Obavijesti

Show

Komentari 0

'Prije poplave': Stiže potresan film o klimatskim promjenama

'Prije poplave': Stiže potresan film o klimatskim promjenama
8

Kako društvo može spriječiti nestanak ugroženih vrsta, ekosustava i domorodačkih zajednica širom svijeta? Leonardo DiCaprio smatra da je odgovor na doseg ruke

VIDEO

Televizijski kanal National Geographic najavljuje za 30. listopad premijeru dugometražnog dokumentarnog filma o klimatskim promjenama 'Prije poplave', u produkciji dobitnika Oskara Fishera Stevensa, zajedno sa Oskarom nagrađenim glumcem, aktivistom za zaštitu životne sredine i veleposlanikom mira Ujedinjenih naroda, Leonardom DiCapriom.

Film predstavlja informativni i angažirani prikaz toga kako društvo može spriječiti nestanak ugroženih vrsta, ekosustava i domorodačkih zajednica širom svijeta. Publici se predstavljaju vizualni dokazi pogoršanja u prirodi koje nanosi bespovratnu štetu neokaljanim krajolicima, od Grenlanda do Indonezije, mijenjajući klimatsku ravnotežu planeta i ubrzavajući nestanak mnogih životinja.

Namijenjen kao upozorenje prije predsjedničkih izbora u SAD ove jeseni s ciljem da se daju glasovi onim vođama kojima je prioritet promjena politike zaštite životne sredine, film 'Prije poplave' prikazuje i kako stvarna, praktična rješenja pomažu spašavanju planeta. DiCaprio intervjuira pojedince iz svih slojeva društva, kako iz razvijenih zemalja, tako i iz zemalja u razvoju, koji daju strastvene i pragmatične osvrte na ono što se mora napraviti odmah i u budućnosti kako bismo naše ekonomske i političke sustave pretvorili u institucije koje su naklonjene životnoj sredini.

Između ostalih sugovornika tu su predsjednik SAD-a Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, državni sekretar John Kerry, glavni tajnik UN-a Ban Ki Mun, papa Franjo, vodeći istraživači NASA-e, borci za očuvanje šuma, uvaženi znanstvenici, kao i aktivisti koji rade na terenu.

- Kanal National Geographic ima dugu povijest inspiriranja drugih za brigu o planetu. Sada, usred neporecive krize vezane za klimatske promijene, imamo odgovornost inspirirati druge na akciju. Nemam sumnji da će globalni utjecaj našeg branda, zajedno s DiCapriovom strašću u pogledu klimatskih promjena, kao i Fisherovim dirljivim pričanje priče, iznijeti ovu temu na svjetlost dana kao ništa prije - rekla je Courteney Monroe, izvršna direktorica National Geographic Global Networksa.

I vokalni borac za rješavanje klimatskih promjena, Leonardo DiCaprio, izjasnio se o predmetu ove problematike.

- Klimatske promijene najvažnija su prijetnja s kojom se suočava naš planet. Moramo raditi zajedno da bi se naš združeni glas čuo kao zahtjev za hitnu akciju. Naš opstanak ovisi o tome. Dokumentarac 'Prije poplave' ističe simptome i rješenja za klimatske promjene, prije nego što se tu informaciju izobliči, a često to rade oni čiji se financijski interesi nalaze u proizvodnji fosilnih goriva - opomenuo je oskarovac.

69886

Redatelj filma, Fisher Stevens, koji se i prije okušao u filmovima s ekološkom tematikom, jednako je bio zabrinut kao i DiCaprio.

- Ako biste mogli saznati istinu o tome koliko smo već štete nanijeli našem planetu i koliko još nam je vremena ostalo za pronalaženje rješenja prije nego što dođe do kolapsa čitavog ekosustava - što biste željeli saznati? Ne možemo više okretati glavu u stranu od ovog problema i nadati se da će se riješiti sam od sebe. Nadam se da će film 'Prije poplave' biti poziv na buđenje glede naše neizbježne sudbine ako ne djelujemo na vrijeme. Uoči onog što bi mogli biti najznačajniji izbori našeg vremena, nadam se da ovaj film neće samo pojasniti publici situaciju oko ozbiljne prijetnje s kojom se suočavamo, već će i primorati glasače da dobro razmisle o tome koliko je ovog puta njihov glas značajan - upozorio je Fisher Stevens.

National Geographic planira prikazati film u kinima u New Yorku i Los Angelesu tijekom listopada, a zatim će 30. listopada uslijediti globalna premijera na programu National Geographic u 171 zemlji na 45 jezika.

Ovaj film je snimljen u produkciji Rat Pac Documentary Films, Appian Way i Insurgent Media. Producirali su ga Leonardo DiCaprio, Brett Ratner, Fisher Stevens, James Packer, Jennifer Davisson Killoran i Trevor Davidoski. Izvršni producent je Martin Scorsese.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode