Obavijesti

Show

Komentari 51

Preminula Silvija Luks, jedna od najpoznatijih TV novinarki

Preminula Silvija Luks, jedna od najpoznatijih TV novinarki
3

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima

VIDEO

U 79. godini umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća, piše HND. U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva.

Silvija Luks rođena je 19. veljače 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međusveučilišnom takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila. Diplomirala je na  Pravnom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta (1973.), a nastavila je školovanje u Parizu gdje je na Sorboni tekla i diplomu završenog postdiplomskog studija.  U međuvremenu cijelo vrijeme se bavi i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s dvadeset godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i  voditeljica, a potom  prelazi na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorica sudjeluje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura src, Moja zemlja i dr.

Preminula časna sestra Andre: Imala je 118. godina i slovila je za najstariju osobu na svijetu...
Preminula časna sestra Andre: Imala je 118. godina i slovila je za najstariju osobu na svijetu...

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a potom prelazi u diplomaciju.  U razdoblju od 2000. godine ponovo je na HRT-u, točnije na HTV-u gdje je urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu kao specijalna dopisnica provodi i u SAD-u. Nešto kasnije postaje i stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vraća kao predsjednica Nadzornog odbora.  

Tijekom svoje karijere surađivala je s mnogim televizijama u svijetu od Francuska, SAD, UAE, Katar, Egipat, Švicarska, Kamerun, itd. Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“, a odlikovana je i francuskim ordenom „Viteza nacionalnog reda“. Bila je vrlo aktivna članica HND-a i jedno vrijeme predsjednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara HND-a. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izrazio je sućut obitelji i kolegama te je zahvalio Silviji Luksa na velikom doprinosu koji je dala svojim radom u tijelima HND-a. 

Satima čekala hitnu u bolovima pa preminula u bolnici: 'Zvali smo pomoć, ali nitko nije došao'
Satima čekala hitnu u bolovima pa preminula u bolnici: 'Zvali smo  pomoć, ali nitko nije došao'

- Voljela bih obnoviti zaljubljenost u zablude iz mojih novinarskih početaka, kad su novinari jedni od drugih učili, pomagali si uzajamno, radovali se odlascima u redakciju i tuđim uspjesima, družili se i mislili da je mir vječan, te da je kvaliteta novinarskog uratka nemjerljiva genima, bojom kože, religijom, novcem i snagom političkih moćnika koji su, i onda kao i danas, neke novinare milovali, a neke korili jer su pokušavali misliti svojom, a ne partijskom glavom - rekla je novinarka u jednom intervjuu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti
Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'