Obavijesti

Show

Komentari 6

Skandali Hollywooda: Sve je otkrila na 300 vrućih stranica

Skandali Hollywooda: Sve je otkrila na 300 vrućih stranica
4

U početku je Mary podlegla prijetnjama muža te je potpisala drakonski ugovor razvoda po kojem je on dobio puno skrbništvo kao i kontrolu nad njenom zaradom

VIDEO

Glasine u Hollywoodu 1936. su govorile o spisima koji su toliko skandalozni da su prijetili otkrivanju nemoralnih života slavnih pojedinaca, od kojih su neki bili velike zvijezde. Bila je riječ o dnevniku koji je napisala Mary Astor, klasična filmska ljepotica studija Columbia Pictures, koji se počeo spominjati u vrijeme njene bitke za skrbništvo nad 2 i pol godišnjom kćeri Marylyn.

Astorin otuđeni muž, također glumac Franklyn Thorpe, otkrio je rukom pisan dnevnik na punih 400 stranica tijekom njihovog razdoblja rastavljenog života i iščekivanja suda. Njihov je razvod bio neizbježan - oboje su imali ljubavnike, no cijela je priča postala puno zlokobnijom nakon što je Thorpe otkrio dnevnik s detaljno opisanim preljubima vlastite supruge.

Bio je povrijeđen, no i u zanosu - vjerujući kako će Mary učiniti sve da ne bi podijelio sadržaj dnevnika, pa i dati mu skrbništvo nad djetetom. U početku je Mary podlegla prijetnjama muža te je potpisala drakonski ugovor razvoda po kojem je on dobio puno skrbništvo kao i kontrolu nad njenom zaradom. No godinu dana kasnije, unajmila je odvjetnika koji ju je uvjerio da će dovesti slučaj na sud bez da Thorpe objavi dnevnike.

Najveća prevara Hollywooda: Izmislili svađu dviju glumica?
Najveća prevara Hollywooda: Izmislili svađu dviju glumica?

Ipak, pripremila se i na mogućnost da bi sudska bitka mogla dokrajčiti njenu karijeru te se čak kod prijatelja raspitivala ima li za nju možda mjesta u modnoj industriji. Shvaćala je da, čak i da dnevnici ne postanu javni, detalji o njenom braku iz sudnice lako mogu ugroziti filmski ugovor s Columbiom.  U to doba su gotovo svi holivudski ugovori uključivali tzv. klauzulu moralnosti po kojoj mogu dati otkaz po slobodnoj procjeni glumcu ako on narušava ugled tvrtke, a u to bi već ulazila i činjenica da je žena spavala s muškarcem s kojim nije u braku, ako bi to postalo javno. Za Astor je to značilo probleme, ona je spavala s Georgeom. S. Kaufmanom, piscem i plejbojem, sve za vrijeme braka s Thorpeom, a povrh svega i Kaufman je bio u braku.

Saslušanje za skrbništvo je počelo 28. srpnja 1936., a odvjetnička ekipa Thorpea bacila je bombu već prvi dan - "Imamo Maryine dnevnike koji otkrivaju njeno neprekidno i odvratno moralno ponašanje!". To je bilo dovoljno da se mediji raspištolje, a iako je Thorpe navodio samo dva mala, nejasna pasusa o "grijesima" glumice, započela su brojna nagađanja što još, a i koga još dnevnici kriju. The Mirror je najavljivao holivudsku kataklizmu "Svi u industriji su uzdrmani, dnevnici će napraviti pravi potres i razotkriti na tucet filmskih producenata, glumaca i svi će biti izloženi".

Čudna smrt svih koji su imali veze sa zvijezdom Hollywooda
Čudna smrt svih koji su imali veze sa zvijezdom Hollywooda

Kad je Thorpeova odvjetnička ekipa objavila nekoliko "bludnih" odlomaka o Kaufmanu u tisku, u kojem je Mary njihove noći opisala kao "uzbudljivu ekstazu", a već je to zapalilo nacionalni interes za priču. Pojavile su se i razne krivotvorine dnevnika, svaka eksplicitnija i vulgarnija od prethodne. Razlikovanje fikcije i stvarnosti je bilo nemoguće. Po glasinama je glumica spavala s industrijskim titanima kao što je John Barrymoore - njen prvi ljubavnik i producent Irving Thalberg. Navodno su se čak i holivudski muškarci, bojeći da će biti razotkriveni u dnevniku, udružili te osnovali Udrugu za suzbijanje dnevnika. Nakon što su proveli ljeto 1936. na sudu, Mary i Thorpe su se dogovorili kako će dijeliti skrbništvo nad Maylyn.

Sudbinu dnevnika bilo je teže riješiti - Thorpe ga je htio zadržati kao oblik osiguranja, a Mary se borila za to ga unište. Naposljetku su se složili da će ostati zaključan dok Marylyn ne postane punoljetna, a tada će dnevnik spaliti. To tada, više se nije imala čega bojati, suđenje joj nije uništilo karijeru, a ubrzo nakon toga glumila je u "The Maltese Fiction" te osvojila Oscara za ulogu u filmu "The Great Lie". Mediji koji su je progonili također su je i spasili. Koliko god su njeni obožavatelji voljeli čitati o njenim strastvenim avanturama, željeli su je vidjeti i u ulozi majke mučenice - žene koja je bila spremna riskrati svoj ugled da bi spasila svoj odnos s djetetom.



 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...