Obavijesti

Show

Komentari 0

Presedan na Pulskom filmskom festivalu: 'Zlatnu arenu želim posvetiti zlostavljanim ženama'

Presedan na Pulskom filmskom festivalu: 'Zlatnu arenu želim posvetiti zlostavljanim ženama'
12

Jubilarni 70. Pulski filmski festival pamtit će se po dvostrukom trijumfu dokumentaraca i apsolutnoj dominaciji žena - od redateljica do stručnog žirija

VIDEO

Tri presedana i emotivni govori dobitnika obilježili su ovogodišnju dodjelu nagrada na jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu. Za razliku od prethodnih godina, umjesto u Areni, dodjela Zlatnih arena bila je u nedavno obnovljenome Malom rimskom kazalištu. Dvije glavne nagrade za najbolji film osvojila su prvi put u povijesti dva dokumentarna filma. Veliku zlatnu arenu za najbolji film dobio je dokumentarni film 'Veće od traume' redateljice Vedrane Pribačić te producentice i scenaristice Mirte Puhlovski, dok je u kategoriji 'Hrvatske manjinske koprodukcije' Zlatnu arenu za najbolji film dobio također dokumentarac, 'Dosje Labudović: Nesvrstani', redateljice Mile Turajlić. Splitski glumac Goran Marković (38) dobio je Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu 'Sigurno mjesto' redatelja Jurja Lerotića, odnosno ulogu Damira.

- Damir ne pripada samo meni, pripada cijeloj našoj filmskoj ekipi, ali prije svega pripada onima koji se osjećaju kao on, tako da i ova nagrada pripada svima njima - rekao je Marković. Žiri mu je dodijelio nagradu, kako su obrazložili, jer je preuzeo na sebe veliku odgovornost da dočara klaustrofobični svijet čovjeka kojem je osnovni proces trajanja u životu nepodnošljiv. Juraj Lerotić dobio je također Zlatnu arenu za režiju ovog emotivnog filma za koji je napisao scenarij prema osobnoj priči.

Glumac nakon što je dobio Zlatnu arenu u Puli: 'Nisam ni znao da sam nominiran...'
Glumac  nakon što je dobio Zlatnu arenu u Puli: 'Nisam ni znao da sam nominiran...'

Ovaj potresni film dobio je još jednu nagradu. Zlatnu arenu za fotografiju preuzeo je Marko Brdar. Tihana Lazović Trifunović briljantno je odigrala ulogu Tine u filmu 'Samo kad se smijem' redateljice Vanje Juranić. Film tematizira nasilje u obitelji, a ulogu Tinina supruga Frane odigrao je Slavko Sobin.

- Jako mi je teško govoriti nakon Gorana Markovića. Znam da ljudi misle da su glumci neustrašivi, ali imam veliku tremu - rekla je Tihana i zahvalila cijeloj filmskoj ekipi te redateljici Vanji Juranić na povjerenju.

- Znam da zvuči patetično, ali, Slavko, hvala i tebi jer nema dobre uloge bez dobrog partnera - poručila je Tihana kolegi sa seta i dodala: - Ovu nagradu posvetila bih svim ženama koje smo i mi i cijeli sustav potpuno zanemarili. Nadam se da će ovaj film otvoriti tako važnu temu zlostavljanja - istaknula je Lazović. Zlatnu arenu preuzela je i Ksenija Marinković za dojmljivu glavnu ulogu u filmu 'Da li ste videli ovu ženu?'.

- Posebno hvala ovim mladim divnim ljudima koji su godinama sakupljali novac da bi napravili ovaj film ni iz čega - rekla je Marinković misleći na redateljski dvojac iz Beograda - Dušana Zorića i Matiju Gluščevića, čiji je film odnio Zlatnu arenu za fotografiju. Na dodjeli nagrada nije bio Adnan Omerović, bosanskohercegovački glumac koji je osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu u filmu 'Najsretniji čovjek na svijetu'. Dan nakon dodjele javio se novinarima Avaza.

- U planini sam, maloprije sam saznao za nagradu. Nisam ni znao da sam nominiran... Otuđio sam se od svijeta na mjesec dana. Naravno da sam sretan - rekao je Omerović. Redateljica i montažerka filma 'Tragovi', Dubravka Turić, dobila je Zlatnu arenu za montažu, a scenaristi animiranog filma 'Cvrčak i mravica', tandem Luka Rukavina i Rona Žulj, dobitnici su Zlatne arene za najbolji scenarij. Nagrada Breza za najboljeg debitanta otišla je u ruke Josipa Žuvana, redatelja filma 'Garbura'. Za izvrsnu sporednu ulogu u 'Garburi' Zlatnu arenu dobila je glumica Ivana Roščić, a Pleter vatrometi dobili su Zlatnu arenu za specijalne efekte u istom filmu. Grand Prix za najbolji film dobio je još jedan film o proživljenom zlostavljanju. Riječ je o dokumentarnom filmu 'Veće od traume'.

- Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski od ove su teške, bolne i bitne teme majstorskim režijskim, scenarističkim i snimateljskim postupcima napravile nezaboravno potresan i duboko upečatljiv film. Ovaj film o psihološkoj rehabilitaciji i vraćanju dostojanstva žrtvama ratnih silovanja vodi gledatelja na put na kojem prolazi cijeli spektar osjećaja, sućuti, bijesa, očaja i bespomoćnosti - tako je peteročlani ženski žiri ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala objasnio zašto je Zlatnu arenu za najbolji film neočekivano dobio ovaj dokumentarac. Ove godine prvi put je stručni žiri bio sastavljen od pet žena. U njemu su sjedile snimateljica Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentica Maja Popović Milojević, dramatičarka i spisateljica Tena Štivičić te redateljica i scenaristica Snježana Tribuson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'
LASAGNA-MANIJA

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'

Društvene mreže 'eksplodirale' su kad je naš predstavnik izašao na pozornicu, većina korisnika hvali njegov nastup, njegovu energiju, kostim...
VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne

Naš Baby Lasagna izašao je na pozornicu i zapjevao 'Rim Tim Tagi Dim'. Trenutačno mu se predviđa najviše šanse za pobjedu, čak 37%! Od početka pjesme su svi iz publike pjevali uz njega