Obavijesti

Show

Komentari 1

Predviđanja o Oscaru: Koji film će odnijeti kući koju nagradu?

Predviđanja o Oscaru: Koji film će odnijeti kući koju nagradu?
8

Ovogodišnja, jubilarna dodjela Oscara bit će u nekoliko kategorija i više nego predvidljiva. Ipak, za druge ćemo se morati strpjeti do same dodjele nagrada kako bismo išta znali

VIDEO

Ovogodišnja dodjela nagrade Oscar ima šanse ispraviti neke dugogodišnje greške, tj. nagrade bi napokon mogli dobiti redatelj i glumac koji ih stvarno već godinama zaslužuju.

U pitanju su meksički redatelj Guillermo del Toro te proslavljeni Gary Oldman. Obojica nas više od dva desetljeća oduševljavaju svojim djelima, no Oscar im nekako izmiče ruku cijelo vrijeme. Trenutačno se pretpostavlja da bi ta 'nepravda' ove godine mogla biti napokon ispravljena. Ipak, situacija nije toliko jasna u svim kategorijama, kao što je u kategoriji za redatelja (gdje će Guillermo del Toro odnijeti nagradu za 'Oblik vode', a trebao bi ju dobiti Christopher Nolan za 'Dunkirk') odnosno glavnog glumca.

U nebitnim kategorijama, poput Najbolje šminke, Najbolje kostimografije ili Najboljeg zvuka (tu postoji i nagrada za Najbolju montažu zvuka, ali malo tko u stvari zna što je to) možda i ima nekih kriza, no budimo iskreni, nikoga u stvari ne zanimaju te kategorije. Gore navedenima bez problema možemo pripisati i Najbolju montažu, kao i Najbolju scenografiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sedam izvrsnih filmova koji su stvarno trebali osvojiti Oscara
Sedam izvrsnih filmova koji su stvarno trebali osvojiti Oscara

Vrlo slična je situacija i sa 'stranim' filmovima. I kratkometražni i dugometražni 'strani' film (zajedno s dokumentarnim filmovima) su kategorije koje su u stvari interesantne samo ljudima iz zemalja otkuda dolaze nominirani filmovi, no malo kome drugome. Doduše, ove godine se u kategoriji dugometražnog stranog filma može razviti malena drama. Mračna ruska drama 'Loveless' trebala bi odnijeti nagradu, ali vjerojatno će ju uzeti ili mađarska ljubavna drama s autistima (Hollywood voli autizam), 'Testről és lélekről', ili libanonska drama o izbjeglicama, 'The Insult'.

Kako znamo koji je holivudski stav prema izbjeglicama i potlačenima, prije bismo se kladili na potonji film.

Vraća se: Srebrni vanzemaljac će još jednom odletjeti u bitku
Vraća se: Srebrni vanzemaljac će još jednom odletjeti u bitku

Dok dodjela Oscara za kratkometražni animirani film u stvari možda i može biti napeta, ove godine nagradu za dugometražni animirani film odnosi Pixarov 'Coco'. U konkurenciji su i 'Mali šef', 'The Breadwinner', 'Ferdinand' te 'Loving Vincent', no protiv Pixarove (Disneyjeve u stvari) mašinerije ti filmovi nemaju šanse.

Prije spomenute kategorije su one za koje malo tko u stvari zna što su, no Najbolji vizualni efekti je ipak svima poznata nagrada. Ove godine ju najvjerojatnije odnosi, posve šokantno, jedan od nominiranih filmova, koji su svi toliko prekrcani posebnim učincima da je od radnje malo što ostalo.

U igri su 'Blade Runner 2049', 'Čuvari galaksije Vol 2.', 'Kong: Otok lubanja', 'Ratovi zvijezda: Posljednji jedi' te 'Rat za planetu majmuna'. Budimo iskreni, koji god od tih filmova da uzme Oscara, bit će nebitno, jer ljudi filmove ne pamte po efektima, a kamoli da im broje Oscare za vizualne efekte.

Nagradu za kinematografiju tj. kameru odnosi 'Dunkirk'. Premda postoji šansa da ju dobije Roger Deakins, jer ipak mu je ovo četrnaesta nominacija za Oscara bez nagrade, kamera u 'Dunkirku' je značajno bolja i to su vjerojatno i slijepci mogli vidjeti. Roger će ipak morati sačekati neku drugu godinu.

Originalna pjesma je kategorija u kojoj i inače zna biti nekih pomutnji. Ove godine je tamo 'Coco', Pixarov megauspješan animirani film, sa solidnom šansom da osvoji nagradu. Iako je nominiran i Sufjan Stevens, sa svojom pjesmom 'Mystery of Love' iz filma 'Skrivena ljubav', činjenica da je 'Coco' u stvari film koji se vrti oko jedne poznate pjesme nas vuče da mislimo kako će 'Coco' uzeti zlatni kip. Doduše, valja spomenuti kako je Stevens jako popularan u artističkim krugovima u Hollywoodu, pa bismo rekli da je tu situacija 50-50 za ta dva djela.

A priča sa scenarijima ove godine je istinski interesantna. Iako je to kategorija u kojoj baš i nema previranja, ove godine je za Najbolji scenarij po predlošku nominiran superherojski film 'Logan'. Sama činjenica da je neki superherojski film nominiran nas tjera da trepćemo u nevjerici, pa ćemo reći kako nagradu odnosi baš 'Logan'.

Značajno više šansi ima 'The Disaster Artist', nagrađivana adaptacija istoimene knjige Grega Sesteroanda vodi gledatelje iza kulisa snimanja filma 'The Room', filma s nezavidnom titulom najgoreg filma svih vremena. Jasno, najviše šansi ima adaptiran scenarij za film 'Skrivena ljubav', scenarista i redatelja Jamesa Ivoryja koji je u svojoj 90. godini, a Oscara nema.

Kategorija izvornog scenarija jedina je u kojoj baš i ne možemo reći tko treba, ne treba ili može ili hoće dobiti nagradu. Nominirani su 'The Big Sick', 'Bježi', 'Lady Bird', 'Oblik vode' te 'Tri plakata izvan grada'. Koji god od tih pet filmova da dobije nagradu, posve zasluženo ju je dobio, a iako 'Bježi' ima laganu prednost, ne bismo se kladili da je statua njegova.

FILE PHOTO: Actor Chalamet arrives for the UK premiere of "Call Me By Your Name" during the British Film Festival in London

Sve preostale kategorije su ove godine posve jasne. Sporedni glumac koji osvaja nagradu je Sam Rockwell za glumu u 'Tri plakata izvan grada', dok je sporedna glumica Allison Janney za 'Ja, Tonya'. Svi glumci i glumice u tim kategorijama su nominirani s dobrim razlogom, no gluma ovo dvoje će se još dugo pamtiti.

Dok Najboljeg glumca odnosi Gary Oldman, Najbolja glumica će najvjerojatnije biti po drugi put svojem u životu Frances McDormand. Ipak, gluma koju je McDormand pokazala u filmu 'Tri plakata izvan grada' je na malo višem nivou no što su učinile druge glumice.

I to nas dovodi do posljednje, najbitnije kategorije, one za najbolji film. Natječu se 'Bježi', 'Dunkirk'', 'Lady Bird', 'Novine', 'Oblik vode', 'Phantom Thread', 'Prijelomni čas', 'Skrivena ljubav' te 'Tri plakata izvan grada'.

FILE PHOTO: Lewis accepts the Oscar for best actor for his role in "Lincoln," at the 85th Academy Awards in Hollywood

Iako su i 'Bježi', kao i 'Dunkirk' te 'Tri plakata izvan grada' nevjerojatna ostvarenja, da ne spominjemo i 'Oblik vode', srcedrapateljna ostvarenja su oduvijek kotirala odlično prilikom dodjele nagrade za najbolji film. Stoga bismo rekli da će tu nagradu odnijeti 'Lady Bird', jer malo što može ganuti Akademiju kao što to može priča o tinejdžerici koja ima probleme u životu i u svojem odnosu s majkom.

Koliko su naša predviđanja bila točna moći ćete provjeriti u nedjelju, 4. ožujka, kada ćemo prenositi 90. dodjelu nagrade Oscar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode