Show

Komentari 59

Pismo HRT-u: Zašto gledatelji nemaju pravo pogledati Gazdu?

Pismo HRT-u: Zašto gledatelji nemaju pravo pogledati Gazdu?

Redatelj dokumentarnog filma 'Gazda', koji se dotiče i povijesti koncerna Agrokor, u otvornom pismu glavnom ravnatelju HRT-a pita zašto HRT ne želi prikazati taj film

Dario Juričan, redatelj dokumentarnog filma 'Gazda', poslao je otvoreno pismo ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću u kojem traži razloge zašto HRT ne želi prikazati njegov film. Podsjetimo, Gazda je dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

Poštovani gospodine glavni ravnatelju HRT-a! 

Koristim priliku obavijestiti Vas da će TV verzija dokumentarnog filma Gazda, financiranog poglavito hrvatskim javnim novcem, biti prikazana u utorak 28.3. 2017. u 17:05 na kanalu Al Jazeera Balkans, televiziji sa sjedištem u nama susjednoj BiH. 

Dozvolite da Vas podsjetim, riječ je o filmu koji se dotiče i povijesti koncerna Agrokor, trenutno  najvažnije teme u ovoj zemlji, pa me zanima zašto hrvatski gledatelji nemaju pravo pogledati taj film, pa čak niti doznati zašto ga HRT ne želi prikazati. 

Nadam se da će javna televizija koju vodite ipak uvrstiti u svoj program film Gazda, rađen javnim novcem i u javnom interesu.

Sam predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov po gledanju filma izjavio je da je „film edukativan i da bi ga svatko trebao vidjeti“. 

Vi ste taj, gospodine Bačiću, koji treba omogućiti da hrvatsko gledateljstvo pogleda taj film. Podsjećam da Vam je ponuda  za prikazivanje Gazde poslana prije više od dva tjedna, a u međusobnoj komunikaciji potvrđeno je da ste ponudu dobili.

Gospodine Bačiću, na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a izabrani ste voljom Hrvatskog sabora i njemu odgovarate za provođenje javnog interesa. A ja Vas držim osobno odgovornim ukoliko film ne bude prikazan.

Ukoliko smatrate da je trenutak prikazivanja 'nezgodan', onda Vas je netko obmanuo s opisom posla glavnog ravnatelja  – na Vama je da dosljedno donosite odluke u javnom interesu, jer 'zgodan' trenutak za prikazivanje Gazde vjerojatno nikada neće doći.

S poštovanjem, 

Dario Juričan, redatelj filma Gazda'