Obavijesti

Show

Komentari 0

'Pa u Zavodu sam imao prvi koncert, moram mu pomoći...'

'Pa u Zavodu sam imao prvi koncert, moram mu pomoći...'
12

Hrvatski pijanist Petar Klasan pokrenuo inicjativu za prikupljanje financijske pomoći za obnovu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda koja je stradala u potresu

VIDEO

Zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda, stara 144 godine, u središtu Zagreba, stradala je u potresu i vapi za obnovom. Za popravak je potrebno oko 800.000 kuna, a kako je HGZ udruga građana i financira se iz vlastitih prihoda, situacija je teška. U pomoć su priskočili mnogi, a među njima i Petar Klasan (28), ugledni pijanist koji živi u Beču, a radi u Palestini.

Bio sam dijete te 2005., kad sam tamo imao svoj prvi veliki koncert. I tad je u organizaciji, baš kao i sad, bio Lions Club, a tad su se skupljala sredstva za moj instrument. Imam puno lijepih uspomena na Zavod, pa tamo su odgojene generacije umjetnika, ali i publike. Bilo je toliko koncerata, natjecanja, to su divne uspomene. Oni su tražili pomoć, a ja sam želio nekako pomoći i pridonijeti obnovi. To je važna institucija i svima bi nam trebalo biti u interesu da se što prije vrati u normalu.

Od 4. lipnja na internetskim se stranicama mogu vidjeti nastupi svjetskih umjetnika. Kako ste ih uspjeli pridobiti?

Umjetnik će uvijek pomoći za umjetnost, tu nema nikakvih problema, nismo ih imali ni mi. Sa mnom su u ovoj inicijativi ugledna finska čelistica Liina Leijala i moja zaručnica, inače flautistica, Marija Viktorija Barać. Hrvatski glazbeni zavod je godinama služio kao hram glazbe na ovim prostorima, a mi na ovaj način želimo izraziti zahvalnost najstarijoj glazbenoj instituciji koja je oduvijek promovirala važnost klasike, podignula je svijest o važnosti kulture i za buduće generacije.

Treba se skupiti gotovo milijun kuna. Hoćete li uspjeti? 

To je glavni cilj, a važno je i da drugi pomažu. Zasad su reakcije jako dobre. Nama su se pridružili ugledni glazbenici iz Hrvatske, ali i cijeloga svijeta, iz Japana, Amerike, Italije, Francuske, Austrije, Finske i Srbije. Zbog ovoga o tom se problemu puno priča i izvan Hrvatske, a to je važno, da ljudima podignemo svijest o tome. Zbilja sad tamo nije ugodno, oni se sami financiraju, pa je bio problem zbog korone, sve je obustavljeno, a onda još i taj potres. Ovo je vrijeme kad svi koji možemo moramo pomoći jedni drugima.

Na Facebook stranicama Lions Cluba Kontesa Nera, Hrvatskog glazbenog zavoda i CON BRIO Concert Series, Online festival traje do 17. lipnja, a dan poslije će biti završni koncert?

Da, to će biti završnica festivala. Sudionici su, uz pokretače inicijative, umjetnici koji redovito nastupaju u koncertnoj sezoni Con Brio - Ivana Duvnjak, sopran s dirigentom Igorom Tatarevićem na klaviru, violinist Zagrebačke filharmonije Sho Akamatsu s pijanisticom Petrom Gilming te pijanist Dušan Sretović. Na repertoaru će biti djela komorne glazbe, ali i operne arije te solo klavirski repertoar. Nadamo se da ćemo pomoći da se glazbena institucija što prije obnovi. Zajedno smo snažniji!

Jeste li bili u Zavodu nakon potresa?

Nisam, ali velika šteta razornog potresa dobro se vidi i na fotografijama. To je potreslo mnoge moje kolege iz svijeta.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao