Obavijesti

Show

Komentari 43

Ramba je stvorio čovjek kojeg su fascinirali Pavelić i ustaše

Ramba je stvorio čovjek kojeg su  fascinirali Pavelić i ustaše
16

Prvi film o Rambu izašao je prije 35 godina, u listopadu 1982.. Donosimo vam 13 nepoznatih detalja o jednoj od najvećih ikona akcije, junaku o kojem su snimljena četiri krvava filma...

VIDEO

1. Ramba je stvorio autor koji je napisao knjigu o Paveliću i ustašama

Kanađanin David Morell (75) imao je 30 godina kada je 1972., kao sveučilišni profesor američke književnosti, napisao roman 'First blood', o vijetnamskom veteranu s PTSP-om koji postaje progonjena zvijer u američkoj planinskoj zabiti. Petnaest godina kasnije Morell, tada već profesionalni pisac, razradio je roman 'Liga noći i sjena' u kojem je glavni motiv nestanak vatikanskog svećenika Krunoslava Pavelića. U tom fiktivnom liku Morell je spojio dvije stvarne ličnosti: Jedna je ustaški vođa Ante Pavelić a druga misteriozni svećenik Krunoslav Draganović, koji je Paveliću navodno pomogao da pobjegne iz Europe pred kraj Drugog svjetskog rata i nađe utočište u Argentini.

- Otac Krunoslav Pavelić - rođen i odrastao u Jugoslaviji - podržavao je ustaše i njihove nacističke gospodare. Dio njegovih motiva bio je praktičan: on se želio povezati s pobjedničkom stranom. Ali dio njegovih motiva bio je, također, ideološki: on je čvrsto vjerovao u to da vrši božje djelo – napisao je Morell.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Film je snimljen tek iz četvrtog pokušaja i nakon 18. verzija scenarija

Punih deset godina trebalo je proći da Morellova priča, koju je odmah nakon objave prodao filmskim studijima, zaživi na velikom ekranu. Scenarij je kružio od studija do studija uz brojne preinake, sve dok se u projekt kao glavni glumac ali i scenarist nije uključio Sylvester Stallone. Iza sebe je već imao iskustvo s Rockyjem, kojeg je sam napisao, pa se upustio u preradu scenarija koji su napisala dvojica scenarista. 

3. Stallone nije bio prvi izbor za ulogu, nego Brad Davis

Producenti su u ulozi Ramba htjeli vidjeti Clinta Eastwooda, Paula Newmana, Ala Pacina, Johna Travoltu, Powersa Boothea, Nicka Noltea ili Michaela Douglasa. Svi su odbili ulogu. Prihvatio ju je Brad Davis, zvijezda kultnog 'Ponoćnog expressa', ali je projekt propao jer je scenarij za 'First Blood' kupila druga kompanija. Stallone se uključio kad je pročitao draft scenarija u jednom vikendu. Brad Davis je karijeru nastavio u europskim i američkim art filmovima. Obolio je od virusa HIV-a i umro 1991. godine nakon predoziranja.

4. Legendarni 'Spartak' trebao je biti Rambov zapovjednik

Kirk Douglas potpisao je ugovor i prihvatio ulogu Rambova vijetnamskog zapovjednika, pukovnika Trautmana. Međutim, nije se slagao sa završnom verzijom scenarija i napustio je projekt neposredno prije početka snimanja. Rock Hudson ga je trebao zamijeniti, ali nije mogao prihvatiti ulogu zbog operacije. Izbor je na kraju pao na Richarda Crennu, koji je karijeru dotad uglavnom gradio kao radijski i televizijski glumac. Crenna je glumio Trautmana u prva tri nastavka.

5. U jednoj od verzija filma trebala je glumiti Bette Davis

U prvom scenariju iz 1973. postojala je uloga Rambove psihijatrice koju je trebala glumiti ikona Hollywooda Bette Davis. Taj lik izbrisan je iz svih kasnijih verzija scenarija.

6. U prvom Rambu glumi Horatio iz CSI Miamija

Bila je to jedna od prvih uloga mladog crvenokosog Davida Carusa. Glumio je jednog od pomoćnika sadističkog šerifa Willa Teaslea (Brian Dennehy), koji s ostalima muči Ramba u policijskoj postaji. Caruso će slavu dohvatiti deset godina kasnije ulogom policijskog detektiva u seriji 'NYPD Blue', a početkom 2000-ih postat će televizijska ikona kao Horatio Caine, ultra-cool šef CSI Miami tima.

7. U romanu Ramba ubiju na kraju

Stallone se protivio takvom završetku, iako je snimljena scena u kojoj Rambo počini samoubojstvo. No na kraju je u završnu verziju ušao prizor u kojem psihički slomljenog Ramba hapse i odvode nakon bjesomučne potjere.

8. Evo koliko je protivnika ubio Rambo u svakom nastavku:

'First blood' – jednog.  Rambo je bacio kamen na helikopter kojim je upravljao pripadnik Nacionalne garde. Helikopter se zatim srušio. No Rambo tu nikog nije likvidirao na način koji mu je kasnije postao 'trademark': mitraljezom ili nožem.

'Rambo: First blood part II' – 70 

'Rambo III' – 76 – ovaj nastavak je 1990. ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao film s najvećim brojem žrtava.

'Rambo IV' – 83 – sa svim ostalim žrtvama ukupan broj poginulih je 236.


9. Scenarij za Ramba II napisao je James Cameron

Tvorac 'Terminatora', 'Titanica' i 'Avatara' ranih 80-ih još nije bio slavan. Njegov scenarij za mnogo krvaviju dvojku je opet prerađivao Stallone, koji nije bio zadovoljan finalnom verzijom.

10. Rambo IV trebao se snimati i u Hrvatskoj

Stallone je 2006. nakon 17 godina odlučio izvući Ramba iz mirovine. U jednoj od ideja za scenarij, Rambo je trebao ratovati na prostoru bivše Jugoslavije pa je Hrvatska bila razmatrana kao lokacija za snimanje. Na kraju je radnja smještena u kišovite džungle Mianmara.

11. Richard Crenna bio je pravi ratni veteran

Glumac koji je utjelovio pukovnika Trautmana proveo je Drugi svjetski rat u američkoj vojsci kao radiovezist i sudjelovao u bitkama u Europi i na Pacifiku.

 

12. Crenna je parodirao svoj lik u 'Kakvi frajeri 2'

U nastavku popularne parodije 'Kakvi frajeri' Crenna je glumio bivšeg zapovjednika posrnulog ratnog heroja Toppera Harleyja (Charlie Sheen). Čitav film se ruga serijalu o Rambu, pogotovo trećem nastavku.

13. Brian Dennehy je tvrdio da je ratni veteran, ali je lagao

Plećati karakterni glumac koji glumi šerifa hvalio se da je, poput Ramba, proveo pet godina u Vijetnamu i sudjelovao u borbama. No njegovo muljanje prokazali su pravi vijetnamski veterani u knjizi Stolen valore. Dennehy se kasnije ispričao i rekao da njegove ratne priče 'nisu bile sasvim istinite'.

14. Rambovi protivnici u nikad snimljenom 5. nastavku trebali su biti – klonovi

Ne želim se ponavljati i stalno snimati iste ratne priče. Ovo bi trebao biti film o tome kako se običan čovjek bori s razvijenijom vrstom. Danas nije nemoguće da zbog kloniranja i raznih znanstvenih istraživanja stvari izmaknu kontroli i pođu po zlu, opisao je Stallone ideju koju je ozbiljno razmatrao kao predložak za peti nastavak Ramba. Međutim, posvetio se Plaćenicima i nastavcima i spin-offovima Rockyja, pa Rambo V., čini se, nikad neće ugledati svjetlo dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode