Obavijesti

Show

Komentari 10

Saša Lošić Loša: Prodavanjem 'moje' kape kupili su vikendicu

Saša Lošić Loša: Prodavanjem 'moje' kape kupili su vikendicu
8

Prisjetio se Saša Lošić sarajevske anegdote s vlasnikom dućana, a svoje rutine Plavi orkestar drži se već 35 godina. Kaže da se veseli koncertu u varaždinskoj Areni 6. listopada

VIDEO

Kada pišem za film ili kazalište, skladam lako, ali kad treba napisati pjesmu za Plavi orkestar, osjećam se kao jelen hipnotiziran farovima auta u gustoj šumi. Sa zašiljenom olovkom buljim u prazan papir, rekao nam je Saša Lošić (54). 


 

Frontmen grupe Plavi orkestar dodaje kako će bend, unatoč manjku njegove inspiracije, ipak uskoro snimiti novu pjesmu “Zona prijateljstva” koja govori o vječnoj dilemi: mogu li muškarac i žena biti prijatelji. Također će 6. listopada imati nastup u varaždinskoj Areni, kojem se, kaže, jako raduje jer ih dugo nije bilo. Nove albume ne pripremaju jer, ističe, za njih su oni 'romantične igračke iz prošlosti'. Najviše ga ipak nadahnjuje kad ne postoje rokovi za pisanje tekstova novih pjesama.

 

- Najbolje pjesme nastaju iz igre, iz zafrkancije, na tulumima u društvu. Neke druge nastaju iz potrebe da izbaciš nemir, da opišeš neke ljubavne poraze kako te ne bi slomila tuga - kaže pjevač. Plavi orkestar grupa je iz prošlog stoljeća i prvi su album izdali na vinilu, što Lošu nimalo ne oduševljava.

- Kad najavim: ‘A sada pjesma iz 1986.’, užasno mi je neugodno jer znam da je većina ljudi u dvorani mlađa od te pjesme - rekao nam je Lošić. U bogatoj karijeri dugoj više od 35 godina bend je morao prolaziti kroz neke situacije koje im nisu odgovarale.

 

- Na početku smo morali izlaziti na ručkove s nekim urednicima i utjecajnim glazbenim kritičarima, slušati monologe, piti vino umjesto piva i smijati se polu šalama. Srećom, publika nas je spasila, Orkestar se više nje mogao spriječiti - priča Loša. Bend ima svoju rutinu.

- U garderobi pijemo samo vodu, večeramo najčešće salate, a poslije nastupa idemo u hotel. Ovu rutinu Saša Zalepugin naziva ‘zlatnim kavezom’ - izjavio je Loša. Nema, kaže Lošić, neostvareno mjesto na kojem bi volio pjevati. Iza njih je više od pet tisuća nastupa.


- Nema sela i grada u kojem nismo svirali - ističe pjevač. Najneugodniji trenutak u karijeri bilo mu je kad su mu kapu bacili na drvo te je ostala među krošnjama.

- Nemoćno sam stajao ispod drveta, a onda poražen ušao u auto i tiho otišao dalje - izjavio je pjevač, kojem je danas žao što je postao javna osoba. Nikad nije imao uzore, ali je mnoge pjevače poštovao.
- U zadnjih nekoliko godina otišli su svi oni koji su bili stubovi mog odrastanja. Prvo J. D. Salinger, onda jedan za drugim Arsen Dedić, Vlada Divljan, David Bowie, Prince, George Martin. Njihovim odlaskom kao da sam zatvorio posljednje stranice svoje mladosti - kaže Loša. Smatra da su neki novi bendovi već dosegli njihovu slavu osamdesetih kad ih je publika prozvala 'kultnim fenomenom'.

Slavko Midžor/PIXSELL

- Riječ je o Dubiozi Kolektiv, a cijenim i TBF i Vojka Vrućinu - kaže Loša. U karijeri bend je imao mnogo anegdota. Loša je za javnost prepričao da je Terezu Kesoviju (79) polio vinom, a Dino Dvornik mu je spasio život u automobilskoj nesreći. No to nije sve.

- Sredinom osamdesetih hodao sam sarajevskom ulicom i odjednom začuo iza sebe: ‘Loša, Loša, samo momenat!’. Okrenuo sam se i ugledao gazdu jedne prodavaonice kapa kako trči za mnom. Kada se zaustavio, rekao mi je: ‘Samo da se zahvalim, prodali smo 70.000 ‘tvojih’ kapa, od njih smo moja žena i ja sagradili vikendicu. Molim te, nemoj mijenjati imidž - kroz smijeh nam priča pjevač.

Nakon koncerta u Varaždinu Plavi orkestar nastupit će u Spaladium areni u Splitu 12. listopada, a Loša radi i glazbu za seriju “Žigosani u reketu”. Za nekoliko godina želi se maknuti iz javnosti i preseliti na otok Hvar.

- Tamo bih želio ostarjeti. Daleko od burnih javnih događaja. To je moja definitivna odluka - kaže Loša i dodaje kako mu nedostaje ambicije, ali da je zahvalan što je uspio da naraste do jednostavnosti. Osim glazbe bend je dobio poziv slovenačkog producenta da se o njima režira serija.


Slavko Midžor/PIXSELL

- Njihova je želja snimiti seriju koja govori o isključivo o Plavom orkestru, našem unutarnjem svijetu, nastanku pjesama, važnim događajima, ljudima koji su bili uz i pokraj nas - zaključuje Loša.

VIDI OVO! NAJBOGATIJA JE I NAJMOĆNIJA: Ova žena mete sve pred sobom!

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.