Obavijesti

Show

Komentari 15

Splitska zalagaonica ima Dorin kip: 'To je lažnjak, loša kopija'

Splitska zalagaonica ima Dorin kip: 'To je lažnjak, loša kopija'
8

Kako piše Dalmatinski portal, na stranicama Zalagaonice Split prodaje se prvi kipić Dore iz 1993. godine, napravljen u dvije replike u ljevaonici. Prodaje se druga koja košta 4999 kuna, stoji u oglasu

To je vrlo čudna statua Dore jer nema logotipa kao ni mojeg potpisa. Mislim da se radi o "fejku", govori nam Ivica Propadalo (69). Splitska zalagaonica 'Pawn shop' nedavno je u svoju zbirku predmeta uvrstila metalnu statuu Dore.

Kako piše Dalmatinski portal, na stranicama Zalagaonice Split prodaje se prvi kipić Dore iz 1993. godine, napravljen u dvije replike u ljevaonici. Prodaje se druga koja košta 4999 kuna, stoji u oglasu. Fotografije su ubrzo osvanule na društvenim mrežama, a statuu je te godine osvojila riječka grupa 'Put' koja nas je predstavljala na Euroviziji u Irskoj s pjesmom 'Don't Ever Cry'.

Eurosong 1993

No, jedan od najistaknutijih likovnih umjetnika koji je i sam stvorio kipiće Porina i Dore, objasnio nam je kako spomenuta statua ne izgleda vjerodostojno u odnosu na onu "pravu" koju Propadalo ima u svojoj kolekciji. 

- Prva Dora se dodijelila Toniju Cetinskom 1995., što se vidi pokraj mog potpisa. Mislim da je dodijeljena i Putokazima retroaktivno - priča nam Propadalo. 

Voditeljica Zbora Putokazi Miranda Đaković tvrdi da je njihova metalna Dora i dalje kod njih.

- Svoju Doru iz 1993. čuvamo u vitrini dvorane zgrade u kojoj vježbamo, među ostalim Dorama, Porinima i nagradama - rekla nam je Miranda. 

Zanimljivo je kako se metalna Dora radila samo jednu godinu, a već su 1996. godine napravili kristalnu kakvu i danas dobivaju pobjednici. 

- Statua Dore koju sam vidio preko fotografija izgleda kao loša obrada. Vrlo jednostavno se može napraviti kopija - skenira se ili napravi gumeni odljev - komentira umjetnik te dodaje kako postoji samo četiri ili pet komada metalne 'Dore'. Vlasnik statue, koji je založio predmet splitskoj zalagaonici, nepoznat je. 

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'FASHION BUZZ':

Pokretanje videa ...