Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Sjećanje na divu: 'Teatar joj je bio nekad važniji od života...'

Od velike dramaturginje Mani Gotovac oprostila se i intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
0 komentara

Mani Gotovac je živjela teatar, i to na onaj način na koji se danas rijetko živi teatar. Naime, vjerovala je da je teatar važniji od života i to dokazivala u svemu što je radila.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kao kazališna kritičarka na Hrvatskom radiju, dramaturg u brojnim antologijskim predstavama iz novije povijesti hrvatskog teatra, ravnateljica Teatra ITD, intendantica HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ostavljala je onaj trag koji se danas čini presudnim, znajući da će ostati zapamćen samo onaj teatar koji zna prepoznati vrijeme i prostor u kojem nastaje.

POGLEDAJTE VIDEO:

I gdje god da je radila, senzibilizirala bi cijelu sredinu u kojoj je radila i stvarala ne predstave, nego događaje koji su se izravno upisivali u povijest ne samo teatara, nego i u osobnu povijest onih koji su te događaje pratili. Mani Gotovac je nepogrešivo znala kako teatru nije mjesto samo u kazališnim kućama, nego kako je teatar svuda oko nas, te je tako, gdje god bi se nalazila, “zrcalo svijeta“ činila vidljivim svima nama, vjerujući da teatar može i naš vlastiti život učiniti podnošljivijim.

MANI GOTOVAC I 'RASTANCI' Roman pisala zadnje 4 godine i posvetila ga pokojnom mužu...

Pomičući granice teatru i životu, ona je uspijevala, kao rijetko tko, svojom strašću učiniti teatar važnim i nezaobilaznim dijelom i naših života. Stoga je njezin gubitak još veći.

Naši partneri pišu
Message