Obavijesti

Show

Komentari 8

Šola na edukaciji o podizanju svijesti o malignim bolestima

Šola na edukaciji o podizanju svijesti o malignim bolestima
6

Pjevačica Antonija Šola podržala je u ponedjeljak humanitarnu edukaciju 'Jači si nego što misliš!' u organizaciji udruge Imortela u zagrebačkom parku Maksimir

VIDEO

Svaki dan je borba i treba ga živjeti kao da je poseban. Ovo smatram još jednom preprekom u životu koju ću proći. Nije to kraj, tim je riječima Asje Kermek, oboljele od maligne bolesti, započela humanitarna edukacija u zagrebačkom Maksimira 'Jači si nego što misliš!' u organizaciji udruge Imortela.

Glavni saveznik u borbi protiv malignih bolesti, koje su uzrok 20% svih smrtnih slučajeva u Europi, imunološki je sustav, čija je snaga preduvjet da bi se mogla podnijeti intenzivna terapija tokom liječenja. Dr. med. Marija Tesla, predsjednica udruge Imortela, navela je :

- Za jačanje imunološkog sustava, posebice tijekom i nakon kemoterapije te zračenja, dokazano dobre rezultate postiže biljka graviola, koja je bogata biokemijskim spojevima acetogeninima. Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Purdue u Indiani (SAD) dokazalo je da acetogenini iz biljke graviole ciljano pronalaze stanice karcinoma te blokiraju prijenos energije, što ih znatno oslabljuje - navela je dr. med. Marija Tesla, predsjednica udruge Imortela.

Prilikom korištenja biljnih preparata od izuzetne je važnosti odabrati one koji su provjerenog podrijetla i premium kvalitete, što je naglasila i Helena Lozić, fitoaromaterapeut, prilikom izlaganja o ljekovitosti bilja i aromatičnih ulja.

Karmen Matković, dipl. nutricionist, savjetovala je prisutne o promjeni prehrani kod oboljenja i dodacima prehrani, naglašavajući važnost alkalne prehrane koja potiče smanjenje kiselosti organizma. Svoj doprinos edukaciji dala je i Jasna Šafar, life coach, te je kao prvi korak pri suočavanju s emocionalnim stresom navela da je otvorena komunikacija presudna u procesu premošćivanja emotivnih prepreka s kojima se osobe oboljele od malignih bolesti i njihove obitelji suočavaju.

U popodnevnim satima održane su radionice o promjeni prehrane, svjesnom disanju, emocionalnom stresu, te fitoaromaterapiji, koje su izazvale veliko zanimanje i sudjelovanje okupljenih građana. Humanitarnu edukaciju podržali su, između ostalih, pjevačica i glumica Antonija Šola, spisateljica Sanja Pilić, Mirela Šentija Knežević, voditeljica Odsjeka za promicanje zdravlja grada Zagreba i drugi.

Udruga Imortela svakodnevno od 16:00 do 18:00 sati organizira telefonsko savjetovanje za oboljele od malignih bolesti, te mjesečne tematske radionice. Detalje o aktivnostima udruge, kao i o načinima doniranja i sudjelovanja u njenom radu, potražite na www.imortela.hr. 

I priroda je u borbi protiv raka

Uz klasične načine liječenja, udruga Imortela predlaže i komplementarnu medicinu, te liječenje biljem i eteričnim uljima. Prilikom korištenja biljnih preparata od izuzetne je važnosti odabrati one koji su provjerenog podrijetla i premium kvalitete da bi se osigurala maksimalna skrb. Biljka Graviola podiže imunitet i jača organizam, što znatno pomaže u borbi s malignim bolestima. Nova studija o gravioli, objavljena u listopadu 2012. od strane Odjela za biokemijsku i molekularnu biologiju na sveučilištu Nebraska Medical Center, dokazuje da graviola funkcionira tako da mijenja metabolizam zloćudnih stanica, što značajno usporava nastanak novih zloćudnih stanica i razvoj bolesti. Graviola blagotvorno djeluje na simptome bolesti i na posljedice intenzivne terapije.

Đumbir je vrlo efikasan protiv mučnine i za vrijeme terapija. Klinički je ispitan, te se isto tako koristi protiv upala, protiv grčeva, za smanjenje bolova kod mišićnih i koštanih problema, poboljšava cirkulaciju, te je djelotvoran lijek protiv migrene.

Cvijet crnog sljeza koristi se kao zaštita od zračenja, što je izrazito bitno oboljelima od malignih bolesti. Koristi se u vidu obloga, koji se stavljaju na mjesta tretirana zračenjem, 1-2 puta dnevno. Može se koristiti zajedno s uljem od macerat nevena i eteričnim uljem lavande, njemačke kamilice i iauli cimeola. Pasiflora pomaže prilikom smanjenja stresa i ublažavanja nesanice, te je našla primjenu kod nemira, nervoze i anksioznosti. Ljekovitim se smatra zeleni (nadzemni) dio biljke, uključujući cvjetove i listove. Čaj od lista kupine i maline pomaže kod slučajeva dijareje, te se koristi do prestanka trajanja simptoma. List artičoke iznimno je blagotvoran nakon prestanka terapije, za čišćenje i regeneriranje jetre nakon terapija. 

Koristi se u obliku SIPF pripravka, jer tako sadrži najviše ljekovitih tvari.

Dobrodošli savjeti u borbi protiv malignih bolesti

Emocionalni stres je neprijatelj zdravlja. Sve ono što prepoznajemo kao opasnost, povredu, gubitak, prijetnju ili izazov u nama automatski izaziva jaku emociju, jak emocionalni doživljaj.  Emocionalni stres izaziva jake fizičke i psihičke reakcije, te oslabljuje naš imunološki sustav. Treba težiti razvijanju realnih očekivanja o bolesti i donošenja kvalitetne odluke o liječenju. Ne treba biti pod pritiskom da se mora biti slijepo pozitivan jer to povećava frustraciju. Osjećaj optimizma ne treba isključivati tugu, ljutnju, žalost, bol. Ti osjećaji će se pojaviti i potrebno ih je prepoznati i prihvatiti. No, ne treba podcjenjivati važnost optimizma u kvaliteti života. Prema istraživanjima, pacijenti koji su optimističniji imaju veću uspješnost liječenja.

Prehrana kod malignih bolesti

Jedna od najznačajnijih nuspojava suvremenog i specifičnog onkološkog liječenja je mučnina praćena slabljenjem apetita, no njezin čest uzrok može biti i emocionalnog, tj. psihičkog karaktera. U ovom slučaju preporuča se jesti polagano, barem 5 manjih obroka dnevno, između kojih je, zbog rehidracije, poželjno piti vodu ili nezaslađene biljne i voćne čajeve. Najbolje vrijeme obroka je upravo vrijeme najjačeg apetita, a to je, najčešće, jutro. Tada osoba treba imati mogućnost izbora i dostupnost lijepo servirane hrane. Poželjno je birati meku, pasiranu do tekuću hranu, mlaka ili rashlađena jela.

Kod svih oralnih tegoba uzrokovanih terapijom potrebno je izbjegavati ljepljivu, žilavu i/ili suhu hranu te vruća, slana, kisela i prezačinjena jela koja iritiraju bolna područja. Ublažavanju neugode i boli pomaže i cuclanje osvježavajućih pastila i mentol bombona kao i korištenje guma za žvakanje. Isto tako, osim gutljaja rashlađenih napitaka (vode, čajeva, mliječnih shakeova i gustih voćnih sokova, citrusnih i gaziranih pića) oboljelima godi otapanje smrvljenog leda, ledenih lizaljki i sladoleda u ustima. Na ovaj način potiče se lučenje sline i smanjuje osjećaj suhoće i neugodnog okusa u ustima. Maligne bolesti pošast su našeg modernog doba.

Priroda nam je dala ljekovite plodove i potrebno je iskoristiti sve što nam je na raspolaganju u borbi za život i za novo sutra. Maligne bolesti uzrok su 20% svih smrtnih slučajeva u Europi.

S više od 3 milijuna novih oboljelih i 1.7 milijuna umrlih svake godine, maligne bolesti su glavni uzrok smrti u Europi, poslije kardiovaskularnih bolesti. Globalno, više od 70% svih slučajeva umrlih od malignih bolesti pojavljuje se u zemljama s niskim i srednjim životnim standardom, koje imaju vrlo malo ili uopće nemaju sredstava za prevenciju, dijagnozu i liječenje malignih bolesti. Statistike su nam precrne, vrijeme je da ih promijenimo!

Za sve detaljnije informacije posjetite www.imortela.hr, ili se javite na info@imortela.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina