Obavijesti

Show

Komentari 55

Otišla je prerano: Njezin glas još danas obožavaju generacije

Otišla je prerano: Njezin glas još danas obožavaju generacije
2

Ona je 1982. godine odlučila izaći iz Novih Fosila kako bi se posvetila privatnom životu, a obožavatelji su bili uvjereni kako bend bez nje neće preživjeti. U Fosilima ju je zamijenila Sanja Doležal

VIDEO

Šuti, samo šuti, šuti moj dječače plavi, tekstovi su koji se sa sjetom pjevaju i danas, a pjesme legendarnih Novih fosila iz tih vremena i danas rado slušaju čak i mlađe generacije.

Đurđica Barlović bila je jedna od najkarizmatičnijih pjevačica bivše Jugoslavije, ali njezinu perspektivnu karijeru prekinula je prerana smrt. Od posljedica infarkta preminula je 26. kolovoza 1992. godine u Internoj bolnici u Zadru pa je album 'Nedovršena priča' s hitovima koje je pjevala s Novim fosilima i samostalno objavljen posthumno.

Privatni album

Da je sudbina bila drugačija, Đurđica bi danas navršila 67 godina. Rođena je u obitelji splitskog dimnjačara, a još u djetinjstvu shvatila je da je glazba njezina najveća ljubav. Sa samo 13 godina nastupila je na natjecanju 'Djeca pjevaju'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović uputio je tada mlađu Đurđicu na satove gitare i klavira.

Iako je upisala Srednju građevinsku školu, Đurđica je znala je glazba jedino čime se želi baviti. S Batalima je nastupala kao solistica, a nakon uspjeha u rodnom gradu odlazi u Zagreb.

- Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita - rekla je svojedobno.

Najveću slavu stekla je kao pjevačica Novih fosila. Davne 1977. godine na Splitskom festivalu oduševili su pjesmom 'Diridonda', a iduće godine izdaju prvu ploču 'Da te ne volim'.

- Đurđica je s prvom postavom, Mokom, Marinkom i sa mnom bila od samog početka do trenutka našeg uspona. Po njoj su pisane pjesme jer je imala izuzetan raspon glasa. Mogla je, primjerice, bez problema otpjevati sve pa i bas linije - ispričao je jednom njezin kolega Rajko Dujmić.

Nakon toga zaredalo se još mnogo hitova kao što su 'Šuti moj dječače plavi', 'Najdraže moje', 'Saša', 'Tonka' i mnoge druge.

- Đurđica je bila predivna osoba, izvrsna pjevačica i prava prijateljica. Imala je zaista božanski glas. Svi je se jako često sjetimo - kažu kolege iz Novih fosila.

Đurđica je 1982. godine odlučila izaći iz grupe kako bi se posvetila privatnom životu, a obožavatelji su bili uvjereni kako Fosili bez nje neće preživjeti. U bendu ju je zamijenila Sanja Doležal.

- Sanja mi se dopada. Zgodna je, mlada i pokretna na bini - rekla je tada Đurđica.

U međuvremenu se udala za stomatologa Bracu i s njim dobila sinove Hrvoja i Bornu. Đurđica je ispričala kako je na Splitskom festivalu 1982. godine nastupala s trbuhom do zuba.

- Svi su mislili da ću se poroditi na pozornici - kaže Đurđica.  Ipak, ljubav prema glazbi bila je jača pa se dvije godine kasnije vraća na scenu. 

U svojoj solo karijeri izdala je četiri albuma na kojima su pjesme 'Dalje moram sama', 'Osjećam to', 'Ljubiš me u vrat' i druge. Molila je Rajka da joj napiše neku kompoziciju, ali je on rekao da nema vremena.

- Nikad neću zaboraviti što smo uvijek ona i ja bili par za nositi opremu, zvučnike jer smo bili jednako visoki. Nisam je mogao nositi s Mokom ili Marinkom jer bi onda sav teret bio na meni budući da u to vrijeme nije bilo tehničara, nego smo svi morali tegliti glazbala. Kad smo, primjerice, igrali nogomet s Balaševićevim bendom ili Sedmoricom mladih, uvijek je Đurđica stajala na golu tako da se nitko nije usudio pucati na taj gol - rekao je Rajko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'