Obavijesti

Show

Komentari 15

Sanja Vejnović tursku slavu odbacila je zbog rođenja sina

Sanja Vejnović tursku slavu odbacila je zbog rođenja sina
3

Prije nego što su turske serije osvojile Hrvatsku, glumica je osvojila Turke. Govori o danima popularnosti, baklavama, safirima i raskoši prostorija Osmanskog Carstva

VIDEO

Baš kako hrvatski gledatelji danas doživljavaju zvijezde turskih serija, prije tridesetak godina zvijezdu “Larina izbora” Sanju Vejnović doživljavali su turski gledatelji. U svojim dvadesetima glumila je u dvije svojedobno jako popularne turske serije povijesne tematike, “Hadži Arif-bej” i “Ališ i Zejnep” koje je gledalo nevjerojatnih 180 milijuna ljudi. Redatelj koji je režirao serije našu je umjetnicu zamijetio u filmu “Banović Strahinja” i Sanja je dobila glavne uloge u oba projekta. Za naslovnicu tjednika Café24 glumica je pozirala pred objektivom supruga, filmskog snimatelja Gorana Mećave.

Café24: Kako je hrvatskoj glumici bilo glumiti u turskim serijama?

Snimanja u Turskoj bila su prekrasna i zabavna. Snimala sam na mješavini turskog i engleskog, a imala sam lektora koji je sa mnom radio. Poslije su moju ulogu sinkronizirali na turski. U obje serije glumili su moji kolege iz bivše Jugoslavije, Milena Dravić, Neda Arnerić, Špela Rozin, a moj glavni partner bio je poznati turski glumac i pjevač Ahmet Özhan. To je bilo vrijeme i moje velike popularnosti u bivšoj državi. Dobivala sam na stotine pisma dnevno. Odgojena sam tako da na to sve gledam s odmakom čvrsto prizemljena i orijentirana na svakodnevicu. Zvali su me da snimam još, no tada sam baš rodila sina Andreja i posvetila se majčinstvu.

Café24: Imali ste priliku uvjeriti se u gostoljubivost Turaka kao i u raskoš sultanovih ljetnikovaca i palača. Koji su vam se doživljaji i prizori urezali u sjećanje?

Snimala sam više mjeseci u Istanbulu, Bursi i Antaliji. Imala sam privilegiju snimanja na autentičnim objektima i u prostorijama zatvorenima za turiste. Vidjela sam svu raskoš Osmanskog Carstva, kupaonice od prozirnog mramora, namještaj ukrašen zlatom, sedefom i dragim kamenjem, tepih tkan od jednog komada koji prekriva cijelu balsku dvoranu zbog kojega se morao srušiti zid da bi ga se unijelo u prostoriju. Kolege iz Turske pričali su mi razne povijesne priče i svi su s velikim poštovanjem tretirali žene. Bila sam gost u redateljevoj kući i upoznala sam njegovu obitelj. Kada sam spomenula kako su mi fine baklave od pistacija, svaki dan bi me na snimanju čekale omiljene baklave.

Café24: Što ste kupili od prvog honorara?

Prsten s velikim plavim safirom i osam briljanata, identičan zaručničkom prstenu pokojne princeze Diane. Jako mi se sviđao i tražila sam da me odvedu kod poznatog turskog draguljara koji mi je izradio repliku. Što je najsmješnije, poslije sam si umislila da mi taj prsten donosi nesreću pa ga više nisam htjela nositi. Čak sam otišla kod jednog zlatara u Zagrebu i tražila da mi zamijeni safir drugim kamenom, a on se zaprepastio i odgovorio me od te zamisli.

Café24: U Turskoj ste, dok ste snimali, proveli i medeni mjesec sa suprugom Goranom Mećavom.

Nekoliko godina nakon prve serije, kada sam snimala drugu ‘Ališ i Zejnep’, bila sam u braku tek nekoliko tjedana i nisam sa suprugom stigla na medeni mjesec. Producenti su ponudili da suprug bude sa mnom sve vrijeme snimanja. Trudili su se da nam boravak u Turskoj bude najljepši i najdulji medeni mjesec koji smo mogli poželjeti.

Café24: Odbili ste ponudu Turaka da o vama napišu biografiju kad ste imali 23 godine. Biste li danas pristali da netko napiše knjigu o vama i, ako da, bi li se u njoj našli detalji iz vašeg života koji bi iznenadili čitatelje, ako ne i šokirali?

Iako je onda moja odluka da odbijem nešto takvo bila opravdana pomanjkanjem materijala o kojem bi se pisalo, ni danas ne bih pristala. Nemam potrebe podijeliti nikakve ‘detalje iz mog života’, a ponajmanje one kojima bih nekoga iznenadila, šokirala... Toga u mom životu baš i nema.

Café24: Gledate li turske hit-serije koje se trenutno prikazuju u Hrvatskoj?

Gledam, i moram priznati da sa zanimanjem pratim radnju, kako se razvijaju likovi, uživam u ambijentu, scenografiji, bogatoj produkciji, režiji i odličnoj glumi. Turska je zemlja s velikim brojem stanovnika, dakle i bogatom filmskom i televizijskom produkcijom. Puno se proizvodi, pa se iz kvantitete rađa i kvaliteta.

Café24: Druga sezona serije “Larin izbor” je u tijeku, prati li vas jednaki entuzijazam kao i za snimanja prve sezone?

To više nije moguće jer su likovi koje smo stvarali u prvoj sezoni već čvrsto postavljeni i sada ih već glumimo kao ‘stare znance’. To, naravno, ne znači da ih i dalje s ljubavlju i odgovornošću ne glumimo.

Café24: Što još trenutno pripremate na poslovnom planu?

Ljetos je završeno snimanje igranog filma “Svinjari” mladog redatelja Ivana Livakovića u kojem sam radila u svojstvu producentice. Film je u fazi postprodukcije i mogao bi pomaknuti granice domaće filmske produkcije! Pregovaram i za neke nove filmske i televizijske uloge.

Café24: Nikako da se prestanemo diviti vašem mladolikom i odličnom izgledu! Otkrijte nam vaše male rituale njege i brige za izgled.

Dosta toga mogu zahvaliti dobrim genima i unutarnjem zadovoljstvu, ali zaslužan je i trud. Upotrebljavam kvalitetnu kozmetiku. Sa starenjem sam na ti i prihvaćam promjene, ali one koje mogu usporiti, usporavam. Uopće se ne doživljavam kao 51-godišnjakinju. Uspjela sam sačuvati životnu znatiželju koja mi daje mladenački duh. Volim se družiti s mladima, smijati se, veseliti se, zafrkavati. S druge strane, s godinama sam stekla i mudrost.

Café24: Bavite li se tjelovježbom?

Zbog problema s kraljžnicom gotovo ne prođe dan bez treninga i vježbi. Treniram pilates, jogu i meditiram. U razdobljima kada ne snimam najviše me raduju putovanja sa suprugom i obitelji što također svrstavam u fizičku aktivnost.

Café24: Koliko pazite na prehranu, što se najčešće nađe na vašem meniju?

Jedem ekološki uzgojenu hranu i već se godinama hranim po Montignacovoj metodi koja se temelji na unosu pravilnog omjera ugljikohidrata i masnoća. Ovo nije klasična dijeta nego stil prehrane i odlična je zato što nema izgladnjivanja, nego je prilagođena ljudima koji vole jesti, a da pritom ostanu vitki. Uz mamu Dalmatinku naučila sam jesti blitvu i ribu, a meso i masno ne volim. Svakodnevno kod kuće njegujemo ritual ispijanja zelenog čaja.

Café24: Jednom ste izjavili da vas kuhanje za ukućane opušta, je li uvijek bilo tako ili je ta ljubav došla s godinama?

Od prvoga dana braka, tj. od kada sam stvarno prvi put počela kuhati, pa do danas kuhanje me nije zamorilo. Još nalazim zadovoljstvo u kulinarskim kreacijama i pronalaženju novih načina pripremanja hrane. Kuhanje je za mene još jedan način da onima za koje kuham pokažem da ih volim i da sam sretna kad uživaju u hrani koju sam im pripremila.

Café24: Radi li vaš sin Andrej, diplomirani arhitekt, u struci? Kakva je vaša kći Marta učenica?

Andrej je nedavno dobio prvi posao u struci u jednom od vodećih arhitektonskih ureda u Velikoj Britaniji sa sjedištem u Londonu. Marta je učenica prvog razreda umjetničke gimnazije i jako je dobra učenica.

Café24: Niste stroga majka, kako su vaši roditelji odgajali vas, i vi odgajate svoju djecu: liberalno, prepuštajući im da sama odlučuju o svom životu. Zbog čega takav način odgoja smatrate ispravnim?

Roditelji su me podržavali i uvijek mi davali veliku mogućnost izbora koju danas ja dajem svojoj djeci. Nikako mi ne smeta samostalnost sina i kćeri, suprug i ja ih u tome uvijek potičemo. Puno je zdravije da se djeca što prije osamostale i odvoje od roditelja. Ono što oni moraju osjećati na tom putu je sigurnost i podrška roditelja. U tom smislu poslovica ‘mala djeca mala briga, velika djeca velika briga’ je točna. Čini mi se da smo im danas čak i više potrebni nego kad su bili mala djeca.

Café24: Koji vam je kao mami dvoje mladih ljudi najveći roditeljski izazov?

Potrebno je veliko roditeljsko umijeće da si tu za svoje dijete, a da mu se ne namećeš. Da vidiš kada je ono u problemu i da mu pomogneš, a da pritom ne nudiš svoje rješenje kao ispravno. Potrebno je puno, puno više psihičke nego fizičke angažiranosti, a to ponekad iscrpljuje više nego aktivnost oko malog bića koje se tek razvija, raste i kojem si neophodan.

Café24: Iskreno ste priznali da ste u životu imali i teška emotivna razdoblja zbog kojih ste čak i napuštali snimanja. Možete li nam otkriti što vas je toliko potreslo?

Imala sam nekoliko trauma u životu. Moj otac je umro kad mi je bilo 20 i to mi je bila velika trauma od koje se dugo nisam mogla oporaviti. Mamu sam izgubila prije nekoliko godina. Prvo je imala moždani udar i dugo je nepokretna ležala u krevetu. Bilo je bolno gledati u takvu stanju ženu koja je bila tako puna života, koja je intenzivno živjela punim plućima. Moja mama je do zadnjeg trenutka bila vesela i optimistična, nikog nije željela opterećivati bolešću. Najteže mi je bilo u razdoblju kad je ona bila u jednoj bolnici, a moja kći u drugoj. Marta je imala tešku upalu sinusa i temperaturu od 40 stupnjeva koju joj tri tjedna nisu uspijevali spustiti, tako da je situacija bila vrlo dramatična. Bila sam razapeta između njih dvije, a pritom sam morala raditi. Mama je na kraju umrla dok sam bila na snimanju, što mi je bila strašna trauma i nakon toga sam napustila taj serijal.

Café24: Horoskopske Lavice opisuju se kao odlučne, borbene, energične, ali i elegantne i senzualne žene koje vole biti u centru pažnje, naročito muške! Krase li i vas te karakteristike?

Da! (smijeh)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu