Obavijesti

Show

Komentari 9

Promocija zemlje: Bez Lijepe naše ne bi bilo 'Igre prijestolja'

Promocija zemlje: Bez Lijepe naše ne bi bilo 'Igre prijestolja'
5

Osim sjajne promocije hrvatskih gradova, ovo je bila i dobra prilika za zaradu domaćih statista i amaterskih glumaca. Dnevnica koju su statisti dobivali iznosila je 240 kuna...

VIDEO

Posljednja sezona 'Igre prijestolja' premijerno je jučer prikazana u Hrvatskoj. Radnja serije se velikim dijelom zbiva u Kraljevu Grudobranu (King’s Landing), koji 'glumi' Dubrovnik.

Scene popularne serije snimale su se, osim u Dubrovniku, i u Splitu, Klisu te Trogiru. Tisuće fanova serije otišli su u hrvatske gradove kako bi pogledali lokacije iz serije. Oko dubrovačkih ulica iz 'Igre prijestolja' razvila se prava turistička ponuda. Ulica svetog Dominika nalazi se unutar netaknutih zidina starog grada pa je kao takva bila idealna za scene poput ubojstva ‘sinova’ kralja Roberta i hod srama Cersei Lannister.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

Kontroverzna scena u kojoj glumica Lana Headey šeće gola ispala je odlična turistička promocija za Hrvatsku. Prvotnu ideju da Cersei šeta od katedrale odbila je biskupija smatrajući takvu zamisao neprimjerenom. Tad su producenti pronašli drugu lokaciju pa je Lena šetala od dominikanskog samostana do Vrata od Ploča. Grad Dubrovnik je ustupio javne površine za snimanje serije, a zamjenik gradonačelnika Željko Raguž rekao je kako za njih navedena scena ne predstavlja golotinju u negativnom smislu, nego u smislu umjetnosti. Samo zbog snimanja 'Igre prijestolja', Dubrovačko-neretvansku županiju je, prema statistikama, u razdoblju od 2012. do 2015. godine posjetilo u prosjeku svake godine 60 tisuća turista više.

Tvrđava Klis

 

Klis je, osim važne povijesne uloge, svjetsku slavu stekao i popularnom serijom. Britanci pišu kako je ova impozantna tvrđava s panoramskim pogledom na dolinu i grad ispod nje bila mjesto stolovanja hrvatskih kraljeva.

Dubrovnik

Kontroverzna scena u kojoj glumica Lana Headey u Dubrovniku šeće gola ispala je odlična turistička promocija za Hrvatsku. Prvotnu ideju da Cersei šeta od katedrale odbila je biskupija smatrajući takvu zamisao neprimjerenom. Tad su producenti pronašli drugu lokaciju pa je Lena šetala od dominikanskog samostana do Vrata od Ploča. 

Grad Dubrovnik je ustupio javne površine za snimanje serije, a zamjenik gradonačelnika Željko Raguž rekao je kako za njih navedena scena ne predstavlja golotinju u negativnom smislu, nego u smislu umjetnosti. Samo zbog snimanja 'Igre prijestolja', Dubrovačko-neretvansku županiju je, prema statistikama, u razdoblju od 2012. do 2015. godine posjetilo u prosjeku svake godine 60 tisuća turista više. U Dubrovniku su bile glavne glumice serije Lena Headley (45) i Emilia Clarke (32). Obje su oduševljene Hrvatskom te su je nahvalile na društvenim mrežama.

Split

Igre prijestolja

Svjetski mediji također su oduševljeni hrvatskim lokacijama. Novinari Bussines Insidera napravili su i panoramski video koji je fantastična reklama za našu zemlju. Na najvišoj točki Dubrovnika stoji impozantna kula s prekrasnim pogledom na grad, piše Radio Times. Ovo mjesto predstavlja zidove Kuće neumirućih, gdje Khaleesi obilazi vanjske zidine pokušavajući pronaći ulaz. Fanovi mogu proći visokim zidom iznad grada i vidjeti narančaste krovove Kraljevog Grudobrana. U Arboretumu Trsteno snimane su scene vrta kraljeve palače. Osim u Dubrovniku, scene serije snimale su se i na Kliškoj tvrđavi te u Splitu i Šibeniku. Tako je Klis, osim važne povijesne uloge, svjetsku slavu stekao i popularnom serijom. Britanci pišu kako je ova impozantna tvrđava s panoramskim pogledom na dolinu i grad ispod nje bila mjesto stolovanja hrvatskih kraljeva.

Dubrovnik

Planinari koji se popnu na vrh mogu vidjeti mjesto na kojem je Khaleesi pribila na križ bivše vladare grada. Prekrasne slike s Klisa obišle su svijet, a obožavatelji su u petoj sezoni prepoznali hrvatsku tvrđavu. Na Klisu je najvažniju ulogu imala “Majka zmajeva”, koju su hrvatski statisti opisali kao pristupačnu i iznimno ljubaznu. Split je mjesto u kojem su snimane mnoge scene u kojima se pojavljuje Daenerys. Radio Times piše da je ovdje njezin tron, tu trenira zmajeve, ali tu je i mjesto na kojem deseci robova okupljenih oko vatre raspravljaju trebaju li se boriti za nju. Dok je u dubrovačkoj gradskoj jezgri trebalo više od 2000 statista, taj broj je u Splitu bio znatno manji.

Dubrovnik

 

- Bilo nas je stotinjak. Svako jutro smo morali dolaziti ranom zorom, i prije svitanja. Šminkali su nas i oblačili ovisno o ulozi. Ja sam bio rob pa je to kratko trajalo, ali građane i Daenerysinu gardu su dulje sređivali. Na Klisu je bilo jako vruće, a ekipa sa seta nam je stalno popravljala kostime i šminku te nas mazala kremom protiv sunca. Imali smo hranu i vodu, stalno su nas opskrbljivali s novim bocama vode i pazili da nam ništa ne fali - rekao nam je statist Frane, koji si je tako ispunio san.

Prva epizoda protekla je, po standardima serije, u mirnom ruhu. Nije bilo smrti glavnih likova, kao ni nekih novih prevažnih saznanja.

Tek je Jon Snow saznao da mu je ljubavnica Daenerys ujedno i teta, dok se Jaime Lannister mora pripremiti za Brana Starka. A vojska bijelih šetača i dalje napreduje... 

Dubrovnik

Osim sjajne promocije hrvatskih gradova, ovo je bila i dobra prilika za zaradu domaćih statista i amaterskih glumaca. Dnevnica koju su statisti dobivali iznosila je 240 kuna.

- Dnevnica je nekad bila i nešto veća, na primjer ako se snima po lošem vremenu, a najviše su dobivali statisti koji se pristanu skinuti pred kamerama. Golotinja se plaća 1500 kuna po danu, a statisti već prilikom prijave odgovaraju na pitanje jesu li spremni na to - rekao nam je statist.

Split

Igre prijestolja

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode