Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Poznati likovi iz dječje serije su gay? Tvorac je sve opovrgnuo

Još od 1969. 'Ulica Sezam' je uvijek nalazila dobar omjer između obrazovnog i zabavnog dijela. No kakav god da je taj omjer bio u epizodi, univerzalne poruke su uvijek bile tamo

24sata
Foto: 24sata
2 komentara

Jedna od najpopularnijih dječjih serija na svijetu svakako je serija 'Sesame Street', odnosno 'Ulica Sezam', kako je kod nas prevedeno. U pitanju je serija u kojoj se kroz polusatnu epizodu, sastavljenu od nekoliko manjih, često tematski nepovezanih pojedinačnih priloga, pokušava djeci približiti neki koncept ili predočiti neka vijest.

Screenshot | Autor: Screenshot Foto: Screenshot

Pored skečeva ili poučnih lutkarskih dijaloga, crtani filmova i dječjih pjesama, česti su pravi filmski osvrti o jednostavnim svakodnevnim situacijama ili o proizvodnji nekih proizvoda. Sve koji su gledali seriju dok su odrastali je 'Ulica Sezam' učila čitanju i pisanju, barem u anglofonim zemljama.

BETH SE VRAĆA 'Djevojka u paukovoj mreži': Posao joj još uvijek nije gotov

Danas legendarni likovi, Velika Ptica, Keksomlat, Elmo ili Oskar davali su okosnicu seriji i poznati su svima. Uz njih gotovo svatko je znao i za Ernija te Bertija, dvojicu vrlo povezanih prijatelja. A kako se nedavno otkrilo, ta povezanost je išla i dublje od običnog prijateljstva.

Foto: Twitter/Screenshot

U nedavnom intervjuu je scenarist serije, Mark Saltzman, potvrdio ono što su neki sumnjali, da su Erni i Berti u stvari gay par. Potvrda je došla prilikom odgovora na pitanje je li autor Bertija i Ernija zamišljao kao gay par.

- Oduvijek sam smatrao da, bez ikakve agende, dok sam pisao Bertija i Ernija, oni jesu bili gay par. Nisam imao niti jedan drugi način kako da ih opišem. Uz to, nekoliko ljudi je opisalo Arnieja (piščev partner, op.a.) i mene kao 'Bertija i Ernija' - izjavio je Saltzman.

Nešto kasnije u intervjuu je dodao maleno obrazloženje.

- U osnovi, nisam znao kako da ih opišem osim kao par koji se voli - rekao je pisac.

Saltzman je nakon te potvrde želio objasniti zašto je došlo do toga da ih zamišlja kao gay par.

- Kako drugačije? To je ono što sam ja imao u životu, odnos poput njihovog. Kako da to ne prodre do mojeg pisanja? Stvari koje su živcirale Arnieja živcirale su i Bertija. Kako drugačije? - objasnio je scenarist.

OPET U KINA Osramoćeni redatelj pokušat će preuzeti režiju 'Crvene Sonje'

Sam Saltzman je još tijekom 80-ih priznao javnosti da je gay te da živi s partnerom. Njegova obitelj rano je saznala, pa nije smatrao da ima smisla sakrivati tu tajnu.

Još uvijek nije jasno koliko će ovakvo otkriće utjecati na naredne epizode, ako ikako. Ipak, u pitanju je serija koja je sada u svojoj 48. sezoni, s 4480 epizoda iza sebe. Malo je nevjerojatno da bi 'vijest' o seksualnosti jednog para u seriji mogla srušiti gledanost, posebice kada uzmemo u obzir da su gledatelji mahom djeca koju takve stvari nimalo ne zanimaju.

Ipak, valja spomenuti i osvrt Franka Oza, lutkara iza svega i tvorca cijele serije. Na Twitteru je ovaj epski stvaratelj dao malo drugačije mišljenje o svemu.

Kako je Oz napisao, u redu je da Saltzman misli da jesu gay, ali da Erni i Berti naravno nisu gay. Svoju tvrdnju pojačao je pitanjima da to nije niti bitno te se upitao tašto je bitno definirati ljude kao samo gay.

U trenutku pisanja ovog članka gospodin Oz bio je pod napadom raznih individua koje se nisu složile s njegovim tvrdnjama. Kako će se drama odviti u cijelosti vidjet će se u dogledno vrijeme.

VIDI OVO! Ovo su najbolje guze Hollywooda!

Tema: FILM

Message