Obavijesti

Show

Komentari 1

Superfan 'Star Warsa': Kinez vodi stranicu štovatelja filma

Superfan 'Star Warsa': Kinez vodi stranicu štovatelja filma
8

Chen Tao je rijedak superfan 'Ratova zvijezda' u Kini. Ali to je postao slučajno, tek kada ga je za tu sagu zainteresirala unaprijed instalirana video igra na novom računalu

VIDEO

I dok su fanovi Ratova zvijezda diljem svijeta danima čekali u redovima za prva prikazivanja 'Uspona Skywalkera, zadnjeg filma u 42 godine dugom serijalu, u Kini je slika drugačija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Na tom je golemom tržištu film dosad pogledala šačica ljudi. U petak je ondje 'Uspon Skywalkera' zaradio 12 milijuna juana (1,7 milijuna dolara), tek djelić zarade novog kineskog kriminalističkog filma koji je u prvom danu prikazivanja utržio 218 milijuna juana. 

Chen Tao je rijedak superfan 'Ratova zvijezda' u Kini. Ali to je postao slučajno, tek kada ga je za tu sagu zainteresirala unaprijed instalirana video igra na novom računalu. Chen danas vodi jednu od najvećih internetskih skupina štovatelja 'Ratova zvijezda' i ima 30 tisuća pratitelja. On ratove zvijezda voli zbog bogatih detalja koje fanovi mogu povezivati filmovima, knjigama i igrama. 

- To je kao velika slagalica, meni vrlo čarobna. Potiče želju da se istražuje svemir - rekao je. Ali takvih kao Chen u Kini je malo. Prošli film iz serijala, 'Posljednji jedi', u Kini je 2018. bio 47. film po gledanosti.

Daleko najuspješniji američki uradak bio je Marvelov film o superjunacima 'Osvetnici: Rat beskonačnosti', na broju šest. Disney se zadnjih godina trudi privući kineske gledatelje Ratovima zvijezda, ali mu zasad to ne uspijeva. 

Star Wars: Uspon Skywalkera u noći zaradio 268 milijuna kuna
Star Wars: Uspon Skywalkera u noći zaradio 268 milijuna kuna

Filmovi im prebanalni

Ravnodušnost se može objasniti činjenicom da su se Kinezi upoznali sa serijalom tek 1999. godine s "Fantomskom prijetnjom", prethodnikom originalne trilogije, filmom koji su pokopali i fanovi i kritičari. 

- Kada su Ratovi zvijezda lansirani 1977. bili su filmska revolucija -  kaže analitičarka tržišta Steffi Noel.  

- Od tada svaka nova epizoda izaziva nostalgiju - objašnjava. 

Kineski gledatelji nemaju tu nostalgičnu povezanost sa serijalom. Kada je 1977. George Lucas upoznao svijet s Lukeom Skywalkerom, Hanom Solom i ostalima, Kina je tek izašla iz kaotične Kulturne revolucije i imala je malo dodira s popularnom zapadnom kulturom. Tri izvorna filma prikazana su tek na filmskom festivalu u Šangaju 2015. 

- Kada je franšiza napokon stigla do Kine 'tehnologija se činila zastarjelom - kaže Fan Yunxin

- Svemirska opera nije nešto s čime se kineska publika može povezati - rekla je. Njoj se filmovi sviđaju, ali ne zna nijednog okorjelog fana.  Chen dodaje da kineski ljubitelji znanstvene fantastike preferiraju "tešku" znanstvenu fantastiku koja se temelji na znanstvenim teorijama i traže logičku dosljednost priče, dok su Ratovi zvijezda više poput 'bajke iz Rimskog Carstva premještene u svemir'. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode