Show

Komentari 6

Rajkov sin muzeju je donirao pianino: Na njemu je glazbenik stvarao hitove Novih fosila...

Rajkov sin muzeju je donirao pianino: Na njemu je glazbenik stvarao hitove Novih fosila...

'Mnoge zagrebačke generacije su odrastale, svađale se i mirile te zaljubljivale uz hitove Rajka Dujmića. Muzej Zagreb 80’s mu se želi zahvaliti za sve lijepe emocije' rekli su iz muzeja

Na vrhu Radićeve ulice u središtu Zagreba, dijelu koji ionako vraća u prošlost, u jednoj od zgrada smješten je Muzej Zagreb 80’s.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stari namještaj, regal, Bagatova šivaća mašina, mlijeko u prahu, mikser, konzervirana gotova jela... Više od 800 predmeta smjestili su u prostorije koje nas vode u 'zlatne osamdesete'. Nedavno su dobili još jedan vrijedan eksponat. Tin Dujmić donirao im je pianino preminulog oca Rajka. U čast njemu bit će i poseban “event” 27. listopada, nazvali su ga 'Kako je dobro vidjeti te opet'.

To je, inače, prvi pianino na kojem je Rajko skladao sve do 1986. godine i napisao brojne hitove Novih fosila.

- Rajko je taj pianino dobio na poklon od oca Stjepana koji je bio pomorac. Na jednoj plovidbi, prilikom usidrenja u Liverpoolu 1966. godine, otac Stjepan našao se u velikoj gužvi i žamoru mase ushićenih ljudi. Ništa mu nije bilo jasno, a onda su mu objasnili da svi oni uzbuđeno čekaju Beatlese. Tad je Rajkov otac bio dirnut vidjevši koji utjecaj glazbenici imaju na ljude. Znajući kako je njegov sin Rajko glazbeno nadaren, odlučio je da se iz Engleske vraća s klavirom za sina kako bi podržao njegov glazbeni talent - objasnili su iz muzeja.

Bit će to druženje i uz kolege glazbenike, a prije svega hitove koje je Rajko ostavio iza sebe. Tako i najavljuju:

- Mnoge zagrebačke generacije su odrastale, svađale se i mirile te zaljubljivale uz hitove Rajka Dujmića. Bez pompoznosti, toplo i domaće u obliku kućnog tuluma 80-ih, Muzej Zagreb 80’s mu se želi zahvaliti za sve lijepe emocije koje nam je prenio svojom glazbom kroz desetljeća stvaranja.

Dujmiću u čast već su na Ravnicama napravili veliki mural, baš kako nasmiješen sjedi za klavirom i stvara. Po njemu je nazvana i jedna glazbena nagrada, ali za sve poklonike Rajka i njegove glazbe ovo će ipak biti nešto posebno, instrument na kojem je stvarao. S nestrpljenjem se očekuje i deset neobjavljenih Dujmićevih pjesama koje je pronašao Neno Ninčević.