Preminuo je Špiro Guberina (87) | 24sata
Obavijesti

Show

Preminuo je Špiro Guberina (87)

Preminuo je Špiro Guberina (87)

Glumac Špiro Guberina umro je u 88. godini. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Publika ga najviše pamti kao Strikana

VIDEO

Kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina umro je u 88. godini. Tužnu vijest o odlasku glumca potvrdila nam je voditeljica odjela socijalnog rada, radne terapije i izvaninstitucijskih usluga iz doma za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici, u kojem je Guberina proveo posljednje godine života.

POGLEDAJTE VIDEO: U 88. godini preminuo je Špiro Guberina

Pokretanje videa...

Špiro Guberina preminuo u 88. godini 01:49

Proslavio se kao strikan Jozo u serijalu 'Velo misto' i Divac u 'Prosjacima i sinovima', a zatim odigrao još niz zapamćenih uloga. Dobitnik je Nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo 2011. godine. 

Rođeni Šibenčanin u svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Glumački vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu, a osnovao je Mali hrvatski teatar Kiklop.

U tadašnjem satiričnom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh) započeo je karijeru komičara, a za karijere se i specijalizirao za uloge pomaknutih i osebujnih likova, koje je sjajno igrao. 

Jedna od prvih glavnih uloga u HNK-u, u kojem je djelovao više od 40 godina, bila mu je ona kneza Miškina u 'Idiotu' Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića, a upravo u Marinkovićevim dramama odigrao je cijeli niz uloga. 

Špiro: Izdale su me noge. Više sam u bolnici nego svom domu
Špiro: Izdale su me noge. Više sam u bolnici nego svom domu

Posljednjih godina stanje mu se pogoršalo, a to vrijeme glumac je proveo u domu za starije i nemoćne u Zagrebu. Nije se više mogao kretati, no ostao je do posljednjih dana zdravog duha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nećak Dražena Petrovića za 24sata: 'Ponosan sam što glumim u filmu o mom stricu'
MARKO PETROVIĆ

Nećak Dražena Petrovića za 24sata: 'Ponosan sam što glumim u filmu o mom stricu'

Plus+ Obitelj Petrović film će pogledati na premijeri u Šibeniku na Draženov 60. rođendan • Marko Petrović igra Draženovog suigrača iz Cibone • Producenti Zdjelarević i Šiber na filmu su radili osam godina