Obavijesti

Show

Komentari 12

Pedeset godina antiheroji: Ludi Rusi u zapadnjačkim filmovima

Pedeset godina antiheroji: Ludi Rusi u zapadnjačkim filmovima
2

Hollywood vrlo često koristi nacionalne stereotipe da bi opisao neku kategoriju likova, a jadne Ruse je tako zapao lik 'ludog negativca'. Iako, neki od tih likova stvarno i jesu bili ludi

VIDEO

Još od samog početka Hladnog rata, Rusi su bili glavni i odgovorni negativci u filmovima zapadne civilizacije. Počevši od Krebsa, iz filma 'Walk a Crooked Mile', iz 1948., pa preko sulude gospođe Iselin iz filma 'Mančurijski kandidat', sve do današnjih dana kada možemo Ruse vidjeti u filmovima kao što su 'Šifra U.N.C.L.E.' ili 'Umri muški: Dobar dan za umiranje', Hollywood se nije mogao zasititi svoje potrebe da Ruse gotovo uvijek prikazuje kao negativce, i to redovno lude.

A kad kažemo negativci, baš su nam na umu pravi negativci, bez ikoje iskupljujuće kvalitete. Kao spomenuta gospođa Iselin, koja čak i svojeg sina podvrgne psihološkim manipulacijama i pretvori u zombija u 'Mančurijskom kandidatu', ili agentica Rosa Klebb u 'Iz Rusije s ljubavlju' koja samo želi ubiti Bonda, a da ne spominjemo koliko je Podovsky uživao u mučenju Ramba.

Images

Premda takav prikaz vidimo u velikoj mjeri tek s početkom Hladnog rata, Rusi su oduvijek smatrani negativcima ili barem prijetnjom 'slobodnom' Zapadu. Zanimljivo, čak niti kraj komunističkog 'zlog' carstva nije označio kraj takvog trenda. Neke od boljih negativca iz Rusije vidjeli smo upravo u filmovima snimljenim nakon 1990. godine.

via GIPHY

Međutim, ipak se s dolaskom perestrojke odnos prema Rusima u kinematografiji počeo mijenjati pa se među njima se počelo pojavljivati sve više pozitivnih likova, spremnih na suradnju i uspostavljanje veza između Rusije i Zapada.

Ivan Danko

Primjerice, sovjetski kapetan Ivan Danko kojeg u filmu 'Crveno usijanje' glumi Arnold Schwarzenegger namrgođen je i mrk lik koji se bahato razbacuje izrazima poput 'kapitalizam' ili 'huligani', gledajući s visoka na Zapad. No ipak je predan svom radu i spreman je odlučno kročiti ulicama Chicaga u nastojanju da uhvati šefa gruzijske mafije.

Lev Andropov

Pukovnik Lev Andropov u 'Armageddonu' neobrijan je i svjetski neciviliziran lik u šubari koji i pored toga daje značajan doprinos spašavanju čovječanstva od smrtonosnog asteroida. Ali ulaskom u 2000-te novi ruski likovi u zapadnim filmovima postali su oligarsi i predstavnici mafije.

Uri Omovich

Tako smo u filmu 'RocknRolla' mogli vidjeti Urija Omovicha kao sporednog junaka. On je potpuna suprotnost svemu na što prosječnog gledatelja asociraju ruski oligarsi. Stropovi njegovog prostranog svijetlog doma nisu prekriveni zlatnim listićima, na njegovim prstima nema tetovaža. Razumije se u umjetnost i, što je najvažnije, ne pije alkohol. Posve je vjerojatno da je kao uzor za tog lika uzet pravi oligarh - Roman Abramovich. Osim što fizički sliče, radnja prati Omovicha koji se pokušava probiti u nogometni posao, dok je Abramovich vlasnik nogometnog kluba 'Chelsea'.

Viktor Petrov

Viktor Petrov politički je protivnik američkog predsjednika Franka Underwooda, i kao i Frank, pametan je, lukav i vrlo opasan. Na to Underwooda upozorava njegova supruga Claire, koja je od ruskog predsjednika dobila sočan poljubac za vrijeme službenog domjenka. Petrov je odličan kontrast američkom predsjedniku, a na neki ga način čak i nadilazi. Mladolik, vitak, pametan, brzo reagira i nema dlake na jeziku. Samo je jednom Petrov djelovao izgubljeno: netom prije donošenja važne odluke, Underwoodu je objašnjavao da čovjek na njegovoj poziciji ne smije pokazati slabost jer će ga u protivnom prestati poštivati.

Illya Nickovitch Kuryakin

Sovjetski agent Illya Nickovitch Kuryakin iz serije 'Šifra U.N.C.L.E.' iz 60-ih bio je napravljen kao suprotnost svim ruskim zlikovcima s ekrana. Djelovao je u dogovoru s američkim agentom Napoleonom Soloom, ne izdajući pritom interese svoje zemlje. U filmu koji je nastao prema ovoj seriji uloga Kurjakina pripala je Armieju Hammeru. Ovaj lik je, za razliku od mnogih ruskih filmskih junaka s kvadratnim bradama, u stvari i zgodan i sjajno odjeven, a niti nije blesav već u mnogo situacija nadilazi svojeg američkog kolegu, Napoleona Sola.

Agent FSB-a Moïse

Ovaj špijunski triler pun je klišeja o Rusima: bankar-oligarh Tim Roth, crni off-road Mercedesi. Međutim, agenta FSB-a Moïseja (također poznatog i pod imenom Grigorij Ljubov) ne igra tipični strašni ubojica, već stasiti i naočiti Jean Dujardin sa svojim elegantnim profilom i elegantnom prosijedom kosom.

Pavel Chekov

via GIPHY

Pilot svemirskog broda 'Enterprise' jedan je od najboljih ruskih junaka u zapadnoj kinematografiji. Srdačan je, nasmiješen, ne sanja o tome da uništi pola svijeta i zna raditi u timu.

Šarmantnog ruskog pilota na ekranu je utjelovio nesretno preminuli američki glumac ruskih korijena Anton Yelchin, koji se radosno osmjehnuo i uzviknuo 'Pobogu!', kako bi to i 'pravi' Chekov učinio.

Dr. Nekhorvich

Može li postojati ikoja lista ikakvih Rusa, a da se na njoj ne pojavi i Rade Šerbedžija? Teško. Ovaj hrvatski glumac se profilirao u karakternim ulogama u bivšoj Jugoslaviji gdje je još 1988. godine uspio odglumiti simpatičnog Rusa, u filmu 'Hanna's War'. Tijekom devedesetih je svoj 'talent' za glumljenjem Rusa doveo do vrhunca, pa je na samom kraju tog desetljeća, 2000. godine, odglumio čak trojicu Rusa.

Dok je prvi, Boris 'The Blade' Yurinov (iz filma 'Zdrpi i zbriši') jako daleko od simpatičnog, a general Vostow iz filma 'Svemirski kauboji' nekako balansira na vagi između ludog i zbunjenog, doktor Nekhorovich iz 'Nemoguće misije 2' je pravi antiheroj. Sam film počne tako da saznamo da je netko preuzeo ulogu Ethana Hunta da bi ubio Nekhorvicha.

via GIPHY

Cijela priča postane jasna kad Hunt otkrije da je Nekhorovich morao napraviti opaki virus, kojeg je, da bi ga prokrijumčario, ubrizgao sam u svoje tijelo. Chimera, zli virus, je zlo kojeg je stvorio, no Nekhorovich je stvorio i lijek, Bellerophona. I dao je svoj život da bi uništio oboje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode