Obavijesti

Show

Komentari 62

Rade Šerbedžija: Zbog Vala Kilmera su me rezali iz filmova

Rade Šerbedžija: Zbog Vala Kilmera su me rezali iz filmova
8

CENZURE POSVUDA U filmu ‘Svetac’ moje scene su izbačene da kvalitetom ne ‘pojedu’ glavni lik. U SAD-u su puno stroži redatelji nego kod nas

VIDEO

Nakon što su pred publikom testirali film 'Svetac', bilo je puno komentara da je moja uloga dominantna. Za 30 posto su je izrezali, no ipak je ostala značajna, kaže Rade Šerbedžija (70).

Glumac je u filmu igrao ruskog tajkuna Ivana Tretiaka i njome zasjenio glavnog lika, Simona Templara, kojeg je igrao Val Kilmer (57). Šerbedžija je s nekoliko strana čuo komentare da je i s ovako izrezanim Tretiakom nadmašio Kilmera.

Iznenadili ga na premijeri

Slično mu se dogodilo i u filmu 'Mirni Amerikanac', u kojemu je igrao s Michaelom Caineom (84). Snimio je 16 scena, a kad je došao na premijeru, neugodno se iznenadio jer mu je 14 scena bilo izrezano. Scene u kojima se, nakon 11. rujna, pitalo jesu li ubojice zapravo heroji ili teroristi izbačene su iz filma.

- Kad sam pitao producente kako je moguće da se bez znanja nas glumaca toliko scena izbaci, odgovorili su mi ‘Welcome to Hollywood’ - prisjetio se Rade Šerbedžija.

28th European Film Awards in Berlin - Ceremony

U Americi su, ističe, po tom pitanju, puno gori nego u Hrvatskoj. Glumac s holivudskom adresom nije jedini koji je doživio izrezivanje vlastitih scena. Glumio je i u filmu Branka Ivande 'Galaksija'. Partnerica mu je bila pokojna Jagoda Kaloper (70), a redatelj Branko Ivanda pamti kako se sukobio s cenzurom radi pokojnog barda Fabijana Šovagovića.

- Šovo je igrao beskućnika koji hoda naokolo i drži govore. Glumio je ljevičara, velikog socijalista kojeg su izbacili iz kafane jer je govorio 'A kad dođu Kinezi, više neće biti ni vas ni nas, ni Hrvata ni Srba' - kaže Ivanda.

The Shakespeare Center of Los Angeles (SCLA) presents its 23rd Annual Simply Shakespeare benefit reading

Redatelj pamti da je cenzorska komisija tražila da taj dio izbaci iz filma. Ivanda nije pristao, a oni su, mimo njegova znanja, ušli u laboratorij i izrezali sporne scene. Ivandin kolega, redatelj Rajko Grlić (69), pamti da mu je TV Zagreb zabranio, odnosno proizveo a potom nije prikazala  sedam dokumentaraca, od kojih je jedan bio dugometražni.

- Iz jedne epizode dokumentarne serije ‘Žestoke priče’ izbacili  su scenu jer, rekli su, u sebi ima previše nasilja. TV Beograd je u seriji ‘Grlom u jagode’, u kojoj sam bio koscenarist,  iz jedne epizode izbacio cijelu vrlo važnu sekvencu - prisjeća se Grlić.

Pamti trenutke kad je bio nezadovoljan učinjenim pa je sam izbacio scene koje je snimio.

Izbacuju se i dobre scene

- Nekoliko godina radim na scenariju upravo zato da do kraja smanjim broj scena koje se snime a ne uđu u film. Ali to se i tada dogodi. Uvijek. Ritam naracije ponekad odbaci i vrlo dobru scenu. Ne ispadaju samo loše scene nego i one jako dobre jer nešto remete - pojašnjava Grlić, od kojeg ni jedna glumica nikad nije tražila da izbaci pokoju scenu.

U seriji 'U registraturi' Vlasta Knezović snimala je kako moli mladog Mecenu da joj oslobodi muža, a on ju je krenuo silovati. I tu je trebao biti rez.

Redatelj Joakim Marušić nagovarao je Vlastu da razdrlji košulju. Glumica je odbila, posvađali su se, a redatelj je odustao od scene s golim grudima. Kasnije ju je nazvao radnik i rekao joj je da je Joakim uzeo jednu manekenku koja će snimiti spornu scenu i pokazati grudi. I to u krupno.

Nekoliko tjedana kasnije Vlasta je snimala u Beogradu, davala intervjue, redom navodila kolege, a o Marušiću ni riječ. Redatelj ju je nazvao i pitao kako ga može izostavljati, a toliko su divnih poslova napravili.

Pomirili su se nekoliko mjeseci prije njegove smrti. I u partizanskom filmu 'Doktor Mladen' nagovarali su je da pokaže grudi.

vlasta knezovic

Vlasta je odbijala, Ljuba Tadić nagovarao, a redatelj Midhat Mutapdžić inzistirao. Vlasta je popustila jer joj je Ljuba Tadić rekao 'Ionako je scena loše zamišljena pa će u montaži biti izbačen'. Redatelj je umro, a njegov nasljednik Radenko Ostojić izbacio je tu scenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 62

VIDEO

Lana Klingor Mihić pokazala je kako izgleda u bikiniju! 'Kakvo tijelo! Odakle ti snaga za sve?'
ODLIČNA FIGURA

Lana Klingor Mihić pokazala je kako izgleda u bikiniju! 'Kakvo tijelo! Odakle ti snaga za sve?'

Glazbenica i poduzetnica kaže kako se ne misli natjecati s mlađim ženama, ali pazi na svoje zdravlje i figuru. Na svoju posljednju fotku dobila je hrpu pozitivnih komentara

Diletta Leotta: 'Rekli su da sam uspjela samo zbog svojih grudi'
IMALA JE SAMO 20 GODINA

Diletta Leotta: 'Rekli su da sam uspjela samo zbog svojih grudi'

Kod kuće sam te večeri ispustila oslobađajući krik. To je probudilo lava u meni, naučila sam puno nakon toga, rekla je sportska novinarka
Tajči otkrila kojeg je domaćeg glumca ljubila u danima najveće slave: 'Mi smo dugo bili par!'
OTVORILA SE

Tajči otkrila kojeg je domaćeg glumca ljubila u danima najveće slave: 'Mi smo dugo bili par!'

Svi su imali simpatije prema nekom, realno, imala sam i ja, rekla je pjevačica