Show

Komentari 2

'Resident Evil': Prisjećamo se svih filmova ovog horor serijala

'Resident Evil': Prisjećamo se svih filmova ovog horor serijala

Iako filmska franšiza nema baš mnogo poveznica s igrama, neki naslovi su itekako gledljivi te predstavljaju vrlo pristojan 'homage' ovom klasiku horor žanra video igara

Filmski serijal 'Resident Evil' broji tek jedan naslov manje u odnosu na originalnu gaming franšizu, no ne i zadugo. Dok sedmi Resident Evil naslov za konzole i PC nastoji oživjeti serijal, 'The Final Chapter' označava posljednju avanturu u ovoj franšizi za Millu Jovovich te njenog supruga i redatelja Paula W. S. Andersona.

Iako filmska franšiza nema baš mnogo poveznica s igrama, neki su naslovi itekako gledljivi te predstavljaju vrlo pristojan 'homage' ovom Capcomovom horor klasiku, tako da se danas prisjećamo svih tih najboljih i onih manje dobrih Resident Evil filmova.

Resident Evil (Genesis)

Prvi Resident Evil filmski naslov poznat i kao 'Resident Evil: Genesis' nastao je kada je filmska kuća Columbia TriStar 2001. godine završila pregovore za prava na distribuciju Resident Evil filma na tržištu Sjeverne Amerike, nakon čega je formiran i budžet filma od solidnih 40 milijuna dolara. Prvi je film generalno trebao napisati i režirati George A. Romero, no Sony i Capcom su njegov scenarij odbili i Romero je ispao iz priče, da bi na njegovo mjesto stigao Paul W. S. Anderson, a glavnu ulogu u filmu dobila je glumica Milla Jovovich.

U filmu, Umbrella Corporation vodi ogromno podzemno postrojenje, The Hive, koje se nalazi duboko ispod Raccoon Cityja. Zbog zaraze T-virusom, The Red Queen (umjetna inteligencija koja upravlja postrojenjem) sve zatvara, i sve zaposlenike ostavlja na svojoj milosti i nemilosti. Razlog? Svi ljudi koji su bili izloženi T-virusom pretvaraju se u zombije. Tu u priču nastupa Alice (Jovovich), nekadašnja zaposlenica postrojenja, koja s timom specijalaca otkriva što se dogodilo u postrojenju, a Alice pritom vraća i izgubljeno pamćenje.

Generalno, prvi Resident Evil film je bio ujedno i jedna od najboljih filmskih adaptacija video igre do sada.

Resident Evil: Apocalypse

Nastavak prvog filma s produkcijom je krenuo 2003. godine. Ponovno ga je napisao Anderson, ali film zbog angažmana na adaptaciji 'Alien vs. Predator' nije i režirao. Tu je ulogu preuzeo Alexander Witt.

U filmu virusna je zaraza dospjela do površine, a kako bi je obuzdali, gradonačelnik Raccoon Citya Timothy Cain i Umbrella zatvaraju sve izlaze grada, a među zarobljenima u gradu nalaze se Jill Valentine i njen partner Peyton Wells. Nakon što se Alice budi iz kome, spašava Jill i Peytona od Licker čudovišta koja su također pobjegla iz Košnice. Umbrella doduše planira čitav grad uništiti do temelja kako bi iskorijenila T-virus, ali prije no što to učine, Dr. Charles Ashford želi spasiti svoju kći Angelu, no u tome ih sprječava monstrum Nemesis.

Ipak, Alice uspijeva pobjeći iz grada kojeg će Cain i Umbrella sravniti sa zemljom taktičkom nuklearnom bombom, no helikopter u kojemu se Alice nalazila ruši se na planine Arklay. Ozlijeđenu Alice prenose u Umbrellino istraživačko postrojenje u Detroitu, nakon čega se budi s nevjerojatnim sposobnostima, a iz postrojenja je spašavaju Jill i Carlos. Na kraju filma u Alicinim očima pojavljuje se Umbrellin logotip s natpisom 'Project Alice Activated'.

Ostatak Resident Evil retrospektive donosi IGN Adria.

Najčitaniji članci