Show

Komentari 0

Saznajte kako zvuče zvukovi Zvonimira Varge

Saznajte kako zvuče zvukovi Zvonimira Varge

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga povodom deset godina djelovanja na glazbenoj sceni objavio je za diskografsku kuću Spona glazbenu kompilaciju "Zvukovi".

Snimke s kompilacije nastale su u periodu od 2013. do 2019. godine i predstavljaju dvije strane stvaralaštva Zvonimira Varge. S jedne strane tu su njegove angažirano-humorne, a s druge strane nježne i melankolične ljubavne pjesme. Uz jedanaest već objavljenih pjesama, tu je i jedna sasvim nova, "Kako da se volim?", koja otvara kompilaciju. Prva koncertna promocija kompilacije "Zvukovi" održana je u srijedu, 25. rujna, u zagrebačkoj glazbenoj knjižari Rockmark u sklopu festivala Velika rock eksplozija #12, a planirane su i promocije u zagrebačkoj kaznionici Remetinec (22.10.2019.), KC Lab u Novom Sadu (24.10.2019.), KC Walkow u Vinkovcima (25.10.2019.) te na Zagorje Blues Etno Festivalu (6.11.2019.).

U aranžmanima i produkciji pjesama s kompilacije Vargi su najviše pomogli Jere Šešelja i Mark Mrakovčić, a treba istaknuti i Antonina Šimića, Marka Kanceljaka te dvojac Lora Šuljić i Zoran Pleško. Osim gore spomenutih, zagrebački kantautor se zahvaljuje svima koji su glazbenom suradnjom dali svoj obol njegovom novom izdanju: Dean Melki, Jasmina Alihodžić, Stjepan Hrastić, Ivan Andrijević, Marin Fatović, Daniel Kadijević, Miki Solus, Sabina Herman, Matej Milošev, Jurica Hotko, Hana Blažević, Mario Klarić, Martin Mandir, Ana Patačko i Matej Magdić.

Do kraja godine u planu je još jedan singl, a za sljedeću godinu planiran je novi studijski album. Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni. Glazbi se ozbiljno posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio čak osam albuma ("Krugovi" i "7" iz 2016. su odabrani među najbolje u regiji), 15-ak singlova i spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište. Njegov rad izdvaja se iz gomile estradnog "kičeraja", spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se u ovom slučaju može nazvati i hrvaticana. 

"Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu...", kaže kritika koja također tvrdi da svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata.

Varga redovito održava koncerte, pa je tako od početka svog glazbenog djelovanja održao gotovo 250 nastupa u Hrvatskoj, regiji i šire...

Najčitaniji članci