Show

Komentari 1

Otvorena je izložba o životu, djelu i gubitku Nicka Cavea

Otvorena je izložba o životu, djelu i gubitku Nicka Cavea

Izložba pod nazivom 'Stranger than Kindness' trebala je biti otvorena 23. ožujka u dijelu danske Kraljevske knjižnice, no zbog pandemije korona virusa je odgođena

U Copenhagenu je u ponedjeljak otvorena izložba glazbenika Nicka Cavea (63) koja obuhvaća gotovo pet desetljeća njegove umjetničke karijere i nudi opširan prikaz bitnijih zbivanja u njegovu životu, uključujući i tragičan gubitak sina u nesreći prije pet godina.

Izložba pod nazivom 'Stranger than Kindness' trebala je biti otvorena 23. ožujka u dijelu danske Kraljevske knjižnice, no zbog pandemije korona virusa je odgođena.

U međuvremenu je pod istim nazivom objavljena Caveova knjiga, svojevrsna ukoričena verzija izložbe koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj u izdanju Canongatea. Dostupna je i u elektroničkoj verziji. Posjetitelji izložbe i Caveovi obožavatelji ondje mogu dotaknuti njegov pisaći stroj ili prebirati po tipkama glazbenikova pianina. 

Izložba prikazuje izvore Caveove inspiracije i kreativnosti od djetinjstva do danas u obliku tekstova, umjetničkih djela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata. Obuhvaća oko 300 predmeta iz njegove osobne zbirke, arhive Nicka Cavea u Arts Centeru u Melbourneu te predmete iz zbirke danske Kraljevske knjižnice, a neki su posuđeni iz privatnih zbirki.

- Iza pjesme se krije ogromna količina perifernih stvari - crteža, karata, popisa, fotografija, slika, žvrljotina i skica... To je materijal iz kojeg se rađa i njeguje službeno djelo - napisao je Cave u predgovoru knjige.

Sam Cave je u ponedjeljak, dan nakon posjeta izložbi 'Stranger than Kindness' novinarima rekao da je njegova supruga, bivša britanska manekenka Susie Bick (54), prikupila sve predmete i ostale uspomene koje su sada izložene, a mnoge su provele 20 godina u kutijama na tavanu i drugim mjestima. 

- Bilo je puno raznih predmeta i zajedno smo počeli osmišljavati izložbu - rekao je australski pjevač, skladatelj i književnik na konferenciji za novinare održanoj u danskoj Kraljevskoj knjižnici.

- Ja sam ono što jesam. A istodobno sam i osoba koju vidite ondje, na izložbi - rekao je Cave.

Prepoznatljiv po ugodnom baritonu, strogo krojenim odijelima i gustoj crnoj kosi, ovaj 63-godišnji Australac slavu je stekao kao pjevač u bendu Nick Cave and the Bad Seeds, koji je kroz 17 albuma pjevao o ljubavi, religiji i nasilju. Glumio je i napisao nekoliko romana i drama.

Posjetitelji izložbe mogu lutati prostorijama koje predstavljaju njegov ured, dnevnu sobu i razne faze njegova života. Dirljiv je trenutak kada posjetitelj uđe u sobu posvećenu njegovu sinu Arthuru, koji je umro u dobi od samo 15 godina nakon što je slučajno pao s litice blizu engleskog ljetovališta Brighton prije pet godina. Prostorija je u potpunom mraku i u njoj je se nalazi samo fotografija Cavea i njegove supruge.

- Kreativnost je velika stvar..., no onda se dogodi ovakva nesreća i u trenu se sve izmijeni - rekao je Cave, koji pet godina nije održao nijednu konferenciju za novinare. 

- Mislimo da znamo tko smo, izgrađujemo sebe i vlastiti identitet ..., a onda se nešto dogodi. To može biti gubitak, kao u mom slučaju. Može biti i neki prijestup, razvod ili bilo što drugo - rekao je Cave.

Izložba je otvorena do veljače 2021.

Najčitaniji članci