Obavijesti

Show

Komentari 59

Pratili su ju poroci i silovanja, a umrla je s 25 centi na računu

Pratili su ju poroci i silovanja, a umrla je s 25 centi na računu
3

Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe, napisala je u svojoj autobiografiji

VIDEO

Na današnji dan 1915. rođena je legendarna američka jazz glazbenica i pjevačica, Billie Holiday. U tridesetogodišnjoj karijeri imala je brojne uspone, ali i životne padove koji su ju pratili od malih nogu.

Naime,  sa samo deset godina silovao ju je susjed.  Živjela je u siromašnom kvartu s majkom koja ju je rodila kao tinejdžerica, a nedugo zatim poslana je u internat poznat po brutalnom kažnjavanju.

- Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe - napisala je u svojoj autobiografiji.

Godine 1928. preselila se u New York gdje je sa samo četrnaest godina doživjela drugo silovanje, nakon čega se okrenula prostituciji, a onda su je i uhitili.

Photo of Billie Holiday

Nakon izlaska iz zatvora dobila je prvu gažu i to potpuno neočekivano. Naime, prijavila se za posao plesačice u jednom klubu, ali joj je vlasnik rekao da nije dovoljno dobra. Ipak, dopustio joj je da otpjeva nekoliko pjesama.

- Gosti su tada zaboravili na piće - rekla je Billie koja se proslavila svojim jedinstvenim glasom.

Veliki glazbenici otkrili su ju 1933, ali se tijekom nastupanja u SAD-u suočila sa rasnom diskriminacijom. Na jednom nastupu u Detroitu natjerali su je da zacrni lice da je, zbog njene svijetle puti, nitko ne bi zamijenio za bjelkinju.

Četrdesetih godina počela je mnogo piti, a njezin suprug, Jimmy Monroe uveo ju je u svijet heroina pa je zaradu uglavnom trošila na drogu. 1947. je uhićena zbog posjedovanja heroina i deset mjeseci je bila u federalnom zatvoru nakon čega joj je zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima koji su joj i donosili zaradu. Drugo uhićenje uslijedilo je 1040. u San Franciscu

Život kakav je vodila ju je uništavao na sve načine. Nakon razvoda od Monroea zaljubila se u dilera, ali zatim i u mafijaša koji se koristio njenim imenom za svoje prljave poslove.

Pedesetih je već izgubila glas i posljednje dvije godine života provela je izgubljena u alkoholu i drogi. 1959. primljena je u bolnicu zbog problema sa jetrom i srcem, a tada su je ponovo uhitili i ispred njene bolničke sobe postavili su čuvare.

Legendarna pjevačica umrla je 17. srpnja i u trenutku smrti imala je 750 dolara pričvršćenih za nogu i 75 centi na bankovnom računu. Imala je 44 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija