Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Predstava na pet jezika u Rijeci oduševila i ganula gledatelje

U predstavi prema nedovršenom posljednjem komadu Luigija Pirandella glume glumci iz rumunjskog, talijanskog, makedonskog i srpskog kazališta

Foto: Drazen Sokcevic
0 komentara

Dugi pljesak zaorio se nacionalnim kazalištem u Rijeci za glumačku i autorsku ekipu predstave 'I giganti della montagna'/ 'Gorski divovi', koja se premijerno odigrala 2. ožujka. 

Posebno oduševljene izazvala je glazba glazbenog para Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta iz Leta 3. 

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, glumci su, osim talijanskim, progovorili i na slovenskom, albanskom, mađarskom i njemačkom. Gledatelji su mnologe i dijaloge mogli pratiti i na ekranu s titlovima na hrvatskom i talijanskom. 

Foto: Drazen Sokcevic

'Dio predstave između realnosti i sna je odličan', 'Predstava me oduševila, a najviše glazba', 'Prava magellijevska predstava', 'Divim se glumcima', 'Mislim da je izvrsno pogođen tekst za projekt kao što je ovaj, koji u sebi sadrži brisanje granica o čemu mnogi sanjamo, a što ipak smatramo nemogućim. Neki izgube vjeru i odu izvan granica. A onda se u najljepšem obliku ostvari ovakva predstava na sceni grada različitosti', samo su neki od komentara publike koju je predstava fascinirala i ganula. 

Jedinstveni projekt zamišljen kao koprodukcija pet kazališta nacionalnih manjina, u koprodukciji Talijanske drame riječkog HNK s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolányi Dezső iz Subotice (Srbija), nastao je kao središnji dio programa 'Ponovno otkrivanje Europe', prvog projekta izravne suradnje HNK Ivana pl. Zajca i EPK 2020 te prvog projekta riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa / Creative Europe.

Foto: Drazen Sokcevic

Univerzalni jezik kazališne umjetnosti na sceni nacionalnog kazališta ostvaren je u predstavi 'Gorski divovi' / 'I giganti della montagna' posljednjeg djela nobelovca Luigija Pirandella, u režiji Paola Magellija, dramaturgiji Željke Udovičić Pleštine, na glazbu Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, scenografiji Aleksandre Ane Buković i Lorenza Bancija, kostimografiji Manuele Paladin Šabanović.

Svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić, asistentica redatelja bila je Barbara Babačić, dokumentaristica Ivna Bruck, a aranžmane i notni zapis pomogao je napraviti Frano Đurović.

Foto: Drazen Sokcevic

U predstavi glume Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.

Predstava će imati reprize 3. ožujka u 18 sati, te 6, 7. i 8. ožujka u 19 i 30 sati. Ekipa predstave otputovat će i Italiju, Rumunjsku, Suboticu, Srbiju te u Makedoniju.

Naši partneri pišu
Message