Obavijesti

Show

Komentari 12

'Sivi dom': Posjećivali popravni dom da bi pripremili snimanje

'Sivi dom': Posjećivali popravni dom da bi pripremili snimanje
6

Na Klasik TV-u 14. travnja od 20 sati počinje emitiranje legendarne serije o mangupima na rubu kriminala za koju su se scenarist, redatelj i neki glumci pripremali mjesecima

VIDEO

Početkom osamdesetih scenarist Gordan Mihić (79) želio je prikazati drukčiju sliku bivše države na najosjetljivijoj skupini - djeci. Za scenarij serije 'Sivi dom' obilazio je popravne domove, a najviše je proveo u kruševačkom. Kultna serija temelji se na istinitim pričama domske djece, policajaca, odgajatelja i učitelja.

- Kada vidite dijete koje je imalo 50 teških krađa ili 15-godišnju djevojčicu uhvaćenu u prostituciji, onda tu nema riječi o pesimizmu ili optimizmu, nego treba pronaći način da ih se spasi - objasnio je Mihić. Slika stanja početkom osamdesetih nije bila nimalo ružičasta, a scenarist je nije želio niti takvom prikazati. Vidio je u domovima djecu s velikim problemima, a vidio je i na koji način te probleme ustanove rješavaju.

Uglavnom se 'križaju' dva pristupa u odgoju - onaj koji propagira čvrstu ruku i onaj koji se temelji na razgovoru i povjerenju. Mihić se trudio u oba slučaja prikazati stvari kako ih je on doživio, a ne kako neki misle da bi trebalo biti. Takav je pristup vjerojatno i zaslužan da napravi scenarij za seriju koju su gledale generacije i prikovale iz za TV, a još kad su pristali glumiti Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Nikola Kojo, Bora Todorović, Žarko Radić..., bila je to, pokazalo se, dobitna kombinacija.

Te generacije i danas pamte dijaloge i glazbu, osobito pjesmu 'Sve što želim u ovom trenutku' koju izvodi bend Far. Prvotno je bilo zamišljeno da redatelj Darko Bajić (62) snimi deset epizoda od po 50 minuta, no nakon što su vidjeli cijeli materijal, produžili su seriju na 12 epizoda od po 60, 70 minuta. Seriju su snimali dvije godine, a osim sto profesionalaca bilo je još oko 5000 statista i epizodista.

- Bilo je zabranjeno u to vrijeme snimati djecu u domu, pa smo u Kruševcu tražili statiste. Bio sam iznenađen koliko su zapravo slični djeci u domu - otkrio je u jednom razgovoru redatelj. Više od tri mjeseca dolazio je Bajić u dom kako bi istraživao kakvih sudbina te nesretne djece ima. Povezao se i s upraviteljem kako bi što vjernije prenio život maloljetnika u domu. Bilo je onih koji su tamo završili zbog krađe čokoladice, skidanja znaka s automobila ili državnih oznaka...

- Shvatio sam odjednom da sam i ja vrlo lako mogao biti na njihovu mjestu. Imao sam sreću što se moja obitelj brinula za mene, imao sam potporu - priznao je redatelj. Bio je pod dojmom saznanja što se događalo i čega sve ima po odgojnim ustanovama, pa je snimao maksimalno studiozno, neke epizode i po 20 dana. Već nakon prve uslijedile su brojne kritike, poput onih da je snimaju pod dojmom Amerike. Mnogima su smetale i mračna atmosfera, teške sudbine i realnost mladih ljudi, prizori nasilja... Cijeloj ekipi to je dalo samo dodatni motiv da nastave istim putem.

- Svašta se tada spominjalo, poput onog da broj delinkvenata raste kako serija odmiče - rekao je Bajić. Zadovoljni uspjehom serije, Mihić i Bajić napravili su film, a planirali su i mjuzikl. Film nikad nije prikazan, a odustali su i od mjuzikla.

- Film postoji, ali nismo ga htjeli prikazati. Smatrali smo da serija trebala ostati ovako ‘živjeti’ - kaže Bajić. U glumačkoj ekipi okupili su mlade nade i iskusne glumce. Među njima je bio i Žarko Radić (67), koji je igrao psihologa.

- Serija je napravila čudo jer je bila drukčija i za to vrijeme izvan svih standarda. Svi gledatelji više vole vidjeti istinitu scenu, a ne neku ‘izmišljenu’ - izjavio je nedavno splitski glumac. Branislav Lečić (62) imao je nekih uloga i prije 'Sivog doma', no moglo bi se reći da ga je uloga Crnog proslavila. Uoči prihvaćanja uloge razmišljao je hoće li je prihvatiti jer je strahovao da ga ljudi odmah na početku ne pamte po negativnim ulogama. Poslije je bio sretan što je prihvatio ponudu, a puno mu je pomogao redatelj, kao i odlazak u Dom na pripreme.

- Bajić mi je davao smjernice, a kada sam vidio autentičnu djecu u domu, shvatio sad da ulogu ne možeš ‘lažirati’ - objasnio je mnogo godina poslije Lečić. Za njegovu ulogu trebala je iznimna fizička sprema, kao i velika hrabrost. Većinu je scena odradio sam, kaskaderi su se odmarali dok je on u sceni trčao na krovu vagona, a vlak jurio u suprotnom smjeru od njegova trka.

- Kaskader me mijenjao samo kad je Crni s mosta skakao u Moravu i kad se automobil prevrtao. Bio sam sjajno fizički spreman - objasnio je Lečić. Osim njega, odličan su posao odradili Zoran Cvijanović (60) kao psihopat Šojka te Žarko Laušević (58), koji nakon izlaska iz doma pokušava početi novi život. Glumio je lik Šilje koji je stvorio trend brijanja desne obrve u obliku ožiljka.

Serijom su htjeli nagnati ljude na razmišljanje jer dotad u bivšoj državi nije bilo slične, a govori o periferiji, životu za koji mnogi nisu ni znali da postoji na takav način, a bez uljepšavanja i realnog prikaza “crnog” stanja. 'Sivi dom' spada u top tri jugoslavenske produkcije, a seriju je sufinancirao Unicef.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode