Show

Komentari 36

Princ Philip bio je razočaran razvodom Charlesa i Diane: 'Samo glup čovjek bi ju ostavio'

Princ Philip bio je razočaran razvodom Charlesa i Diane: 'Samo glup čovjek bi ju ostavio'

U pismima koje je princ Philip navodno napisao Diani nakon što se saznalo za razvod s Charlesom, podržao ju je, ali priznao kako ne podupire bračnu nevjeru. Htio je spriječiti da pisma dođu do medija

Raspad braka princeze Diane i princa Charlesa jedan je od najvećih skandala koji je obilježio živote britanske kraljevske obitelji, no pisma otkrivena 2003. godine pokazala su kako je princ Philip osudio sinovu nevjeru i stao na Dianinu stranu.

POGLEDAJTE VIDEO: Princ Philip umro je u stotoj godini života

Nakon vijesti o razvodu Diane i Charlesa 1992., svijet je, u najmanju ruku, ostao zaprepašten. Na svjetlo dana polako su isplivavale okolnosti raspada braka da bi vrlo brzo postalo jasno da se Charles želi oženiti Camillom Parker-Bowles s kojom je do danas u braku. Obitelj nije bila blagonaklona prema činjenici da je nevjera uzrok razvoda.

Nakon poznatog intervjua kojeg je Diana dala Martinu Bashiru, a kada je javno progovorila o borbi s bulimijom, samoozljeđivanju, ali i suprugovoj nevjeri, upravo je kraljica Elizabeta savjetovala da se razvedu.

Međutim, iz pisama koje je princ Philip napisao Diani 1992. godine, a koja su otkrivena 11 godina kasnije, princ je bio oštar prema sinu: "Charles je bio glup kada je s obzirom na svoj položaj riskirao s Camillom", napisao je.

- Ne mogu zamisliti da bi te itko pri zdravoj pameti ostavio zbog Camille - napisao je princ Philip Diani ne skrivajući razočarenje, ali je dodao kako nije talentiran za davanje bračnih savjeta. 

Isto tako, napisao je kako ni on ni kraljica ne odobravaju da itko od njih ima ljubavnika ili ljubavnicu, piše SWLondoner.

The Sunday Times izvijestio je kako je Charles pokušao spriječiti objavljivanje pisama u javnosti, što su mediji shvatili kao očit znak da se radi o autentičnim pismima.

Princ Charles i princeza Diana vjenčali su se 29. srpnja 1981. U prosincu 1992. u parlamentu je objavljen formalan rastanak para, a njihov brak je službeno završio razvodom 28. kolovoza 1996. 

S druge strane, Princ Philip i kraljica Elizabeta u braku su bili gotovo 74 godine. To ih čini kraljevskim parom s najdužim bračnim stažem u povijesti Velike Britanije. Vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji u Londonu, 20. studenoga 1947.

Najčitaniji članci