Obavijesti

Show

Komentari 25

Snježana je došla po autogram, a Dujmić ju je pozvao na piće

Snježana je došla po autogram, a Dujmić ju je pozvao na piće
9

PROSLAVIT ĆE 27 GODINA BRAKA Svoje vjenčanje, 2. prosinca 1990., pamte po tome što nije bilo u subotu nego u utorak. Nisu se htjeli vjenčati u vijećnici nego u općini

VIDEO

Skladatelj Rajko Dujmić (62) bio je preplavljen emocijama dok je prije dvije godine u crkvi sv. Jeronima gledao sina Tina pred oltarom. Njegov Tin oženio se u istoj crkvi gdje su 25 godina ranije zavjete izmijenili i Rajko i Snježana (52), ali i njihovi roditelji.  

- I Snježana bila je ganuta. Lijepo se slažu od kad je Tin još bio mali. Nikad nije dopustio da ju bilo tko nazove maćehom. Od malih nogu govori da je ona njegova pomajka – ispričao je tada Rajko. 

Tomislav Miletić/Pixsell

Snježana je dodala kako ju je na vjenčanju osim emocija ispunila i blaga nervoza pa se stalno igrala sa šalom. Tina je upoznala kao dječaka i gotovo je zaplakala gledajući ga tako sretnog. Na vjenčanju joj je prišla prijateljica od njihove snahe Danijele i rekla da su svi dostojanstveni, i Snježana, i Rajko i Vesna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rajko je na vjenčanju bio jako brižan, ponosan, emotivan. Tin je 23 godine živio u Španjolskoj i viđali smo ga jednom godišnje po mjesec i pol. Ta razdvojenost je napravila rupicu u njihovom odnosu.

- Svih ovih godina nismo bili svi na okupu tako dugo kao na vjenčanju. Rajko je svirao, a njegova prva supruga Vesna pjevala je Ave Mariju i njegove pjesme. Jedan sat su pjevali skupa. Bila sam jako ponosna – rekla je Snježana.

Htjela je autogram Đurđice Barlović

Kad su se dojmovi nakon vjenčanja slegnuli Snježana i Rajko ipak se se prisjetili njihove priče. Upoznali su se u Primoštenu, 27. srpnja 1982. na terasi hotela Aurora. Rajko je svirao s Novim fosilima, a Snježana mami htjela donijeti autogram Đurđice Barlović. 

- Vidim, ide curica, u plavoj košulji bez rukava, dugačkoj zelenoj suknjici s uzorkom sitnih cvjetića. Cijela pojava učinila mi se poznatom. Kao da ju znam milijun godina. Pitala me hoću li joj dati autogram za mamu. 'Hoću, kako ne, i za tatu, brata, susjeda, za sve dam' pomislio sam – kaže Rajko.

Privatna arhiva

- Pitao me s kime sam ovdje. I kad sam mu rekla da je prijateljica sa mnom napisao je nešto za Tajanu. Upitala sam 'a za mene?', a on je odgovorio da dođem pod drugom pauzom – smije se Snježana.

I došla je. Prvi put mu je prišla jer je pored njega stajala neka djevojka. Snježana je mislila da su u vezi, pa  je odvažno došla. Tada je shvatila da je vrlo jednostavan i pristupačan pa joj nije bilo teško vratiti se. Do tada joj je, naime, Rajko bio 'čovjek iz kutije', kako su tada nazivali televizor.

Prije tog susreta iz Fosila je zapazila samo Đurđicu Barlović i Zeca. I željela je po autogram od Đurđice, no ona se otišla preodjenuti. A prijateljica Tajana rekla je 'uzmi autogram od onog malog za klavijaturama'. 

Odveo ju je na kamenice

- Pozvao sam je na piće, pitao mogu li joj se javiti. Pristala je i obećao sam je nazvati 13. kolovoza u 13 sati – priča Rajko.

- Nazvao je taj dan ali u devet u jutro. Pozvao me na ručak i otišli smo u riblji restoran Split. Tada je često jeo kamenice, tatarski biftek, sirovu hranu a ja sam bila naviknuta na normalna jela. Za prvi izlazak odveo me na kamenice – dodaje Snježana.

zbrkaparty

Dva tjedna kasnije odveo ju je u Mokrice na voćnu salatu i dao joj voziti svog žutog Opela. Snježana je imala položen vozački ispit, ali ne i iskustvo pa joj vožnja nije bila ugodna. Nisu izlazili svaki dan jer ju roditelji nisu puštali. Vikendima je pak Rajko bio na gažama. U dva tjedna dvaput su izašli, a treći ju je put izveo u Okrugljak na ručak. 

- Naručio je tatarski biftek i opet miješao sirovo meso. Sve mi je to bilo novo. Potom me je izveo na škampe koje nisam znala očistiti. S 19 godina takva jela nisam jela jer nisam hodala po restoranima. Čak sam čekala da vidim kako će on jesti. Rajko je to primijetio pa se ponudio da mi tatarski namaže na kruh – govori Snježana. 

Marko Čolić

Iako je njezina mama jako voljela Nove fosile, Snježana nije Rajka brzo dovela doma. S roditeljima ga je upoznala netom prije nego su počeli živjeti zajedno. Rekla im je da ima dečka i tko je on. Mami je bilo drago čuti kako su se upoznali, da ju je Snježana htjela iznenaditi autogramom Đurđice Barlović, zahvalna što je uzela kredit da plati njezino ljetovanje. No, kao i svaka majka, strepila je nad njezinom budućnosti.

Prebrodili prvu krizu prije vjenčanja

Nije imala ništa protiv Rajka ali upozoravala me da ima sina i da će mi biti teško. Njih dvoje lijepo su se slagali. Mama je prema njemu imala veliko strahopoštovanje od prvog trenutka, ali i nju je osvojio s jednostavnosti. Nije mi nikad spomenula obožavateljice, no kad smo počeli živjeti skupa pitala je za daljnje planove.

Htjela je sljedeći korak, vjenčanje. I dočekala ga je 90-e. No prije toga Rajko i ja smo prekinuli jer je došao s jedne turneje i rekao da je bio s pjevačicom. 

- Sa Sanjom Doležal živio je sljedeće tri godine, a Rajko i ja pomirili smo se 1987. Tada smo počeli živjeti zajedno, a tri godine kasnije smo se i vjenčali – priča Snježana.

- Prvi ozbiljni ručak koji mi je skuhala bila je juha od kamenica. Od onog curička koji takva jela nije ni kušala, stasala je u divnu ženu i odličnu kuharicu. Sama je otvorila i očistila oko 100 kamenica i napravila juhu – hvali je Rajko.

Malo vjenčanje

Svoje vjenčanje, 2. prosinca 1990., pamte po tome što nije bilo u subotu nego u utorak. Nisu se htjeli vjenčati u vijećnici nego u općini. Snježana je molila matičarku da im izađe u susret, a ona je odbijala. Matičarka ju je uvjeravala da je vijećnica svečanija a u općini je to ipak obična soba. Pola sata ju je Snježana nagovarala da napravi ustupak a onda je rekla da se ženi Rajko Dujmić.

Odmah je sve moglo. Tako smo odlučili radi naših prijatelja koji se u vijećnici možda ne bi ugodno osjećali. Došli su Jasmin Stavros, Ljupka Dimitrovska i Nikica Kalogjera, Zrinko Tutić i najuža obitelj. Bilo nas je 60 i nakon obreda otišli smo na večeru. Crkveno vjenčanje bilo je u nedjelju. 

ŽArko Bašić/Pixsell

- Vjenčani buket iz općine dala sam Sanji Doležal koja se s Nenadom Šarićem vjenčala 6. siječnja. Onaj iz crkve uhvatio je Tin, pa se vratio s njim i govorio: 'Evo ti, evo ti'. Nisam mu stigla reći da je bacanje buketa običaj. Potom sam ga dala Meri, djevojci Muca iz Srebrnih krila. Onda su se i oni vjenčali – priča Snježana. 

Svoju elegantnu vjenčanicu kupila je u onda jednom od rijetkih butika s vjenčanicama, u Dežmanovoj ulici. Htjela je veliku, raskošnu vjenčanicu no vizažistica joj je rekla da će se ubiti s nespretnom haljinom i 'pojesti' Rajka. Savjetovala joj je usku i jednostavnu vjenčanicu, a Snježana je poslušala. Nije htjela veo na glavi. Dugački šlep vezala je oko struka da Tinu, koji ga je htio nositi, ispuni želju.

Zaručivao ju je dva puta

Na njihovom je vjenčanju pao snijeg što, kažu, nije bilo u prognozi, a neke su dijelove stavili u spot 'Kad budemo ja i ti 63'. Puno romantičnih gesti Rajko je napravio za Snježanu. Zaručivao ju je dva put. Jednom je došao ispred Kavkaza s ručnim satom i rekao: 'Zaručujem te ovim satom'. Drugi put su se zaručili u Crikvenici s parfemima i kockastim prstenjem. I danas je voli obradovati sitnicom. 

- Kad doma bude cvijeća, Rajko viče : 'Zašto kupuješ cvijeće kad sam alergičan na pelud?', a onda dođe doma s ogromnom granom orhideja – kaže Snježana.

Rajko nikad nije skrivao koliko mu supruga znači.  

- Jako volim njezinu odanost. U supruzi imam ženu, ljubavnicu, sestru, mamu prijatelja poslovnog partnera i žiri za moje pjesme. Sedam osoba u jednoj – kaže Rajko koji joj je oduvijek donosio kasetu s demo snimkama da posluša nove pjesme.

Posvetio joj je pjesmu 'Dijete sreće'

Potrubio bi joj u četiri sata u jutro. Snježana bi se poskrivećki izvukla iz kuće, sjela u auto i poslušala. Na jednoj kaseti B3 pjesma bila je 'Milena'. Rajku se činila nevažnom, a Snježana mu je rekla je da će biti najveći hit i otišla nazad spavati. Sve njegove pjesme, kaže Rajko, prošle su kroz njezin filter, propuštala je svaku kroz prste. Sve su, dodaje, njezine, ali posvetio joj je samo jednu – 'Dijete sreće'. 

Sjedila je pored njega u fotelji, Rajko je skladao i diktirao joj tekst 'godine će proći, ostaješ mi ti'. Snježana se često sjeti njihovih prekrasnih ljetovanja, rođendana. Svake godine bili su drugdje, s drugim ljudima.

Rajko pamti iznenađenja koja mu je spremala za njegove rođendane. Sjedili bi u svojoj kući u Gorskom Kotaru a u pol crne noći, priča Rajko, odjednom bi se upalile baklje, zasvirali tamburaši. Spontano bi se skupila i ekipa, a njihov prijatelj Vlado Kalember čudio se gdje je Snježana uopće našla tamburaše. 

- Slobodan Momčilović Moka umro je na njegov rođendan, a poslije i mama  pa su se s vremenom slavlja razvodnjela. Od Rajkovog 47. dragi ljudi i dalje dolaze, samo nazovu i pitaju jesmo li tamo? Uvijek bude posebno, okupe se spontano, pa slavimo i moj i njegov rođendan – priča Snježana.

Prijateljice su joj se divile

U njihovom je braku, ne skrivaju, bilo i teških trenutaka, prekida. Snježana tvrdi da se ni jedan brak ne može održati bez valjanog razloga i želje s obje strane da se krize prebrode.

Njezin motiv je bio Rajko, za kojeg tvrdi da je poseban. Prihvatila je sve što njegov posao podrazumijeva. U početku je znala prigovarati 'ohladio se ručak', ali s vremenom je shvatila da se Rajko nerijetko mora duže zadržati u studiju, na svirkama, sastancima. Bilo je i žena koje su mu pisale, nazivale ga. Bilo je i onih s lošim namjerama. 

- Prijateljica mi je rekla da mi se divi. Njoj bi poziv bilo koje žene teško pao. No Rajko je dobar, odan i previše pošten. Najviše smo se svađali radi njegove dobrote. Gledajući sa strane bolje sam vidjela sve što će uslijediti.  Upozoravala sam ga, Rajko je radio po svome a kasnije shvatio da sam bila u pravu. Boljelo me gledati ga povrijeđenog pa smo se tješili. Nikad nisam izgovorila ono 'jesam ti rekla' – kaže Snježana. 

- Prije sam govorio istinu bez obzira na cijenu. Danas je radije prešutim, čekam pravi trenutak da je izgovorim. Da dobije na težini, značaju i dopre do ljudi kojima govorim tu istinu o njima – dodaje Rajko. 

Prijavila ga je za zlostavljanje da ode na odvikavanje

No, prije dvije godine javnost je šokirala vijest da je Dujmić navodno istukao Snježanu. Zbog toga je proveo 30 dana u istražnom zatvoru.

Sumnjičili su ga da je pijan Snježanu zgrabio za vrat. Iz pritvora je izašao nakon nešto više od dva tjedna zbog teškog fizičkog i psihičkog zdravlja. 

Snježana ga je posjećivala svakog dana, a imao je privilegiju da bude sam u sobi. Ispričala je da se više nije mogla nositi s njegovim ovisnostima pa ga je prijavila policiji za nanošenje lakših tjelesnih ozljeda kako bi ga natjerala na odvikavanje.

saloon

- U ponedjeljak sam se probudila u 7.30 sati, a Rajka već nije bilo. Znala sam da pije u kvartu. Skuhala sam ručak, u podne otišla zubaru, pa socijalnoj radnici predati papire da reguliram suprugov donedavni boravak u zajednici za odvikavanje kraj Đakova - izjavila je.

Nakon toga je legla, a probudila se poslije 16 sati.

- Prigovorio mi je da mora jesti sendvič jer ja ne kuham, iako je ručak od jutra bio na štednjaku. Bio je jako pijan. Tražio je da mu na računalu nađem i pustim Whitney Houston. Pronašla sam ‘I Will Always Love You’. Sjeo je za klavir, počeo svirati i sve intenzivnije plakati. Onda je tražio i pjesmu ‘I Wanna Dance With Somebody’ - priča Snježana.

'Liječenje je najbolja stvar koja mi se dogodila'

Otkrila je kako je zatražio rastavu i rekao njoj da ode. Ona je to odbila pa ju je čvrsto stisnuo sa strane za vrat, hvaleći se da je taj zahvat naučio u zajednici. Počeo ju je vući za kosu, a i ona njega. Nakon toga udario ju je rukom iznad lijevog oka. Otvorila je vrata i vikala susjedima da odmah zovu policiju.

Nakon izlaska iz zatvora, završio je na liječenju od ovisnosti. Tada je izjavio kako je to najbolja stvar koja mu se mogla desiti.

- Mislim da mi je sad period života kad treba stvarati. Dosta je bilo i izlazaka i pića i zabave bilo koje vrste. Mogu promatrati, ali sad treba napisati još - kazao je glazbenik.

Žarko Bašić/Pixsell

Početkom ove godine izjavio je da više niti ne zna kako izgledaju opijati te da je odlučio staviti točku na svoju prošlost punu droge i alkohola.

-  Još pušim cigarete, ali ne i ‘travu’, a to je golema razlika. Znam da ima puno ljudi koji su u istoj situaciji u kakvoj sam ja nekoć bio. Moj je savjet da se ukinu nikotin i alkohol pa će se tako spriječiti narkomanija i ostale vrste ovisnosti. Apsolutno je moguće riješiti se ovisnosti uz podršku roditelja i obitelji – kaže Dujmić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju