Obavijesti

Show

Komentari 6

Picassovu krvavu maramicu Dora Maar čuvala je do smrti

Picassovu krvavu maramicu Dora Maar čuvala je do smrti
8

Ženama koje su mu zapele za oko, umjetnik Picasso, visok 163 centimetara, poklanjao je figuricu malog čovječuljka s golemim falusom, što je bio znak da s njima želi u krevet

VIDEO

Španjolski slikar, suosnivač kubizma i jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Pablo Picasso, preminuo je na današnji dan 1973. od zatajenja srca u 92. godini života. Tada je boravio u svojoj vili Notre-Dame-de-Vie pored francuskog mjesta Mougins, a umro je za vrijeme večere s prijateljima.

- Pijte za mene, pijte u moje zdravlje, jer znate da ja više sam ne mogu – bile su Picassove posljednje riječi.

 

Pablo Picasso in his studio at his home in France, 1956. #1956 #PabloPicasso #artist #france

A post shared by GroovyHistory (@groovyhistorypics) on

Pokopan je kraj dvorca koji je 1958. kupio u Vauvenarguesu, na jugu Francuske. Slikarev atelje u dvorcu je i danas onakav kakvim ga je ostavio, u spavaćoj sobi još je isti namještaj, a tu su i mandolina, koja se pojavljuje na nekoliko slika te mural koji je Picasso naslikao u kupaonici.

Picasso bei der Arbeit - Foto-Ausstellung in Münster

Prema riječima njegove majke Marie, prve riječ koje je mali Pablo naučio govoriti bile su 'piz, piz', skraćeno od 'lapiz' što je španjolska riječ za olovku. Rodio se u španjolskoj Malagi 25. listopada 1881., a kršten je kao Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidan Matryr Clito Ruiz y Picasso u čast svetaca. 

Kada se rodio, bio je slabašan i nije mogao disati pa je babica mislila da je mrtav. Navodno ga je spasio ujak, doktor Don Salvador. Kako je sam Picasso kasnije objasnio, liječnici su u to doba pušili velike cigare, pa ni njegov ujak nije bio iznimka. 

- Kada me je vidio onako klonulog, puhnuo mi je dim u nos. Na to sam odmah reagirao grimasom i ljutnjom - rekao je Španjolac. Od djetinjstva je pokazivao veliku strast i zanimanje za crtanje, a u tome ga je podučavao otac Don José Ruiz y Blasco, akademski slikar i predavač specijaliziran za naturalističke prikaze ptica. Odrastao je uz dvije mlađe sestre - Lolu i Concepcinn, a svoju prvu sliku 'Le Picador' naslikao je 1980. sa samo devet godina. 

Na prijelazu stoljeća, Picasso se zaputio u Pariz, kojeg se u to vrijeme gledalo kao glavni grad umjetnosti Europe. No osim po fascinantnom likovnom opusu Picasso je bio poznat kao veliki ženskaroš koji je imao na stotine ljubavnica, a ženio se dva puta. S balerinom Olgom Koklovom bio je u braku od 1918. do 1955., a 1921. rodio im se sin Paulo. Njihov brak bio je prepun trzavica, a Picasso se godinama odbijao razvesti od balerine kako mu ne bi uzela polovicu bogatstva.

 

The outfits of this gang. #jeancocteau #picasso #igorstravinsky #olgakoklova

A post shared by WELCOMECOMPANIONS (@welcomecompanions) on

Druga supruga bila mu je muza Jacqueline Roque, a oženio ju je kada je imao 79 godina. U samo godinu dana naslikao je 70 njezinih portreta. Međutim, ona je završila tragično – pucala si je u glavu iz pištolja 1979., šest godina nakon Pablove smrti, a pokopana je uz njega. 

Picasso je uz sina Paula još imao sina Claudea i kćer Mayu, a posljednje dijete, Paloma (68), rođena je kada je on imao 68 godina. Ona je danas francuska modna dizajnerica i poslovna žena, poznata po dizajnu dragulja za Tiffany & Co., kao i parfemu koji je po njoj dobio ime. 

Pablo Picasso

Za svoje je ljubavnice imao dva kriterija – da su pokorne i poslušne te da su niže od njega jer je bio visok samo 163 centimetra. Navodno je ženama koje su mu zapele za oko poklanjao figuricu malog čovječuljka s golemim falusom, što je bio znak da s njima želi u krevet. 

Među mnogobrojnim ljubavnicama, bila je i Dora Maar, pravog imena Henriette Theodora Markovitch, Francuskinja hrvatskog podrijetla kojoj je, između ostalih, posvetio i sliku iz 1937. 'Žena koja plače'.

 

The Weeping Woman series is regarded as a thematic continuation of the tragedy depicted in Picasso's epic painting Guernica. In focusing on the image of a woman crying, the artist was no longer painting the effects of the Spanish Civil War directly, but rather referring to a singular universal image of suffering. Picasso's insistence that we imagine ourselves into the excoriated face of this woman, into her dark eyes, was part of his response to seeing newspaper photographs of the Luftwaffe's bombing of Guernica on behalf of Franco in the Spanish civil war on April 26, 1937. The Weeping Woman, 1937 came at the end of the series of paintings, prints and drawings that Picasso made in protest. It has very personal, Spanish sources. In May 1937 Picasso's mother wrote to him from Barcelona that smoke from the burning city during the fighting made her eyes water. The Mater Dolorosa, the weeping Virgin, is a traditional image in Spanish art, often represented in lurid baroque sculptures with glass tears, like the very solid one that flows towards this woman's right ear. Picasso's father, an artist, made one for the family home. The model for the painting, indeed for the entire series, was Dora Maar, who was working as a professional photographer when Picasso met her in 1936; she was the only photographer allowed to document the successive stages of Guernica while Picasso painted it in 1937. Dora Maar was Picasso's mistress from 1936 until 1944. In the course of their relationship, Picasso painted her in a number of guises, some realistic, some benign, others tortured or threatening. Picasso explained: “For me she's the weeping woman. For years I've painted her in tortured forms, not through sadism, and not with pleasure, either; just obeying a vision that forced itself on me. It was the deep reality, not the superficial one... Dora, for me, was always a weeping woman....And it's important, because women are suffering machines.” #picasso #pablopicasso #theweepingwoman #art https://www.pablopicasso.org/the-weeping-woman.jsp

A post shared by ART (@__art______________) on

Tijekom turbulentne devetogodišnje veze s Picassom, Maar je bila njegova muza i motiv koji se provlačio njegovim kubističkim portretima. Tijekom tog perioda patila je od dubokih i teških depresija, a nakon što ju je Picasso ostavio, doživjela je potpuni mentalni kolaps. Kažu da je tada izjavila: 'Nakon Picassa, samo Bog'.

Otac joj je bio Hrvat Josip Marković, arhitekt, vjenčan s Francuskinjom Louisom Isevoisin. Dora je kao dijete odgajana kod djeda i bake. Često je bila sama, a težak odnos s majkom, samoća i zapuštenost učinili su je hipersenzibilnom osobom. 

- Sliku na kojoj se ona smije, ne bih mogao naslikati. Ona je za mene plačuća žena. Ranije sam je slikao izobličenu, ne zbog sadizma ni zadovoljstva, nego sam samo slijedio viziju koja mi se nametnula – rekao je Picasso o Dori. 

 

✴Dora Maar✴

A post shared by Yama&Dara (@yama.dara) on

Maar je Picassa tijekom veze više puta fotografirala, a zabilježila je i nastanak čuvene slike Guernice. Španjolac se protivio fotografiji kao mediju zbog čega je Dora ubrzo i sama odustala od fotografije i okrenula se slikarstvu. Na nekoliko njezinih posljednjih fotografskih radova vidljiv je Picassov kubistički utjecaj. Sva bol koju je proživjela za života, vidljiva je na njenim često mračnim fotografijama i kolažima.

Par se upoznao 1936. u pariškom Cafe des Deux Magots. Susret poznatog slikara i 26 godina mlađe fotografkinje, dio je legende. Ona je znala da će Picasso biti u restoranu zahvaljujući pjesniku i prijatelju Paulu Eluardu. U crno odjevena, sjela je pored kronično neispavanog Španjolca, iz torbice izvadila nož i počela se 'igrati' ubadajući nož brzo između prstiju u rukavici. Ozlijedila se, a Picasso joj je zaustavio krv maramicom koju je kasnije čuvala do smrti. Razišli su se 1943., a on je rekao da je Dora oduvijek bila potpuno luda. 

Inače, Španjolac je dizajnirao i plakat za film Veljka Bulajića 'Bitka na Neretvi'. Riječ je o najskupljem filmskom ostvarenju na području bivše Jugoslavije za koje je, kažu, budžet odobrio Josip Broz Tito. Prema Bulajićevoj priči, Picasso za plakat nije tražio honorar, nego samo kutiju najboljih jugoslavenskih vina.

Budući da je Picasso već od 1920-tih mogao skupo prodavati djela, mogao si je priuštiti da većinu zadrži u svom vlasništvu, tako da je u vrijeme smrti posjedovao oko 50.000 vlastitih djela. Ona su nakon njegove smrti prešla u vlasništvo Francuske i njegovih nasljednika. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda Picasso je bio najplodniji umjetnik u povijesti.

Računa se da je naslikao oko 13.500 slika, 100.000 otisaka i grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrijednost svih njegovih djela računa se u milijardama eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao