Obavijesti

Show

Komentari 1

Samoanci zapjevali popevke u Saboru: 'Oni su baš poludjeli za Hrvaticama, ma jako su dobri...'

Samoanci zapjevali popevke u Saboru: 'Oni su baš poludjeli za Hrvaticama, ma jako su dobri...'
5

Ansambl s Novog Zelanda održao je turneju po Hrvatskoj: ‘Posjetili smo prekrasna mjesta, imamo i Hrvate u skupini’

VIDEO

Odlični ljudi, ma fascinantno. Uživao sam s njima. To je takva kultura da su me ostavili bez teksta. Odlično, govori nam gradonačelnik Sinja Miro Bulj nakon što su u njegovu gradu gostovali članovi samoanske grupe koja je u Lijepu Našu stigla s Folklornim ansamblom 'Kralj Tomislav' iz Novog Zelanda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Samoanci zapjevali popevke u Saboru: 'Oni su baš poludjeli za Hrvaticama, ma jako su dobri...' 00:59

- Taj ples, ta energija, ma predobro. Oni to prakticiraju u ragbiju, a Sinj je hrvatski prvak u ragbiju i ja jako volim taj sport. Zato su mi darovali jedan dres s potpisima njihovih reprezentativaca. To ću darovati našem klubu - rekao je Bulj.

Dodao je kako goste s Novog Zelanda jako zanima hrvatska kultura.

- Ima ih puno iz miješanih brakova s našim ljudima. Jako vole Hrvate, ali i Hrvatice. Svi smo bili oduševljeni njihovim nastupima. Pozvali su me na Novi Zeland, a ako bude prilike i vremena, volio bih otići i vidjeti kako tamo sve to funkcionira - rekao je Bulj.

Osim u Sinju, članovi samoanske grupe su pred saborskim zastupnicima izveli Domjanićevu pjesmu 'V suncu i senci'. Novozelanđane je u Sabor dovela zastupnica Sandra Benčić, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Novi Zeland.

- Ansambl je s Novog Zelanda doputovao o svom trošku, ja sam ih samo dovela u Sabor - rekla nam je zastupnica Benčić.

Ansambl već 30 godina djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu u Aucklandu kao jedan od najvećih i najuspješnijih promicatelja tradicijske kulture Hrvata i očuvanja identiteta hrvatskog naroda na Novom Zelandu.

- Oduševila me ta interkulturalnost, kako su uključili i Samoance i Maore - govori Sandra.

Raskid s monarhijom? Ardern očekuje da će Novi Zeland za njena života postati republika
Raskid s monarhijom? Ardern očekuje da će Novi Zeland za njena života postati republika

A upravo to prijateljstvo, ono između novozelandskih Hrvata i tamošnjeg domorodačkog stanovništva, traje već 165 godina, ispričao nam je Goran Kačurov, umjetnički voditelj Folklornog ansambla.

- Veliko prijateljstvo započelo je prije 165 godina, kad je prvi Hrvat, Pavao Lupis s Pelješca kročio na Novi Zeland. Tome u čast stoji totem u gradu Kaitaia na sjevernom dijelu otoka - objasnio je Kačurov i dodao da su domoroci zapravo zaštitili tek pristigle Hrvate.

Novozelandski Hrvati već stoljeće i pol njeguju običaje i kulturu svojih predaka. Ansambl danas broji čak 500 članova, a posebno drži do prijateljstva s lokalnim Maorima i stanovništvom pacifičkih otoka koje se također naselilo na Novom Zelandu. Mnogi članovi ansambla su prvi put u Hrvatskoj.

- U ansamblu čak imamo nekoliko djece iz miješanih brakova. Imamo brata i sestru koji su polu Maori, polu Hrvati. Njihovi su tu već treću generaciju, a oni na ovaj način uče o svom hrvatskom podrijetlu - govori Goran.

S ansamblom 'Kralj Tomislav' iz Aucklanda stigle su maorska Kapa haka skupina 'Te roopu Manutaki' i vokalni kvartet 'The Shades'. Svi su stigli na dvotjednu turneju po Lijepoj Našoj, a već su bili u Metkoviću, Vukovaru, Sinju i na Korčuli. U saboru je nastupio upravo kvartet 'The Shades', koji čine Ipu, Samson, Manase i Taka. Ipu i Samson su Samoanci, a Manase i Taka dolaze s otočja Tonga, koje čini više od 170 otoka.

- Bili smo na prekrasnim mjestima, Vukovaru, Zagrebu, Makarskoj, Zagvozdu i mnogim drugima - poručio je Ipu, a Samson dodao: 'Surađivali smo s hrvatskim glazbenicima Antom Gelom i Danijelom Martinović'.

- Posebno nam je svima emotivan bio nastup u Vukovaru. Tamo smo išli položiti vijenac i njih je također pogodio taj trenutak, neki su se rasplakali. Maori se posebno mogu poistovjetiti s time - ispričao nam je Kačurov i dodao kako su zapjevali 'Tebi majko misli lete'.

Skupine 'The Shades' i 'Te roopu Manutaki' jako vole hrvatsku glazbu, pa su tako na turneji pjevali klape, Ivu Robića i neizostavnog Olivera Dragojevića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'