Obavijesti

Show

Komentari 7

Legendarni redatelj Željko Senečić preminuo u 85. godini

Legendarni redatelj Željko Senečić  preminuo u 85. godini
4

KOLEGE SU NEUTJEŠNI Senečićev prvi angažman bio je u partizanskom spektaklu 'Kozara' redatelja Bulajića. Njegove kolege kažu da je u svom poslu bio nenadmašan

VIDEO

Nakon višemjesečne borbe s opakom bolesti jučer ujutro u zagrebačkoj bolnici u 85. godini preminuo je filmski i kazališni scenograf, dizajner interijera, scenarist i slikar Željko Senečić.

Njegov prvi angažman bio je u partizanskom spektaklu 'Kozara' redatelja Veljka Bulajića (89).

- Bio je asistent scenografije. Nakon 'Kozare' radili smo zajedno u još nekoliko filmova. U svom je poslu bio nenadmašan. Imao je rijetko dobro likovno obrazovanje. Pamtit ću ga kao kvalificiranog za svoj posao, vrijednog, vrlo ozbiljnog odnosa prema poslu. Ostaje u sjećanju kao izuzetan profesionalac, svestrani umjetnik te zanimljiva i dinamična osoba - rekao je Bulajić.

Senečić je četiri puta osvojio Zlatnu arenu za svoj rad, a krajem 2013. režirao je modernu adaptaciju 'Glembajevih' zbog kojih se publika 'gužvala' u zagrebačkom Koldingu. Njegova scenografska djela u filmovima 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Čaruga' i 'Gospoda Glembajevi' proslavili su ga među publikom, a omiljen je bio među kolegama zbog originalnih i modernih ideja koje su obilježile njegov rad. Radio je na tri velika hrvatska filma - Berkovićevu 'Rondu', Babajinoj 'Brezi' i Golikovu 'Tko pjeva zlo ne misli'. Nakon Bulajića i drugi su veliki redatelji rado surađivali s njim. Krsto Papić, Branko Ivanda i Lordan Zafranović samo su neki od njih. Senečić je potpisao scenografiju i za Oscarom nagrađeni Schlondorffov film 'Limeni bubanj'. Radio je s uglednim redateljima svjetske kinematografije 60-ih i 70-ih, u više od 50 koprodukcija; sa Zeffirellijem, Russellom, Montaldom, Peckinpahom. Od njih je, rekao je, naučio bitno - ne govoriti loše o tuđim filmovima. Nikad nije prežalio što je propustio suradnju s velikim Federicom Fellinijem, prepao se i pobjegao.

- U Rimu sam 1970. večerao s redateljem Montaldom. U restoran je naišao Fellinijev snimatelj Rotuno kojeg sam upoznao u Zagrebu. Rotuno je čak kupio jednu moju sliku cirkusa i pokazao je Felliniju - rekao je Senečić.

Rotuno je nazvao Fellinija i potom rekao Senečiću 'Nemamo scenografa, sutra te u ekipi čeka Fellini'. Senečić nikad nije skrivao koliko se uplašio. Već je bio radio s Nicolasom Reyom, Delbertom Mannom, ali nije bio siguran da može raditi i s Fellinijem.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...