Obavijesti

Show

Komentari 0

Otvorena je izložba pop i rock memorabilije u Tvornici kulture

Otvorena je izložba pop i rock memorabilije u Tvornici kulture
9

Široki spektar eksponata nastoji publiku upoznati sa specifičnostima pop rock glazbene kulture, predstaviti neke nikad viđene predmete ili podsjetiti na prošla vremena

VIDEO

U Tvornici kulture u Zagrebu otvorena je 'Izložba pop i rock memorabilija' koja obuhvaća dio predmeta, glazbenih instrumenata, rijetkih rukopisa i fotografija, odjeće, obuće, rijetkih ploča i časopisa, akreditacija, ulaznica i potpisanih plakata iz privatnih kolekcija donatora i posuditelja. Redom su to poznata lica domaće glazbene scene koja su se u velikom broju odazvala jučerašnjem otvorenju. 

Uvodna riječ pripala je organizatoru Draženu Goreti, dugogodišnjem voditelju Tvornice kulture, čija je bila i sama ideja o otvaranju ove izložbe. Nakon njega, riječ je preuzela ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (51) te Nikša Bratoš (61) koji su podržali izložbu i inicijativu za stalnim postavom muzeja glazbenih memorabilija, što je i glavni cilj ove izložbe koja i nosi predznak 'muzej u nastajanju'.

Glavna ideja izložbe je kroz mnoštvo predmeta kao što su instrumenti, rukopisi, ulaznice i plakati prikazati bogatstvo naše pop rock scene. Riječ je o jedinstvenom predstavljanju eksponata hrvatskih glazbenika i  prvom realiziranju takve ideje u Republici Hrvatskoj. 

- Izložba dokazuje da rock'n'roll može pridonijeti i vizualnoj umjetnosti, te da ovakvi i slični eksponati  s punim pravom zaslužuju svoje mjesto u muzeju. Iako je prezentirano preko 500 eksponata, uvijek možemo ustvrditi da možda nedostaje eksponat nekog 'velikog imena' ili pak događaja sa domaće rock scene. Namjera je i bila postaviti izložbu koja će potvrditi da je to samo mali postotak onoga što domaća glazbena scena može ponuditi - kažu organizatori.

Široki spektar eksponata nastoji publiku upoznati sa specifičnostima pop rock glazbene kulture, predstaviti uistinu neke nikad viđene predmete ili podsjetiti na prošla vremena.

Tako se na izložbi može vidjeti nikad viđena bilježnica Johnnyja Štulića sa tekstovima Azre iz 1977., prvi bubanj Parafa i Laufera, šešir Josipe Lisac, priprema naslovnice za prvi album Psihomodo Popa koja nije odabrana, 20 gitara glazbenika, te brojni drugi zanimljivi osobni predmeti.

Izložba se može pogledati svakoga dana do 15.7.2021. 

- Ulaz je besplatan. Jer svi mi to zaslužujemo - kažu organizatori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu