Obavijesti

Show

Komentari 43

''Seinfeld'': Fantastični likovi i sjajan humor osvojili publiku

''Seinfeld'': Fantastični likovi i sjajan humor osvojili publiku
7

Prva epizoda serije ni o čemu, kako je zovu, prikazana je prije 25 godina, a nakon neizvjesnog početka serija je ubrzo postala najuspješniji i najpopopularniji sitcom

VIDEO

Od samo ljetnog popunjavanja NBC-jeva programa “Seinfeld” je ubrzo postao televizijsko remek-djelo koje je redefiniralo žanr humorističnih serija gotovo preko noći. Prva epizoda emitirala se 5. srpnja 1989. pod imenom “Seinfeld Chronicles”, a u devet sezona (završila je 14. svibnja 1998.) serija je osvojila brojne nagrade uključujući i tri Zlatna globusa te deset Emmyja. Američki TV Guide proglasio ju je najboljom, a industrija humorističnih serija stavila ju je na prvo mjesto najgledanijih. Seriju ni o čemu osmislio je i režirao Larry David (66) s komičarom Jerryjem Seinfeldom (60), ujedno i glavnim glumcem. Larry je napisao 62 epizode, uključujući i onu iz 1992. “The Contest” (natjecanje u apstinenciji od masturbacije), koju je časopis TV Guide proglasio najboljom televizijskom epizodom svih vremena. U seriji se Larry također često pojavljivao u cameo ulogama (prodavač na kiosku, odvjetnik koji je nosio plašt, glas Georgea Steinbrennera, direktora New York Yankeesa i šefa Georgea Costanze), a lik vječnog gubitnika te škrtog i sitničavog Costanze radio je po sebi, ubacujući neke situacije koje je sam proživio.

Elaine Benes nije bila orginalni dio glumačke ekipe

Njegov najbolji prijatelj u seriji je pretjerano uredan stand-up komičar Jerry, koji uvijek nađe čudne razloge da prekine sa ženama (jede grašak zrno po zrno, ima muške ruke, previše je dobra, lijepa je, ali ne pod svakim svjetlom...) U njegovu stanu u New Yorku i u lokalnom restoranu pokušavaju riješiti razne životne probleme te vode svakojake rasprave poput “je li Superman super duhovit” (u svakoj epizodi pojavljuje se lik Supermana, ili na fotografiji ili u scenariju). Njihova zajednička prijateljica je bivša Jerryjeva djevojka, sarkastična Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus), koja nikako ne uspijeva održati vezu s muškarcem. Zanimljivo je da lik Elaine prvotno uopće nije bio zamišljen, nego je drska i zajedljiva konobarica Claire trebala ispuniti prazninu ženske uloge. Producenti su ubrzo vidjeli da ipak nešto nedostaje pa su ubacili Elaine. U ekipi je i Jerryjev ekscentrični susjed Cosmo Kramer (Michael Richards), koji ništa ne radi, a koji je češće u Jerryjevu hladnjaku nego u svom krevetu. Tu su i mnogi neponovljivi sporedni likovi koji se često pojavljuju: Seinfeldovi i Costanzini roditelji, naporni susjed Newman, ujak Leo, J. Peterman, Puddy...

U 'Seinfeldu se pojavila i zvijezda serije 'Kućanice'

Serija je ugostila i brojne glumce, poput Courteney Cox (ona i Jerry pretvarali su se da su u braku kako bi u kemijskoj čistionici dobili popust), Bryana Cranstona (zubar Tim Whatley, koji je neko vrijeme hodao s Elaine), Anna Gunn, koja je u “Breaking Bad” glumila Bryanovu suprugu, a u “Seinfeldu” Jerryjevu djevojku za koju je George bio uvjeren da ga vara. Kroz seriju su prošli i Teri Hatcher, Jon Voight, Kristin Davis, Rob Schneider, Denise Richards i mnoge druge zvijezde. U posljednjim godinama emitiranja serija je bila najprofitabilnija i najgledanija na američkoj televiziji, a osim britkoga humora, “Seinfeld” nije imao nikakvu posebnu radnju, bio je serija ni o čemu, a opet o svačemu. Likovi u seriji nisu imali nikakve konkretne planove, aspiracije i životne ciljeve. No upravo je to odražavalo društvenu zbilju. “Seinfeld” je, kažu kritičari, bio ogledalo života odraslih ljudi u Americi toga doba koji nisu imali izgrađen identitet, jasne ciljeve te su bili nezadovoljni tradicionalnim radnim mjestima.

Njihova sebičnost, neurotičnost, sitničavost dovodi ih u najgluplje, najčudnije, sad već antologijske situacije koje i danas 25 godina nakon prikazivanja prve epizode mogu publiku nasmijati do suza.

Brojni citati i izrazi udomaćili su se u svakodnevnom govoru

Vječna filozofiranja četvero junaka zaintrigirala su i psihologe, filozofe, sociologe te je tako nastala i knjiga “Seinfeld i filozofija”, u kojoj su pokušali objasniti zbog čega je serija toliko bitna usporedivši likove s grčkim i danskim filozofima. Serija je donijela i bezbroj citata, nepostojećih riječi i izraza koji s godinama nisu izblijedjeli, a koji su utjecali na popularnu kulturu te su se udomaćili u svakodnevnom govoru.

Neki od njih su “yada yada yada”, “no soup for you” (nema juhe za tebe), “spongeworthy” (epizoda u kojoj je Elaine pokupovala kontracepcijsko sredstvo “spužvu” nakon što je čula da ga povlače iz prodaje, pa nije htjela spavati s dečkom dok nije dokazao da je “vrijedan spužve”), “double-dipping” (scena u kojoj George umoči čips u umak, zagrize ga i ponovno umoči. Tad su ga u seriji zbog “dvostrukog umakanja“ verbalno napali), “re-gifter” (prosljeđivač darova).

Fiktivni blagdan Festivus slave mnogi Seinfeldovi obožavatelji

Mnoge od tih fraza koje su izmišljene za potrebe serije uvrštene su u bestseler “Seinlanguage”, koji je napisao Jerry Seinfeld, a neke od njih su se našle i u rječniku engleskog jezika. I Festivus, koji je prvi put spomenut 1997. u epizodi “The Strike”, brzo je postao dio pop kulture. Fiktivni praznik obilježava se 23. prosinca, a nastao je kao alternativa Božiću. U stvarnosti ga je izmislio urednik Reader’s Digesta Dan O’Keefe, koji ga je s obitelji slavio od 1966., a u “Seinfeld” ga je donio njegov sin Daniel, jedan od scenarista. Festivusom se željelo upozoriti na komercijalnu stranu Božića, koju ovaj praznik nema. U seriji ga je izmislio Frank Costanza, koji se davno pri kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem i uvidio besmislenost pritiska i frustracija koje Božić sa sobom nosi. Tad mu se rodila ideja i smislio je: “Festivus za nas ostale” te je obitelj okupio oko aluminijskog stupa koji služi umjesto božićnog drvca. Blagdan koji svoju “veličanstvenost” pokazuje kroz set hrvanja i omalovažavanja voljenih, danas je stekao kultni status te su ga prigrlili mnogi diljem svijeta. Finalnu epizodu “Seinfelda” u kojoj su likovi završili u zatvoru zbog nepoštivanja Samaritanskog zakona (tko ne pomogne drugome u nevolji ide u zatvor) gledalo je između 75 i 80 milijuna gledatelja. Jerryju su producenti ponudi čak pet milijuna dolara po epizodi ako nastavi sa snimanjem, što je on odbio uz objašnjenje da nikad ne bi mogao potrošiti toliki iznos novca. Zanimljivo je da je serija završila i počela razgovorom o poretku gumba na Georgeovoj košulji, i to samo pokazuje njihovu neozbiljnost i bezvremenski humor, gdje god se nalazili.

Seinfeldov restoran ima kultni stratus

Bitnu ulogu u ‘Seinfeldu’ ima lokalni restoran Monk’s Cafe, u kojem su Jerry, Elaine, George i Kramer vodili neke od najgenijalnijih razgovora u povijesti televizije. U stvarnosti se on zove Tom’s Restaurant, a milijuni obožavatelja serije koji dođu u New York obavezno ondje popiju kavu. O popularnosti restorana svjedoči i to što je dobio svoj dokumentarac, koji će izaći u listopadu. Redatelj će prikazati što je lokal značio za generacije i generacije koje su u njemu jele i pile kavu. Među njima je bio i Barack Obama.

Od cijele ekipe danas je najzaposlenija Julia Louis-Dreyfus

Nakon finala Jerry se vratio stand up nastupima, sinkronizirao je crtani film “Pčelin film” te je napisao dječju knjigu “Halloween”. I dalje zarađuje ogromnu količinu novca samo na temelju repriziranja serije. Samo prošle godine zaradio je 400 milijuna dolara. Prije dvije godine Seinfeld je opet udružio snage s Larryjem Davidom te su snimili “Comedians In Cars Getting Coffee”, čija je treća sezona završila u veljači. Serija prati Jerryja, koji sa svojim kolegama komičarima odlazi na kavu. Odlazak se odvija u nekom od njegovih omiljenih starih auta. Seinfeld je, naime, strastveni kolekcionar Porschea, a u svojoj garaži ima ih čak 47. Živi u New Yorku sa suprugom Jessicom (44). Imaju dva sina, Juliana (11) i Shepherda (8), te kćer Saschu (13). Michael Richards (64) nakon “Seinfelda” upustio se u solo projekt “The Michael Richards Show”, koji je propao nakon prve sezone. Glumac je bio i na meti kritika kad je na nastupu uputio rasističke komentare crncima u publici. Poslije se nekoliko puta ispričavao. Michael se pojavio u Larryjevoj genijalnoj seriji “Bez oduševljenja, molim” (“Curb Your Enthusiasm”) te je lani snimio seriju “Kirstie”. Glumac je bio 18 godina u braku s obiteljskom terapeutkinjom Cathleen Lyons. Rastali su se 1992., a imaju kćer Sophiju (38). S glumicom Beth Skipp vjenčao se 2007. i imaju sina Antonija (5). Najzaposlenija članica ekipe je Julia Louis-Dreyfus (53), koju su proglasili najbogatijom glumicom (bogatstvo je naslijedila od oca), igrala je u mnogo serija te snimila pet sezona “Novih avantura stare Christine”. Sad ima glavnu ulogu u seriji “Potpredsjednica” (“Veep”), koja joj je donijela Emmy i Zlatni globus.

Jason Alexander privatno se najviše druži s Jerryjem

Julia se 1987. godine udala za producenta Brada Halla, s kojim ima dva sina, Henryja (22) i Charlela (17). Jason Alexander (45) iza sebe ima dva propala projekta (“Bob Patterson” i “Listen Up”). U braku je 32 godine s Daenom E. te ima sinove Gabriela i Nou. Još se druži s ekipom iz serije “Seinfeld”, a nedavno je s Jerryjem snimio reklamu za Super Bowl.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti