniji jer je njezin otac Alija al-Juhani bivši saudijski ministar komunikacija radio kao ekonomski stručnjak i predavač na nekoliko američkih sveučilišta. Postala je princeza nakon što se udala za saudijskog Sultana bin Fahada bin Nassera bin Abdulaziza kad su joj bile samo 23 godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grateful , thank you for all the b’day love everyone ❤️💐

A post shared by Deenathe1st (@deenathe1st) on

I Sultan se školovao u Americi. Studirao je u San Diegu i San Franciscu, a suprugu je slučajno upoznao u Londonu. Shvatili su da oboje njeguju ljubav prema umjetnosti i kreativnosti. Naime, Deena je u jednom intervjuu rekla da se točno sjeća trenutka kad je odlučila da će život posvetiti modi.

- Pomoglo je to što me odgajala majka koja se uvijek voljela lijepo odijevati. Smatram je svojom prvom muzom. I zato mi je, kad sam imala šest godina, u ruke došao britanski modni magazin 'Tatler'. Bilo je to – 'O moj bože! Pa zar to postoji? Želim znati sve o tome.' Počela sam proučavati Proučavala sam svaki časopis od naslovnica do naslovnica, bila sam željna svega što je povezano s modom. Kad sam postala starija počela sam gutati 'Seventeen', pa 'Vogue', 'Harper's Bazaar'…", kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Milan woman

U to vrijeme još nije bila sigurna čime će se baviti u životu.

- Diplomirala sam jezike i postala prevoditeljica. Mislila sam najprije da ću postati odvjetnica. Onda sam mislila da bi bilo super da završim arheologiju jer me fasciniralo kopanje po nalazištima i pronalaženje artefakata i otkrivanje života starih naroda. Ipak iščitala sam hrpe knjiga o povijesti mode i modnim kućama. Bila sam zapravo ovisna o trendovima, a da toga nisam bila svjesna. Da je u to vrijeme postojao Instagram i YouTube, vjerojatno bi bila influencerica, rekla je smijući se Deena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Waiting for better times 🙏🏽

A post shared by Deenathe1st (@deenathe1st) on

Magazin Vogue otkrio ju je 2013. godine. Hodala je sa suprugom i troje djece ulicom, kad su joj prišli i upitali ju bi li se htjela fotografirati za magazin 'Vogue'? U to vrijeme još je nosila konjski rep, ali se odmah vidjelo da je odjevena po zadnjoj pariškoj modi. Nosila je Miu Miu cipele, Pradinu majicu, i uskladila s tim hlače. Iako bi druge žene odmah pristale, Deena ih je odbila:

- Slika u časopisu? Nikada! Ali moj suprug, saudijski princ Sultan bin Fahad bin Nasser bin Abdulaziz, me ohrabrio“, rekla je i tako se saznalo da živi na relaciji New York Rijad i da povremeno, kao i njezina djeca, obožava jesti hot dog. I s vremenom postala je glavna urednica 'Vogue Arabia'.

Slavica se zaljubila u sekundi, a razvela za manje od minute
Slavica se zaljubila u sekundi, a razvela za manje od minute

- Oduvijek sam željela biti urednica nekog modnog magazina, ali na Bliskom istoku takvo radno mjesto nije postojalo. Nije mi bilo realno ni pomišljati da se preselim puno radno vrijeme u Sjedinjene Države da postanem stilistica, ali uvijek me to jako zanimalo. To je bio moj san, rekla je.

Nije se dugo zadržala na tom radnom mjestu jer se Deena nakon dva objavljena broja ubrzo sukobila sa središnjicom u New Yorku, a kad je 'Vogue' u pitanju, osnovno je pravilo ne zamjeriti se šefici iz pakla – vječnoj i još uvijek nezamjenjivoj Anne Wintour.

No, Deena nije previše patila.

- Zapravo sam oduvijek htjela imati svoju prodavaonicu s odjećom u kojoj će se prodavati ekskluzivna odjeća koju ću sama odabrati, rekla je Deena jednom novinarima i to je i učinila. Nakon što je sudjelovala na nekoliko međunarodnih modnih revija, odlučila otvoriti trgovinu "D'NA" u Rijadu, u kojoj mogu kupovati samo članovi D'NA kluba ili na osobni Deenin poziv.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mother and daughter ❤️thank you @modehunter for this precious shot #nyfw @msfna

A post shared by Deenathe1st (@deenathe1st) on

No, znajući da u Saudijskoj Arabiji sve donedavno žene nisu smjele ni voziti automobil a kamoli hodati u odjeći skrojenoj po posljednjoj modi, Deenu su mnogo puta pitali zašto se uopće žene u toj državi vole lijepo odijevati i kupovati skupocjenu odjeću luksuznih marki, kad na ulici moraju nositi abu - tamnu tuniku do gležnjeva i lice prekrivati nikabom?

- Da, istina je. Kad smo u Rijadu suprug i ja poštujemo pravila. Na proslavama odvojeno se druže muškarci, a odvojeno žene. I onda se postavlja pitanje – pa za koga se uređujemo? Ali malo njih zna da pripadnici elite u Saudijskoj Arabiji nose odjeću po posljednjoj modi. Naročito žene. Kad uđu u zatvoreni prostor, kad skinu tamne tunike, ostanu u odjeći koja je upravo stigla s modnih pista. Svako takvo kućno druženje vam je Met Ball u malom. I arapsku ženu nikad nećete vidjeti bez šminke. To je tamo nemoguće, kaže Deena.

Godine 2013. otvorila je podružnicu svoje trgovine i u Kataru, a onda je pokrenula i web stranicu za e-trgovinu DNACHIC.com.

Za sebe kaže da je feministkinja ali da voli kad su muškarci džentlmeni:

- Već su me pitali smatram li sebe feministkinjom? Jesam i to vrlo žestoka. Islam i feminizam su skroz cool. Naš prorok Muhamed oženio se s 25 i to za ženu 20 godina stariju od sebe koja je sama bila uspješna. Bila je bogatija od njega, a on se ponovno oženio tek kad je ona umrla. Za sebe bih zapravo mogla reći da sam neka kombinacija Jane Austen i Glorije Steinem. Očekujem da mi muškarac otvori vrata, da će se, ako smo u braku, brinuti o meni i poštovati me, ali i dopustiti mi da budem neovisna i da sama zarađujem svoj novac i sama ga trošiti. Ali želim da se muškarci brinu financijski o ženama. No, to što mu dopustite da vam on plaća račune, ne znači da on ima veća prava. Dakle, po tom pitanju sam ultra feministkinja, govori samouvjerena Deena.

Njezin suprug je kipar i poznat je u Saudijskoj Arabiji po brojnim izložbama u uglednoj Athr Gallery u Jeddi. Prije nekoliko godina otvorio je novinarima svoju kuću u Rijadu i pokazao da u njoj ne njeguje tipični prinčevski ukus arapskog svijeta i da ne želi kuću optočiti u zlato.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#45

A post shared by Deenathe1st (@deenathe1st) on

- Obožavam ukusno uređeni dom, jer to utječe na vaše raspoloženje, rekao je tada.

Deena pak kaže kako je često u životu nailazila na predrasude zbog toga što je Arapkinja, a naročito jer nosi titulu princeze.

- Bilo je jako važno da to razbijem. Zato sam i htjela biti urednica 'Voguea' da razbijem predrasude o tome kako žive i što zanima Arapkinje jer i nehotično zapadni mediji imaju već stvorenu gotovu sliku o tome kako žive žene u muslimanskim zemljama. A ta predodžba je uglavnom pogrešna. Zaista mi je bilo važno da pokušam spojiti zapad i istok. Sjećam se prvog razgovora za New York Magazine iz 2003. Čudili su se: 'Ti si stvarno Arapkinja?' Ne znam što su očekivali – da ću imati dvije glave? Mislim da su ljudi zaista bili zatečeni. Jednostavno nisu znali. Ne krivim ih. Nisu imali gdje saznati nešto više o nama. Zato sam mislila da 'Vogue Arabia' ne bi trebao biti drugačiji od Voguea koji se prodaje u Americi i Europi jer – iskreno – žene u Saudijskoj Arabiji rado čitaju izvorne primjerke, rekla je Deena nakon što više nije bila urednica 'Voguea'. Na pitanje čita li i dalje modne časopise, odgovorila je:

- Baš i ne. Na Instagramu pronađem sve što me zanima.

POGLEDAJTE VIDEO: Dean Kotiga radi čokoladne lizalice!

​​​​​​​

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'