Obavijesti

Show

Komentari 155

Pobjednica razljutila gledatelje: 'Kad će Hrvati shvatiti da je ovo rasizam? Probudite se, 2020. je'

Pobjednica razljutila gledatelje: 'Kad će Hrvati shvatiti da je ovo rasizam? Probudite se, 2020. je'
4

Osim pobjedničke izvedbe, sporne su za dio gledatelja bile i interpretacije američkog hip hop dua Outkast (Marko Braić) te rekonstrukcija hita 'Taki Taki', u kojem komičarka Marina Orsag 'glumi' pjevača Ozunu.

VIDEO

Show 'Tvoje lice zvuči poznato' u nedjelju je nakon nekoliko mjeseci pauze ponovno započeo s emitiranjem, a pobijedila je mlada pjevačica Lu Jakelić (26) svojim utjelovljenjem hita američke pjevačice Ciare. No nakon pobjede pod povećalom je ponovno bila stara boljka ovo showa, s kojom se posljednjih godina produkcija susreće u svim zemljama u kojima se ova franšiza (Your Face Sounds Familiar) emitira. Dio nastupa izazvao je mnoštvo negativnih reakcija jer se ponovno u emisiji koristio tzv. blackface.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

show 01:10

Radi se o interpretacijama prilikom kojih bijelci 'glume' tamnopute, a kampanja koja bi stala na kraj ovakvim nastupima sve je snažnija posljednjih godina i na ovom podneblju.

Na Zapadu su ovakve preobrazbe već neko vrijeme neprihvatljive, a dio gledatelja ne može se u komentarima na emisiju načuditi da produkciji još uvijek ništa nije sporno. 

- Stvarno bi bilo super da, budući kakva je situacija u Americi, bojanje lica pjevača da izgledaju kao crnci se prestane raditi jer je rasistički i tko god da je to odobrio mora se malo bolje informirati. Moglo bi ovo sve i bez blackfacea - jedna je od mnogobrojnih kritika na emisiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zarazan ritam! Opala! 💃😀 #tlzphr #tlzp #NovaTV #Ozuna #TakiTaki @marinaorsag

A post shared by Tvoje Lice Zvuči Poznato (@tlzphr) on

Osim pobjedničke izvedbe, sporne su za dio gledatelja bile i interpretacije američkog hip hop dua Outkast (glumac Marko Braić) te rekonstrukcija videa lanjskog hita 'Taki Taki', u kojem je komičarka Marina Orsag na pozornici postala portorikanski reggaeton i latino pjevač Ozuna.

- Kad će Hrvati više shvatiti da je to krivo i direktno rasistički? Ovo je sramota za nacionalnu televiziju. U normalnom društvu ovo ne bi prošlo nezapaženo - pisali su revoltirani gledatelji, koji zaključuju i kako je nevjerojatno da se sve ovo događa u rujnu 2020.

Sve glasnija kampanja o neprihvatljivosti blackfacea povezana je s američkom poviješću, odnosno tzv. minstrel showovima. Radi se o obliku javnog nastupa starom dva stoljeća, a koji je zabavljao bijelce i robovlasnike. Njihov humor tada se uglavnom svodio na bojanje u crno za potrebe humorističnih skečeva, a prezentirao je Afroamerikance kao lijenčine, sluge i podčinjene superiornijim bijelim vlasnicima.

Hanu ismijavaju i na američkoj internet stranici: 'Žena izgleda kao da je upala u teglu Nutelle'
Hanu ismijavaju i na američkoj internet stranici: 'Žena izgleda kao da je upala u teglu Nutelle'

Ovakve nastupe stoga je u SAD-u danas nemoguće vidjeti, pogotovo ne na televiziji, a pojedini komičari poput vrlo popularnih Jimmyja Kimmela i Jimmyja Fallona za svoje su se ranije skečeve i blackface pošalice javno ispričali. Podršku je prilikom nedavnih protesta afroameričkoj zajednici u SAD-u odlučila tada pružiti i Hana Hadžiavdagić uz neizbježno bojanje u crno, no nije, čini se, najbolje razumjela problematiku pa je u svjetskim medijima podrugljivo završila u kategoriji viralnog hita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...