Walt Disney je sagradio filmsko carstvo: Sve je počelo s Mickeyem Mouseom | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 2

Sagradio je filmsko carstvo: Sve je počelo s Mickeyem Mouseom

Sagradio je filmsko carstvo: Sve je počelo s Mickeyem Mouseom
3

Walt Disney nije bio samo veseljak koji je život posvetio zabavljanju djece. Bio je poslovni čovjek koji baš nije mario za druge. Jedino što je htio je premašiti konkurenciju i proširiti svoje carstvo, u čemu je i uspio

VIDEO

Paško Patak, Mickey Mouse, Pluton, Šiljo... samo su neki od likova koje je smislio i nacrtao američki producent i crtač animiranih filmova Walt Disney. On bi danas slavio rođendan, a čak i godinama nakon njegove smrti, tvrtka The Walt Disney Company drži filmske i glazbene studije, distribucijske i televizijske kuće, zabavne parkove i odmarališta u cijelome svijetu.

Walt Disney nije bio samo veseljak koji je život posvetio zabavljanju djece. Bio je poslovni čovjek koji baš nije mario za druge. Jedino što je htio je premašiti konkurenciju i proširiti svoje carstvo, u čemu je na kraju i uspio.

Rodio se u Chicagu 1901. i još kao mali počeo je crtati, najviše vlakove. Htio je biti vojnik, no nije bio dovoljno star. Zato je napravio lažni rodni list te su ga pozvali da radi u Crvenom križu u Francuskoj. Vozio je kola Hitne pomoći.

U Kansasu je s Ubom Iwerksom osnovao tvrtku za crtane filmove koja je brzo propala. Sreću je otišao potražiti u Hollywood. Na povratku kući u vlaku je nacrtao Mickeya Mousea, koji je postao najuspješniji lik iz crtića ikad i donio mu Oscara.

Shakespeare je preživio kugu, a Walt Disney španjolsku gripu
Shakespeare je preživio kugu, a Walt Disney španjolsku gripu

Walt Disney osvojio ih je čak 22 puta. Animirani film 'Snjeguljica i sedam patuljaka' osvojio je veliki i sedam mini Oscara. Slijedili su 'Pepeljuga', 'Dumbo', '101 dalmatinac', 'Knjiga o džungli'...

Pinokio i Fantasia nisu postigli očekivani uspjeh i doveli su studio na rub propasti, no Disney je hrabro radio dalje. Nije ga omeo ni rat zbog kojeg su mu okupirali studio. Sagradio je 1955. Disneyland u Kaliforniji, a njegovi nasljednici su poslije sagradili još veći park u Orlandu na Floridi. Preminuo je od raka pluća 15. prosinca 1966., deset dana nakon 65. rođendana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO