Obavijesti

Show

Komentari 9

Ovih 6 činjenica sigurno niste znali o nindžama kornjačama

Ovih 6 činjenica sigurno niste znali o nindžama kornjačama
7

Nindže kornjače u filmu koji ovih dana stiže u kina bore se protiv starih neprijatelja Kranga i Shreddera, a u nastavku možete otkriti koliko ste dobar poznavatelj ovih junaka

VIDEO

New York je vjerojatno jedan od gradova s najvećim brojem zaštitnika s raznim super moćima, od onih koji skaču ili lete preko krovova, do onih koji taj grad štite skriveni u njegovoj kanalizaciji. Nindže kornjače upravo su ti heroji koji od 1984. godine i prvog pojavljivanja štite New York od raznih prijetnji i to najčešće u borbama protiv Kranga i Shreddera i njihovih zlih planova. Mnogi od nas koji su odrastali početkom '90-ih, mogli su uživati u animiranoj seriji koja je većinu i upoznala s ovim vrckavim junacima i njihovim 'ocem' - štakorom Splinterom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, cijela je priča krenula kao puno mračniji strip Kevina Eastmana i Petera Lairda. Nakon nekoliko filmova, animiranih serija i stripova ovi junaci sada nam se opet vraćaju u novim pustolovinama, a nakon filma iz 2014. ovih dana nam u kina stiže novi film u kojem će se kornjače boriti protiv Kranga, ali i Shreddera koji je preživio prvi film. U nastavku možete pročitati fantastične činjenice o nindžama kornjačama koje vjerojatno niste znali. 

Priča sa skromnim početkom gotovo je bila parodija

Laird i Eastman na prvu ideju o nindžama kornjačama, odnosno sporim gmazovima koji se kreću poput pravih nindža ratnika, došli su još 1983. godine. Sljedeće su godine sami financirali prvo izdanje stripa  „Teenage Mutant Ninja Turtles“ koji je trebao biti parodija popularnih stripova u to doba među kojima su bili Daredevil i Ronin. Upravo veza Daredevila i „TMNT“ je prilično snažna.

Matt Murdock postaje Daredevil nakon što oslijepi jer ga je u glavu udario spremnik s radioaktivnim materijalom, ali mu u isto vrijeme pojačao i druga osjetila. U prvom stripu o nindžama  kornjačama spremnik završava u kanalizaciji i prekriva kornjače koje kasnije postaju pravi ratnici. Iako se Daredevil ne spominje direktno, reference su očite. S druge strane, u kasnijim smo verzijama imali različite priče o nastanku nindža kornjača. Tako su u aktualnom filmu i njegovom nastanku kornjače (Donatello, Leonardo, Michelangelo i Raphael) te štakor Splinter bili dio eksperimenta kojeg su vodili Eric Sacks i otac April O'Neil. 

Shredderu je glas dao ujak Phil iz Princa iz Bel Aira

YouTube

Poznati animirani serijal imao je zabavnu radnju, šarenu animaciju i jednu veliku zvijezdu iz serije koja je u to vrijeme bila također iznimno popularna. James Avery mnogima je poznatiji kao ujak Phil u Princu iz Bel Aira, a u serijalu Nindže kornjače sedam je sezona bio glas glavnog zlikovca. Jednom je prilikom rekao kako mu je davanje glasa Shredderu bilo poput odlaska na tulum svakih nekoliko dana. 

Prvi igrani film je bio prava muka za snimiti, ali i ogroman hit

Pogledamo li konačni proizvod, film Teenage Mutant Ninja Turtles iz 1990. izgleda prilično uglađeno, no glumci su 'umirali' od vrućine u odijelima koja su morali nositi i često su trebala na popravak. Animatronika je također često znala zakazati te su glasove morali naknadno snimiti.

Uz to, velike filmske kuće nisu htjele imati posla s filmom i nekoliko mjeseci se film radio iako ga nije preuzeo niti jedan studio. U konačnici se na to odlučio tada nezavisni New Line Cinema, a film je zaradio više od 200 milijuna dolara i postao najprofitabilniji nezavisni film. Kasnije ga je s trona skinuo Projekt: Vještica iz Blaira. 

Inače, u tom filmu je April O'Neil glumila Judith Hoag koja se nalazi i na popisu glumaca najnovijeg filma 'Nindža kornjače – Izlazak iz sjene', a među glumcima su bili i Sam Rockwell, Corey Feldman i Elias Koteas.

Postojala je i ženska nindža kornjača

Glavna postava Nindža kornjača kroz godine je uglavnom ostala ista, no Fox je 1997./98 odlučio 'prodrmati' stvari i uvesti žensku kornjaču među glavne likove serije 'Nindža kornjače – Sljedeća mutacija'. Nazvali su je „Venera Miloska“ prema jednom od najpoznatijih umjetničkih djela koje predstavlja Afroditu.

No, kako se pojavila tako je i misteriozno brzo nestala tijekom sezone bez jasnog objašnjenja. Navodno je za to bio zaslužan autor stripa Peter Laird kojem je bilo neugodno zbog loše reakcije na novi lik.

Od ribeža do glavnog negativca

Shredder je zasigurno jedan od najpoznatijih negativaca, iako sam po sebi baš i nema smisla, jer zašto bi se vrhunski nindža ratnik ogrnuo blještavim oklopom koji privlači pažnju. No, to je tema za drugu raspravu. Ono što mnogi ne znaju je kako su autori stripa inspiraciju za njegov opaki oklop pronašli u kuhinji.

Eastman je navodno jedne noći prao suđe i pritom stavio ruku u veliki ribež i rukom primio ručku. Prizor im je bio dovoljna inspiracija iz koje je nastao Shredder, ali srećom barem su odustali od imena 'Grater' (ribež). 

Krang nije uvijek bio zao

Obožavateljima animirane serije Krang se vjerojatno urezao u pamćenje zbog svog prilično bizarnog izgleda. Ovaj živi mozak kretao se svijetom u ogromnom robotskom tijelu i uz Shredderovu pomoć pokušavao je uništiti kornjače. No, iz nekog razloga mozak i njegova zaštitna komora bili su smješteni u predjelu trbuha tog robotskog diva koji je iz nekog razloga nosio samo gaće. I da, imao je ruke koje su se mogle pretvoriti u sve što je zatrebalo u svakoj epizodi. 

No, Krang se temelji na izvanzemaljskoj rasi iz originalnog stripa koja se naziva Utromi i izgled je jedino što ih veže. Animirani Krang je prognan iz Dimenzije X i ostao je bez tijela, dok su Utromi prilično bezazleni i na Zemlji su završili nakon što im se ovdje razbio brod. Skriveni unutar svojih robotskih tijela integrirali su se među Amerikance dok pokušavaju riješiti problem teleportiranja na vlastiti planet. Pritom su izgubili spremnik s eksperimentalnim spojem zbog kojeg su kornjače postale to što jesu.

Mickey, Don, Leo i Raph u lipnju kreću u novu bitku i to protiv najgoreg neprijatelja - Kranga. On će opet imat pomoć Shreddera, dok će hrabrim kornjačama pomagati novinarka April O'Neil (Megan Fox) i snimatelj Verne Fenwick (Will Arnett) te poznati maskirani razbijač Casey Jones (Stephen Amell).

Saznaj više o filmu

Pokretanje videa...

00:30
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode