Obavijesti

Show

Komentari 27

Roman Polanski: Crna ovca iz redova oskarovaca još uvijek čeka služenje kazne za silovanje

Roman Polanski: Crna ovca iz redova oskarovaca još uvijek  čeka služenje kazne za silovanje

Poznati redatelj dan danas ne smije nogom kročiti na tlo SAD-a jer ga čeka 50 godina zatvora za silovanje maloljetnice. Optužen je da je 13-godišnju Samanthu drogirao i silovao u vili Jack Nicholsona

VIDEO

Roman Polanski osvojio je Oscara za najboljeg redatelja 2003. godine, za film 'Pijanist', ali nije osobno primio nagradu. Da je kojim slučajem sletio na tlo SAD-a, bio bi isti tren uhićen i odveden u zatvor. I danas je u toj zemlji među najtraženijim bjeguncima.  Desetljećima mu se sudilo za silovanje 13-godišnje Samanthe Jane Gailey, a danas Samanthe Geimer, u vili glumca Jacka Nicholsona davne 1977. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovogodišnji Oscari

Pokretanje videa...

93. dodjela Oscara 01:39

Bio je 10. ožujak 1977. godine kad je za foto-session u magazinu Vogue Polanski sa sobom poveo 13-godišnju Samanthu da mu bude model. Budući da je djevojčica bila maloljetna, dobio je dopuštenje njezine majke. Najprije su jedan session obavili uz bazen kuće njegove prijateljice Jacqueline Bisset, a onda...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Film director Roman Polanski arrives at the Madeleine Church to attend a ceremony during a

Onda su Samantha i Polanski sjeli u auto i on je djevojčicu odvezao do vile Jacka Nicholsona. Kuća je bila prazna, glumac je bio na putu, a njegova tadašnja supruga Anjelica Huston došla je samo provjeriti hoće li se gosti snaći u kući, pa je i ona otišla. Kojih 25 godina kasnije Samantha je u jednom intervjuu ispričala što se taj dan događalo u vili.

Redateljica filma nominiranog za Oscara: 'Rekli su mi da nitko neće gledati film o genocidu'
Redateljica filma nominiranog za Oscara: 'Rekli su mi da nitko neće gledati film o genocidu'

- Najprije me slikao kako pijem šampanjac, a kako je snimanje odmicalo vidjela sam da neće završiti sve samo na fotografiranju. Bila sam dijete i nisam znala kako se izvući - izjavila je.

Idući dan Polanski je krenuo u kazalište na predstavu 'Deseti čovjek' s Richardom Dreyfussom. Ipak, mučili su ga događaji od prethodnog dana. Znao je da je djevojčici ponudio tada vrlo popularnu drogu Quaaludes, a onda ju namamio u jacuzzi i tamo s njom počeo seksualni odnos.

Roman Polanski at "Carnage" Junket - Paris

Uglavnom, dan kasnije nakon kazališne predstave, dok je prilazio hotelu Regent Beverly Wilshire, u kojem su se obično okupljale holivudske zvijezde, Polanskog je presreo neki tip i obratio mu se kratko:'Gospodin Polanski?' 

-Da, ja sam - odgovorio je redatelj, a ovaj je izvadio značku i predstavio se: 

- Losangeleška policija! Imam nalog za vaše privođenje. 

- Zbog čega? - pitao je.

- Silovanja - bio je kratak policajac. 

Akademija objavila nominacije za Oscara, u najužem izboru je i film o genocidu u Srebrenici
Akademija objavila nominacije za Oscara, u najužem izboru je i film o genocidu u Srebrenici

Zapravo je bio optužen po šest točaka optužnice, a pored ostalog to su bili sodomija, drogiranje maloljetne osobe, i još nekoliko koje su sve redom bile prilično teške. Polanski se preko odvjetnika dogovorio da će se nagoditi sa žrtvom. Priznao je silovanje, ali je tvrdio da ni na što nije silio 13-godišnjakinju i da je ona djelovala 'prilično iskusna', a ostale optužbe su trebale biti odbačene.

No, sudio mu je Laurence J. Rittenband, tada 71-godišnji sudac koji je i prije toga već imao pred sobom mnoge zvijezde, poput razvoda Elvisa Presleya i priznavanje očinstva Carya Granta i nije bio impresioniran pojavom slavnog redatelja. Poslao ga tri mjeseca u Kaliforniju – u Chino zatvor na psihijatrijsko vještačenje. Polanski je pušten nakon 40 dana da bi radio s Dinom de Laurentisom na filmu 'Uragan', a suca je razbjesnjelo kad je u novinama vidio Polanskog kako uživa na Oktoberfestu. Odmah je izdao nalog za njegovo vraćanje u Chimo. 

B.Z.

Polanski je shvatio da se neće izvući, pa je dan prije no što je pročitana presuda, 31. siječnja 1978. godine, preko Londona pobjegao u Pariz, budući da je u tom gradu rođen, pa je imao i državljanstvo. Po ocu Poljaku, mogao je i u tu zemlju, a od tada se kretao samo po državama s kojima SAD nisu imale sporazum o izručenju. Sudac Rittenband zarekao se da, nakon svega, Polanski neće živ izaći iz zatvora. 

Polanski je rođen u Parizu kao Raimund Roman Liebling. Otac mu je bio poljski Židov, majka Ruskinja i 1937. preselili su u očevu domovinu. Dolaskom Nijemaca završili su u Krakovu, pa je Romanova majka ubijena u Auschwitzu. Otac je preživio Mauthausen, a Polanski je izbjegao najgore. Školovao se u Lodzu i diplomirao akademiju 1959. 

Devet godina kasnije oženio se za glumicu Sharon Tate koju su u kući u Los Angelesu ubili pripadnici zloglasne sekte Charlesa Mansona s društvom koje je bilo u posjeti. Saznalo se i da je Sharon bila trudna. Polanski će kasnije reći da je to najgore što mu se dogodilo u životu i da mu je njezina smrt potpuno promijenila život. 

Davis je prva Afroamerikanka s dvije nominacije za najbolju glumicu: 'To je ona i zaslužila'
Davis je prva Afroamerikanka s dvije nominacije za najbolju glumicu: 'To je ona i zaslužila'

Iako je iza sebe imao niz izvanrednih filmova, najveći uspjeh postigao je s 'Pijanistom' s kojim je osvojio i Zlatnu palmu u Cannesu, i tri Oscara u tri kategorije, pa tako i za režiju. Film prema autobiografiji pijanista Vladyslava Szpilmana koji preživljava strahote Drugog svjetskog rata u Varšavi pod Nijemcima, tematski je bio blizak i samom Polanskom. 

REUTERS/PIXSELL

Na dodjeli Oscara, kipić je u njegovo ime preuzeo glumac Harrison Ford, a dvorana je ustala uz ovacije. Harrison Ford predao mu je Oscara na filmskom festivalu u Deauvilleu iste godine, a dvije godine kasnije u Karlovim Varima na Međunarodnom filmskom festivalu 2004. dodijeljen mu je Kristalni globus za izvanredni umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji.

Bliži se 93. dodjela nagrade 'Oscar'
Bliži se 93. dodjela nagrade 'Oscar'

Polanski je još jednom bio uhićen u Švicarskoj 26. rujna 2009. Prema nalogu SAD-a trebao je biti izručen, a njegovo privođenje u SAD-u je izazvalo mnoge prijepore. Polanskog su branili mnogi poznati i ugledni holivudski pojedinci, ali i europski političari. Unatoč tomu, protiv njega je bila američka javnost. Redatelj je proveden u zatvor u Zurichu i tamo je proveo dva mjeseca, a onda je pušten u kućni pritvor u svoju vilu u Gstaadu. Konačno 12. srpnja 2010. Švicarci su Polanskog pustili i odbili ga izručiti, no on je i dalje na Interpolovoj tjeralici i SAD ga traži.

Od 1989. godine u braku je s Emmanuelle Seigner, 33 godine mlađom francuskom glumicom s kojom ima dvoje djece – kćer Morgane i sina Elvisa

Žrtva silovanja Samantha Geimer preko medija je 2008. godine poručila da ne namjerava kazneno goniti Polanskog i što se nje tiče, potjera može prestati. No, Polanskom u Americi i dalje prijeti presuda na 50 godina zatvora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica