Obavijesti

Show

Komentari 4

Serija Gomora: Mafija drži sva područja koja možete zamisliti

Serija Gomora: Mafija drži sva područja koja možete zamisliti
9

Izašla je četvrta sezona Gomore, serija o talijanskoj zloglasnoj kriminalnoj organizaciji Camorri zbog koje autor istoimene knjige živi pod policijskom zaštitom

VIDEO

Talijanski pisac i novinar Roberto Saviano (39) napisao je 2006. knjigu 'Gomorrah' prema kojoj su snimljeni istoimeni film i serija. Knjiga je po izlasku, samo u Italiji prodana u milijunima primjeraka i prevedena na mnoge svjetske jezike. Film 2008. snima talijanski redatelj Matteo Garrone (50) i osvaja brojne nagrade.

Saviano sudjeluje u realizaciji filma i serijskoj adaptaciji knjige. Pod njegovom kontrolom i u režiji Stefana Sollime (50) serija počinje s emitiranjem 2014. U travnju je izašla nova, četvrta sezona. Savianovo djelo dotiče mafiju tamo gdje je najosjetljivija, u samu srž, otkriva njeno ekonomsko, (ne)moralno, socijalno, urbanističko djelovanje i posljedice.

Od izlaska knjige Roberto Saviano zbog ozbiljnih prijetnji živi pod stalnom policijskom zaštitom i prisilno je iseljen iz Napulja. Saviano je odrastao u okruženju o kojem je riječ, radio je nekoliko godina u građevinskoj i tekstilnoj industriji koju drže camorristi te iz prve ruke zna o čemu piše. I nobelovci pružaju podršku autoru: Orhan Pamuk, Mihail Gorbačov i Desmond Tutu te pozivaju talijansku državu da ga dodatno zaštiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tematika Gomore govori o zloglasnoj napuljskoj mafiji Camorri, poznatoj po ekstremnoj brutalnosti. Serija iznosi mnoge elemente dokumentirane iz tamošnjeg stvarnog života. Skretanje pozornosti na djelovanje i razotkrivanje tajni surovog suživota stanovništva Napulja i mafije nanosi veliku štetu Camorri.

Surova i realistična s kompleksnim prikazima likova i mjesta za dilanje, s nedostatkom moralnih skrupula, komunikacijom na napuljskom dijalektu, snimana u napuljskom predgrađu Scampia, serija daje autentičan uvid u svijet kriminalnog djelovanja najpoznatije talijanske, ali i svjetske mafije. Prikovat će vas za ekrane. To je okruženje u kojem se koriste sva sredstva za preživljavanje, s jedne, i uspinjanje hijerarhijom, s druge strane. 

 

Činjenica je da se i u Italiji prilikom emitiranja 'Gomorrah' prikazuje s titlovima. Radnja se odvija po napuljskim siromašnim kvartovima, tmurnim getoima, dijelovima grada u koje ni policija ne zalazi, a prikaz mjesta i načina dilanja droge je izvanredan. Camorra ne odražava sliku o mafiji kakvu uobičajeno imamo.

Obožava mafijaše: Perišić jedva je dočekao povratak Gomorre...
Obožava mafijaše: Perišić jedva je dočekao povratak Gomorre...

Radi se o složenom, okrutnom sustavu čiju organizaciju, šefove, sustav moći, hijerarhiju, teško možemo shvatiti. Mafija drži sva područja koja možete zamisliti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58

Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić ljubitelj je dobrih serija. Poznato nam je da redovito prati Narcose, seriju o životu kralja narko kartela Pabla Escobara, a otkrio nam je da je i veliki fan Gomore. U Napulju je uspio uhvatiti i fotografiju s glumcem iz serije, Fabiom De Carom (44).

Serija je u Italiji izazvala velike kontroverze o tome da li izaziva suosjećanje prema zločincima i da li prikazuje Italiju i Napulj u suviše sumornom svjetlu. Svaku epizodu pomno prati i Vlada Italije. - Vidjeti Napulj i umrijeti - izreka je njemačkog pisca Goethea koja savršeno pristaje uz priču o Gomori.

SKANDAL U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princeza Diana odglumila pokušaj samoubojstva tijekom trudnoće?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode