Obavijesti

Show

Komentari 54

'Planinarim, jurcam na motoru i družim se s dragim ljudima'

'Planinarim, jurcam na motoru i družim se s dragim ljudima'
5

NEMIRNA Nakon što je ludo slavila mirovinu Nada Abrus liječi se od gripe i dokazuje da i u 70-ima život može biti uzbudljiva avantura. U karijeri nije imala teških trenutaka

VIDEO

Prve dane mirovine provodim u krevetu i liječim se od gripe. Zadnji dan mog radnog vijeka, 31. prosinca sam provela s prijateljima. Zabavljali smo se uz kavu i poneko kuhano vino. Navečer sam u Komediji gledala operetu „Kneginju čardaša“ i nakon predstave nazdravila čašom šampanjca i prijateljima, zaželjela sreću u 2017., kaže Nada Abrus (65).

Glumica je osim Nove godine slavila i odlazak u mirovinu. Prvi umirovljenički dan, 1. siječnja provela je u šetnji Jarunom. U novogodišnjem jutru pomislila je da je došlo vrijeme za užitke.

– Više mi gluma nije poziv već ću sebe maziti ponekom lijepom ulogom. Uživati ću u radostima putovanja, planinarenja, druženja s dragim i dobronamjernim prijateljima. Mjesece ću provoditi na moru i živjeti po principu „Kak mi puhne tak ću i napraviti“ – kaže Nada.

Iza nje je 48 godina glumačke karijere za koju kaže da je prohujala. Odigrala je 100-njak kazališnih uloga i snimila 50-tak filmova i serija. Skoro pet desetljeća karijere bila su puna nepredvidljivih obrata.

Glavne uloge po dvorištu

– Uživala sam kad su mi čestitali, kad mi je stan nakon premijere bio prepun cvijeća. Najgori trenutak bio je kad mi je zazvonio telefon i javili mi da je umrla baka a ja sam istu večer trebala igrati veselu i dinamičnu ulogu. Srce mi je plakalo. Igrala sam i s visokom temperaturom jer predstava se ne otkazuje ni po cijenu života. To su ti obrati, tako se miješa život i magija – rekla je Nada.

Gluma je njezina ljubav od djetinjstva. Kao djevojčica je igrala predstave po dvorištu i uvijek je imala glavnu ulogu. Kad je Lordan Zafranović 1969. u Splitu tražio glumicu za svoj novi film “Nedjelja”, vidio je u ondašnjem “Kino klubu” njezine fotografije, pozvao ju je na probno snimanje i dao joj glavnu ulogu. Njezin prvi ugovor potpisala je majka Dina jer je Nada bila maloljetna. Sama je brinula o kćeri i nije se protivila njezinom ulasku u svijet glume.

– Imala je povjerenja u mene i nije me htjela kočiti. Bila sam još srednjoškolka koja se drži maminih skuta. Svaki dan mi je na snimanje donosila kuhane obroke, da se onako štrkljava ne razbolim – priča Nada.

Glumu zamijenila revijama

Nakon „Nedjelje“ u seriji “Naše malo misto” igrala je Maru Metlicu. Velikani jugoslavenskog glumišta s kojima je igrala nosili su je kao malo vode na dlanu. Snimila je i nekoliko kratkih filmova, jedan i za Nijemce, a potom rekla da želi u manekenke. U dva mjeseca imala je 58 revija, svaki dan u drugom gradu. Sjeća se da je njih 15-tak svugdje bilo lijepo primljeno. Zgodne i dotjerane, s motociklima su ulazile u gradove kao reklama glavnog događaja tog grada - revije i nastupa pjevačkih zvijezda.

Svega je, kaže, bilo ali ne i današnjih poroka. Riječ ‘sponzoruša’ u njezino vrijeme nije postojala. Iz prve je upisala Akademiju dramskih umjetnosti. Sama se uzdržavala jer je majka otišla u mirovinu i nije joj mogla pomagati. Nosila je revije, snimala spotove i dobila stipendiju HNK Split.

– Na prve dvije godine Akademije, nije dopušten rad. Čak se ni manekenstvom nisam smjela baviti ali je moj mentor Joško Juvančić bio susretljiv. Znao je moju situaciju i dopustio mi je da potajice nosim revije ali nikako ne u Zagrebu. Nakon druge godine počela sam raditi u HNK Zagreb, ITD-u, Komediji... Igrala sam i manje uloge, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu – kaže Nada.

Već na Akademiji imala je ponude da studij nastavi u Genevi. Odbila je jer je to nije zanimalo. Ni Hollywood je nije privlačio. Nikad nije požalila zbog odluke da karijeru ostvari doma. Studentske godine pamti samo po učenju i radu, za druženja i zabave nije ostajalo vremena. Jedini šokantni trenutak u životu bio joj je razvod, sve druge nedaće preboljela je s lakoćom. S bivšim suprugom Krešom nikad se nije posvađala. Brak je završio bez grubih riječi, a njezin sin Luka nije osjetio netrpeljivost. Nakon toga više se nije željela udavati, a danas je u dugoj i sretnoj vezi s jednim poduzetnikom iz Los Angelesa.

Zadnju modnu reviju nosila je 1979. u New Yorku nakon gotovo deset godina šetanja pistama diljem svijeta. Sama sebi rekla je “Gotovo je s modom, sada idem u Komediju”. U jedinom kazalištu u kojemu je željela glumiti ostala je do mirovine. Danas je raduju baletne predstave, opere, dobre izložbe, a ponekad ode i na modna događanja kao Fashion Week.

– Bavim se i sportom koji mi daje psihičku stabilnost. Godinama sam išla samo u teretanu, a danas se bavim jogom. – rekla je Nada koja je zadnji novčić spremna je izdvojiti na putovanja. Ni kao djevojka ni kao mlada majka nije si ih mogla priuštiti, a otkako joj je Luka odrastao često putuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu