Show

Komentari 8

Stonesi zbog kritika prestaju izvoditi svoju poznatu pjesmu: 'Pokušavamo shvatiti problem'

Stonesi zbog kritika prestaju izvoditi svoju poznatu pjesmu: 'Pokušavamo shvatiti problem'

Pjesma 'Brown sugar' je oduvijek bila kontroverzna, no u zadnje vrijeme dobila je puno kritika na račun stihova o ropstvu i seksualnom nasilju

Pjesma 'Brown sugar' jedan je od najvećih hitova legendarnog benda Rolling Stones, izvedena čak 1136 put, sa zadnjom izvedbom u kolovozu 2019. u Miamiju. Bend je odlučio prestati ju svirati na neko vrijeme, zbog velike količine kritika koje je zadobila na račun kontroverznog teksta.

- Pokušavam shvatiti problem. Zar ne razumiju da je to pjesma o užasima ropstva? Sad ju pokušavaju pokopati - rekao je Keith Richards (77) za L.A. Times

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako nitko ne optužuje bend za zagovaranje ropstva, ipak smatraju da je pjesma neprimjerena za današnje doba. Tekst pjesme nekoliko je puta prilagođavan, jer je i članovima benda bio 'previše'. 

Izvorni tekst pjesme je glasio: 'Smeđi šećeru, kako to da imaš tako dobar okus? Smeđi šećeru, baš kao što bi crna djevojka i trebala", a kasnije su pridjev 'crna' zamijenili s 'mlada' djevojka.

- Trenutno se ne želim sukobljavati i ulaziti u ta sva s*anja. Jednom se možda uzdigne nazad u svoju slavu - objasnio je Richards.

Pixsell

Neki od stihova sadrže seksualno nasilje i povijesno točne opise doba ropstva, a tekst je nekoliko puta ublažavan.

- Svirali smo 'Brown sugar' svake večeri od 1970. Zasad ćemo ju maknuti i vidjeti kako će to proći, pa ju možda jednom i vratimo u repertoar - rekao je Mick Jagger (78).

Najčitaniji članci