Obavijesti

Show

Komentari 40

Rođaci se bore, a Esmini sinovi ne žele njezin novac ni kuću...

Rođaci se bore, a Esmini sinovi ne žele njezin novac ni kuću...
7

Esmina braća, njihova djeca i unuci najavili su sudsko osporavanje oporuke i borbu za Esminu kuću. Tako je Adnan Redžepov, unuk Esmina brata, poručio iz Njemačke preko magazina Fokus da će tražiti prava

VIDEO

Vrijedne nekretnine, automobili, brodovi, umjetničke slike, tantijemi... Imovina poznatih i slavnih često je iznimno vrijedna, a isto tako često smo svjedoci i nemogućnosti dogovora o podjeli te imovine, odnosno nasljedstva, pa onda slijede mučne optužbe, dugogodišnji procesi, svađe i prepucavanja. Već iscrpljeni od te borbe ne prezaju ni pred čime, u javnost izlazi prljavi veš, a nije rijetkost ni kad se odjednom počnu javljati rodbina i obitelj za koju prije nisu ni čuli. U ovom serijalu donosimo neke od priča samih aktera. Ispričali su nam svoja iskustva procesa koji su u tijeku već godinama, a pomaka gotovo da i nema. Situacije u kojima se ponekad nalaze zaista postaju bizarne, a optužbe sulude.

Ostavinska rasprava još jedne zvijezde narodne glazbe, Esme Redžepove, također je, kao i mnoge slavnih, puna problema i prepucavanja.

Marko Prpić/Pixsell

Tijekom života ona i njezin također pokojni suprug Stevo Teodosievski usvojili su 47-ero romske djece i svi su postali glazbenici, od kojih su mnogi kasnije svirali u njezinu pratećem sastavu. Kako je uvijek govorila, suprug Stevo držao ju je kao princezu - nije joj dao ni da rađa ni da obavlja bilo kakve kućanske poslove. Ali je zato Esma imala brojnu obitelj - mnogo braće i sestara te njihove djece o kojima se brinula i pomagala im financijski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još prije desetak godina radovala se da će jednog dana otvoriti Dom humanosti - kako se trebao zvati muzej u njezinoj obiteljskoj kući u skopskom naselju Šutka. Na pitanje kad će dovršiti Muzej i dom humanosti, Esma je 2004. godine odgovorila:

- Stariji ljudi znaju reći: ‘Nemoj nikad odmah dovršiti kuću. Ostavi barem nešto nedovršeno da imaš razloga živjeti’. Ali bih ipak željela barem ove godine dovršiti Dom humanosti, kako će se zvati muzej.

kiril

Pjevačica, koja je preminula 11. prosinca 2016. godine, počela je pisati oporuke u lipnju iste godine. Najavila je da će Muzej ostaviti državi Makedoniji, no oko kuće su se počeli otimati nasljednici. Tako se vodila ogorčena bitka između Humanitarne udruge Esma i Stevo Teodosievski, kojoj je trebala pripasti kuća i koja je zatim trebala postati vlasništvo države.

esma

No tome su se usprotivili nasljednici. Zanimljivo je da se nijedno od Esmine posvojene djece nikad nije javilo niti tražio nasljedna prava, ali su to učinili Esmini rođaci.

Šabanov sin odbio je maćehinu ponudu: 'Želim što mi pripada'
Šabanov sin odbio je maćehinu ponudu: 'Želim što mi pripada'

Nakon pjevačice ostalo je pravo bogatstvo u intelektualnom vlasništvu jer je Esma Redžepova bila zvijezda world musica, čiji su se CD-ovi prodavali u cijeloj Europi.

esma

Stoga su, osim na nekretnine, rođaci polagali pravo i na autorska prava te tantijeme od izvođenja njezine glazbe, što im nitko nije osporavao, ali i na kuću koju je pjevačica željela darovati svojoj domovini.

Prva se na Facebooku javila Vaska Jankovska, pjevačica iz benda Gorana Bregovića, koja je rekla da sumnja u istinitost Esmine oporuke i da bi autorska prava trebala pripasti Simeonu Atanasovu, koji je Esmu pratio na svim koncertima i nastupima te brinuo o njezinoj karijeri nakon smrti supruga Steve.

Marko Prpić/Pixsell

Također Esmina braća, njihova djeca i unuci najavili su sudsko osporavanje oporuke i borbu za Esminu kuću. Tako je Adnan Redžepov, unuk Esmina brata, poručio iz Njemačke preko magazina Fokus da će tražiti svoja prava te tužiti humanitarnu udrugu za uzurpiranje imovine i lažiranje oporuke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Šabanov sin odbio je maćehinu ponudu: 'Želim što mi pripada'
BITKA ZA NASLJEDSTVO

Šabanov sin odbio je maćehinu ponudu: 'Želim što mi pripada'

OSTAVŠTINA PJEVAČA Osim kuće u elitnom dijelu Beograda, tu su navodno i dva milijuna eura na tajnom računu. Prije nekoliko dana Robert se opet oglasio i najavio borbu za svoja zakonska nasljedna prava

Za Robićevu imovinu 20 godina bori se 13 nasljednika: Apsurd!
BITKA ZA NASLJEDSTVO

Za Robićevu imovinu 20 godina bori se 13 nasljednika: Apsurd!

OSTAVŠTINA IVE ROBIĆA 'Apsurd! Ovo nije dobar način sudskog rada', kaže nam odvjetnik Jadranko Črnko. Nakon smrti Ivine supruge Marte Robić u borbu je krenulo 'treće' koljeno nasljednika kojih je čak 13
Nekad je živjela u dvorcu kralja Apaurina, a danas slika i hekla
BITKA ZA NASLJEDSTVO

Nekad je živjela u dvorcu kralja Apaurina, a danas slika i hekla

Nakon smrti Franje Kajfeža, Lada Szabo Kajfež morala se iseliti iz dvorca Miljana u kojem je živjela 17 godina. Šest nasljednika mirnim su se putem dogovorili oko raspodjele imovine, a Lada je započela novi život