Obavijesti

Show

Komentari 10

Smrti dječjih zvijezda: Alfalfa je ubijen zbog samo 50 dolara

Smrti dječjih zvijezda: Alfalfa je ubijen zbog samo 50 dolara
11

Glumac, najpoznatiji kao Alfalfa u serijalu kratkih filmova 'Our Gang', ubijen je nakon svađe s poznanikom kojem je trenirao psa. Tražio je da mu odmah vrati 50 dolara

VIDEO

Mnogi klinci proslavili su se ulogama u filmovima i serijama i svi smo mislili da ih očekuju velike karijere. Nažalost, neki od njih nisu imali prilike ispuniti svoj potencijal. Svaki drugi dan objavljivat ćemo po jednu priču u kojoj ćete se moći prisjetiti tih mladih nada u našem specijalu - Umrli su premladi

Pokojni američki glumac Carl Dean Switzer karijeru je započeo kao dječji glumac sredinom 1930-ih godina. Imao je sedam godina kada je 1935. godine dobio ulogu Alfalfe u serijalu kratkih filmova 'Our Gang' koja ga je i obilježila i po kojoj je dobio nadimak Alfalfa. U sljedećih pet godina pojavio se u 75 kratkih filmova, a 1940. godine napustio je serijal u dobi od 12 godina. U vrijeme kada se serijal snimao, televizija je bila još u svojim začetcima. Switzera su svi poznavali, no nikada nije financijski profitirao od svoje slave pa je, osim glumom, za život zarađivao radeći i kao konobar, trener pasa, vodič tijekom lova... Nakon 'Our Ganga' imao je manje uloge u 60-ak filmova, uključujući 'My Favorite Blonde' (1942.), 'The Human Comedy' (1943), 'Going My Way' (1944), 'It's a Wonderful Life' (1946), 'State of the Union' (1948), 'Pat and Mike' (1952), dok je u filmu 'The Ten Commandments' iz 1956. godine redatelja Cecilea B. DeMillesa glumio roba. 

Brat i on zadivili su producenta izvedbom u kafiću studija

Switzer je rođen 7. kolovoza 1927. godine u obitelji Gladys C. Shanks i Georgea Fredericka Switzera u američkoj saveznoj državi Illinois. On i stariji brat Harold proslavili su se u rodnom gradu glazbenim talentom, pjevali su i svirali nekoliko instrumenata. Carl je s obitelji 1934. godine krenuo na putovanje u Kaliforniju u posjet članovima obitelji. Razgledali su Hal Roach studio, a nakon obilaska objekta, tada 8-godišnji Harold i 6-godišnji Cal ušli su u kafić Hal Roach studija, 'Our Gang Cafe', i počeli svirati i pjevati. Producent Hal Roach bio je oduševljen nastupom, a dječaci su potom potpisali ugovor za snimanje 'Our Ganga'. 

Do kraja godine Alfalfa je postao jedan od glavnih likova serije, dok je Harold ostao samo pjevač. Do kraja 1937. godine po popularnosti je prestigao zvijezdu Georgea 'Spankyja' McFarlanda. Switzer je bio poznat po raznim budalaštinama na setu i okrutnim šalama koje je smišljao s drugom djecom. 

Nakon odlaska iz serije koja ga je obilježila, dobio je ulogu u humorističnoj seriji 'Reg'lar Fellers' 1941. godine. Sljedeće godine dobio je sporednu ulogu u 'Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch', a potom se pojavio i u sporednim ulogama u filmovima 'Johnny Doughboy', 'Going My Way' i 'The Great Mike' te utjelovio Auggieja u 'The Human Comedy' iz 1943. godine. 

Tri godine kasnije dobio je manju ulogu u božićnom filmu 'It's a Wonderful Life'., a 1950-ih se okrenuo televiziji. Od 1952. do 1955. godine šest puta je nastupao u 'The Roy Rogers' showu. Gostovao je u epizodi američke znanstvene serije 'Science Fiction Theatre' i 'The George Burns and Gracie Allen' showu. Glumio je u dva filma s Johnom Wayneom u 'Island in the Sky' i 'The High and the Mighty' od 1953. i 1954. godine, te s Robertom Mitchumom u 'Track of the Cat '. 

Početkom 1954. godine, otišao je na spoj na slijepo s Dianthom Colingwood, nasljednicom carstva Collingwood Grain. Vjenčali su se u Las Vegasu tri mjeseca kasnije i od njezine majke dobili farmu. Početkom 1956. godine rodio im se sin Justin Lance Collingwood Switzer, a par se već sljedeće godine razveo. 

Imao je neprijatelje, dok je ulazio u automobil netko je pucao na njega

Switzer je nekoliko puta došao u sukob sa zakonom tijekom 1950-ih. U prosincu 1958. godine bio je uhićen zbog sječe 15 stabala u Sequoia nacionalnom parku zbog čega je osuđen na godinu dana uvjetne kazne i trebao je platiti 225 dolara novčane kazne. Nepoznati napadač pucao je na njega dok je ulazio u svoj automobil ispred jednog bara, metak je razbio prozor i ozlijedio mu desnu nadlakticu. Počinitelj nikada nije uhićen. 

Od vlasnika psa kojeg je trenirao pijan je tražio da mu vrati 50 dolara

Bavio se i treniranjem psa vlasnika Mosesa Samuela 'Buda' Stiltza koji je pobjegao tijekom lova trčeći za medvjedom. Switzer je ponudio nagradu od 50 dolara za njegov povratak. Nekoliko dana kasnije, platio je 50 dolara čovjeku koji ga je pronašao, no nakon noći opijanja odlučio je tražiti taj novac natrag od vlasnika psa. Pijan je s prijateljem Jackom Piottom 21. siječnja 1959. godine krenuo prema domu vlasnika psa kako bi dobio natrag novac koji je dao za njegov pronalazak. Lupao mu je na vrata pokazujući lažnu policijsku značku i vikao da ga pusti unutra nakon čega je uslijedila žestoka svađa. Switzer mu je rekao da mu da 50 dolara, na što mu je Stiltz rekao da je lud i da se gubi iz njegove kuće. Switzer ga je u tom trenutku udario po glavi staklenim satom, a Stiltz je krvav s posjekotinom iznad oka pobjegao u svoju sobu iz koje je izašao s pištoljem. Došlo je do obračuna tijekom kojeg je Switzer vlasnika psa zatvorio u ormar. Switzer je u tom trenutku izvukao nož i vikao da će ga ubiti, na što je Stiltz pucao u njega i pogodio ga je u trbuh. Switzer je umro na putu prema bolnici. 

Njegova smrt okarakterizirana je kao ubojstvo iz samoobrane

Pokopan je u Hollywood Memorial parku u kojem su sahranjeni i Mel Blanc, Douglas Fairbanks Sr. i Rudolph Valentino te Cecil B. DeMille koji je umro istog datuma kao i on.  Na nadgrobnoj ploči ugravirano je njegovo ime, crtež psa, dva masonska simbola i natpis: 'Voljeni otac, sin i brat'. Bud Stiltz rasplakao se na suđenju govoreći o krvavom incidentu. Porota je odlučila da je bila riječ o samoobrani. Iako se u početku govorilo da je Alfalfa kod sebe imao lovački nož, istražitelji su otkrili da je bila riječ o džepnom nožiću. 

Svjedok na suđenju: Nije ga morao ubiti

Na suđenju je svjedočio Tom Corrigan, sin zvijezde western filmova Rayja 'Crasha' Corrigana i posinak Mosesa Stiltza.

- Bilo je više poput ubojstva - rekao je.

Ispričao je da je njegova majka Rita otvorila vrata pijanom Switzeru koji je vikao da mu je Stiltz dužan. Stiltz ga je dočekao s revolverom u ruci, a Switzer i on počeli su se hrvati. Pištolj je opalio u strop, a njegov očuh Switzeru je uskoro pucao u prepone i na kuhinjskom stolu mu prijetio da će ga ubiti. Switzer ga je preklinjao da ga poštedi i u tom trenutku čule su se sirene hitne pomoći. 

- Nije ga morao ubiti - rekao je Corrigan i zaključio da je njegov očuh lagao u svom iskazu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić
Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala