Obavijesti

Show

Komentari 0

'Pisao sam o ljudskoj dobroti i okrutnosti 200 puta nanovo'

'Pisao sam o ljudskoj dobroti i okrutnosti 200 puta nanovo'
3

Australski književnik Markus Zusak prvih 90 stranica 'Kradljivice knjiga' pisao je oko 200 puta nanovo jer je želio da roman ispadne odličan, što je polučilo velik uspjeh

VIDEO

Već kao 20-godišnjak privukao je pažnju publike i kritike djelima za mlade “The Underdog”, “Fighting Ruben Wolfe” i “Getting the Girl”, a na velika vrata svjetske književne scene Markus Zusak (38) stupio je 2002. humoristično-sarkastičnim romanom “Ja sam glasnik”. No tri godine kasnije postaje literarni fenomen “Kradljivicom knjiga”, u kojoj pripovijeda o jednoj od najvećih tragedija čovječanstva svih vremena - Drugom svjetskom ratu i stradanjima Židova. Budući da je ova tema već bezbroj puta opisana, utoliko je posrijedi bio krupniji zalogaj i utoliko ju je teže bilo obraditi. Međutim, australskom piscu tema se sama nametnula, nije ju mogao izbjeći i nije razočarao.

Odrastao je slušajući priče iz Drugog svjetskog rata

- Roditelji su mi odrastali u Hitlerovoj Njemačkoj i djetinjstvo sam proveo slušajući priče iz njihove mladosti. Dvije su me strahovito potresale. Prva je o bombardiranju Münchena i o tome kako je tad ‘nebo gorjelo’. Druga je o nečemu čemu je moja majka svjedočila kao djevojčica. Gledala je Židove koje su odvodili iz njezine četvrti u konc-logor u Dachauu. Na samom repu kolone bio je neki starac koji je jedva hodao. Jedan stariji dečko vidio je to i donio mu je komad kruha. Starac je pao na koljena i počeo je mladiću iz zahvalnosti ljubiti stopala. Tad je to primijetio stražar. Istrgao je starcu kruh i počeo ga udarati. Onda se izvikao na dječaka pa i njega izudarao zato što ga je nahranio. U istom trenutku svjedočila je neizmjernoj dobroti i okrutnosti. U toj priči vidim za kakve su sve stvari ljudi sposobni - priča. O istim emocijama progovora u svom romanu, u kojem curica Liesel, između ostalog, spašava djela koja su nacisti spaljivali na lomačama jer su smatrali da truju narod.

Spašavajući knjige, vraća svjetlost u ljudski život

- Hitler je ljude očarao svojim govorima u kojima je iznosio stravičnu viziju svijeta i sve koji su mu se suprotstavljali bespogovorno je uništavao. Tako je bilo s piscima i njihovim romanima u kojima nisu dijelili njegove stavove. Liesel krade ta književna djela od zločinaca i, čitajući ih bližnjima, unosi svjetlo u njihov život. Kroz knjigu sam želio prikazati tu neizmjernu dobrotu koju predstavlja Liesel i okrutnost koju predstavlja ondašnja vlast - kaže Zusak. Dok ga je stvarao, roman mu je zadavao dosta glavobolje.

- Prvih 90 stranica nanovo sam pisao od 150 do 200 puta dok nije sve ispalo kako treba - ističe. Nasreću, istoimena ekranizacija njegova djela, u režiji Briana Percivala (51), nije mu zadavala glavobolje. Zusak je zadovoljan filmom, u kojem je sudjelovao kao savjetnik. Bio je na setu u Berlinu, gdje je ratna drama snimana, i glumcima je objašnjavao na koji način da što bolje utjelove svoje uloge.

- Sophie Nélisse izvrsna je kao Liesel. Zanimljivo je da sam se potajno nadao kako će nju producenti izabrati za glavnu ulogu jer sam je vidio u filmu ‘Monsieur Lazhar’, u kojemu me je očarala. Pa sam nazvao Briana i molio ga da je pozove na audiciju, na kojoj je na kraju briljirala - govori Zusak. Neočekivana literarna slava nije mu previše izmijenila život.

- Pisci nisu toliko medijski eksponirani, pa s obitelji uživam u anonimnosti. S druge strane, toliki uspjeh nisam očekivao pogotovo zato što sam pisao ‘Kradljivicu knjiga’ iz perspektive Smrti, koja je jedan od glavnih likova u romanu. Taj pristup sam upotrijebio jer vjerujem da samo to sablasno biće može objasniti što se događalo tih godina - ističe.

Zusak je deset godina u braku s kolegicom Dominik (40). Imaju kćer Kitty (7) i sina Nou (3). Žive u Sydneyu nedaleko od plaže jer je Zusak strastveni surfer.

- Kad nisam s djecom ili kad ne pišem, onda ‘jašem valove’. No idealan provod mi je igrati se sa svojim mališanima, zbog kojih na kraju krajeva i pišem jer im želim sretnu budućnost. Naime, naivno vjerujem da ću svojim knjigama potaknuti čitatelje na razmišljanje kako se zlodjela koja su se, primjerice, zbila u Drugom svjetskom ratu ne bi ponovila - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić
REPERICA I GLAZBENICA

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić

Nedjeljni ručak i pita od jabuke bude joj uspomene iz djetinjstva, a tada je slušala Nove fosile. Sada svojim tekstovima opisuje našu svakodnevicu i zalaže se za bolje i kvalitetnije društvo
Kći Luke Modrića proslavila 11. rođendan, on raznježio fotkama
PONOSAN OTAC

Kći Luke Modrića proslavila 11. rođendan, on raznježio fotkama

Luka i supruga Vanja zajedno imaju troje djece, sina Ivana (13) i dvije kćerkice; Emu (11) i Sofiju (6)